Po skandalų Prezidentūra ragina stiprinti vakcinavimo nuo COVID-19 kontrolę

Paaiškėjus atvejams, kai nuo COVID-19 asmenys galėjo būti skiepijami ne pagal eilę, Prezidentūra ragina stiprinti šios tvarkos kontrolę.

„Pastarosiomis dienomis išaiškėjo tikrai nemalonūs atvejai, kai vakcinavimo procesas vyksta nesąžiningai, ir panašu, kad tam tikri asmenys vakcinuojasi gerokai anksčiau, užlenda eilėje prieš tuos, kuriems tos vakcinos, be abejo, reikia labiau“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta.

Jo teigimu, per pirmadienį vykusį susitikimą su premjere Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu tartasi, kaip užkardyti nesąžiningą elgesį. Ministras savo ruožtu pabrėžė, kad kontrolė negali lėtinti skiepijimo proceso.

„Centralizuota atitikties sistema, tikrinant, kaip vyksta vakcinavimas, ar nepažeidinėjami eiliškumo principai, ji, be abejo, duotų didesnę kontrolę, tačiau kartu tai kainuotų laiko, todėl reikia būtent atrasti tą tinkamą balansą“, – sakė prezidento patarėjas.

Pastarosiomis dienomis išaiškėjo tikrai nemalonūs atvejai, kai vakcinavimo procesas vyksta nesąžiningai.

Pasak jo, prezidentas palankiai vertina priemones, kurių dar sekmadienį ėmėsi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama spręsti nesąžiningo skiepijimo problemas, tačiau teigia, kad šių priemonių nepakanka.

„Žvelgiant į ateitį, ir ypač į tą periodą, kai bus vakcinuojama gerokai daugiau žmonių negu vakcinuojama šiuo metu, būtina padaryti dar mažiausiai tris papildomus žingsnius“, – kalbėjo S. Krėpšta.

Šie žingsniai, pasak jo, – įdiegti elektroninę sistemą, kuri tikrintų atitiktį vakcinavimo eiliškumui sistematiškiau. Taip pat siūloma peržiūrėti ministro nustatytą vakcinavimo eiliškumo tvarką ir joje aiškiau apibrėžti principą, kai judama tarp vienos prioriteto eilės ir kitos, kad būtų aišku, kada galima pereiti toliau. Taip pat Prezidentūra ragina geriau koordinuoti visą vakcinavimo sistemą.

„Kitos šalys turi tam tikrus koordinacinius centrus. Tam tikros užuomazgos tokio centro yra ir pas mus, tačiau tai turi būti stiprinama, nes šiuo metu mes vakcinuojame po kelis tūkstančius asmenų per dieną, po mėnesio turbūt vakcinuosime po keliasdešimt tūkstančių asmenų per dieną ir situacija taps gerokai sudėtingesnė ir tos kontrolės mechanizmai turi būti stipresni“, – sakė S. Krėpšta.

A. Dulkys: kontrolė negali lėtinti skiepijimo

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad iš esmės skiepijimo procesas vyksta sklandžiai.

„Skiepijimo procesas yra sklandus, startas – puikus, turime gerus pirminius rezultatus. Labai gaila, aišku, ir nemalonu dėl pasitaikančių tokių dalykų, kurie buvo pastaruoju metu paviešinti“, – kalbėjo A. Dulkys.

Kontrolės procesai neturi kainuoti daugiau negu galutinis rezultatas, o rezultatas yra išsaugotos žmonių gyvybės.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad nors būtina užtikrinti skaidrumą, kontrolės procesai neturi lėtinti skiepijimo tempų.

„Kontrolės procesai neturi kainuoti daugiau negu galutinis rezultatas, o rezultatas yra išsaugotos žmonių gyvybės“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, imamasi papildomų priemonių: su Specialiųjų tyrimų tarnyba rengiamas skiepijimo tvarkos antikorupcinis vertinimas, nuo pirmadienio rengiamasi įsteigti pasitikėjimo liniją, kuria būtų galima pranešti apie galimus pažeidimus.

„Taip pat inicijuojame tam tikrus atsitiktinius išorės patikrinimus, kad niekas negalėtų galvoti, kad yra nebaudžiamas“, – sakė A. Dulkys.

Jis priminė, jog sekmadienį pavedė savivaldybių administracijų direktoriams kontroliuoti skiepijimo procesą gydymo įstaigose ir nustačius pažeidimus pradėti administracinio nusižengimo teiseną ir tyrimą, jei reikia, kreiptis į teisėsaugą ir informuoti ministeriją.

„Mes negalime gyventi tokioje nepasitikėjimo atmosferoje: visi procesai sveikatos apsaugos sistemoje, kaip ir bet kurioje kitoje sistemoje negali būti centralizuoti, nes tik pačios gydymo įstaigos, tik pati savivalda geriau žino, kokie konkretūs žmonės dirba su COVID-19 liga sergančiais pacientais ir kokie konkretūs žmonės atitinka tvarkoje nustatytas sąlygas“, – kalbėjo ministras.

„Turime pasitikėti tais, kurie dirba savo darbą sąžiningai“, – sakė jis.

Jis ragino ir politikus, ir kitus įtakingus asmenis būti pavyzdžiu ir nesinaudoti privilegijomis sveikatos apsaugos sistemoje.

Lietuvoje pradėjus skiepijimą nuo koronaviruso, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie atvejus, kai buvo paskiepyti pagal nustatytą eiliškumo tvarką teisės tam neturintys medikai ar su medicina susiję verslininkai. Sveikatos apsaugos ministerija ir teisėsauga sako, kad aiškinsis šiuos atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada

Kada  portretas
Seima reikia skiepyti ir prezidenta gal nuo to skiepo protas prassvieses

>

> portretas
Kaunieti, o kas palaižys?

kaunietis

kaunietis portretas
sėkmės gerb.Ingridai,gerb.Dulkiui sunkiu pandemijos laikotarpiu
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių