Prezidentas: būtina aktyviau kelti branduolinės saugos klausimus Europos Komisijoje

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį susitikęs su Europos Komisijos (EK) nariu Virginijumi Sinkevičiumi, atsakingu už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, padėkojo jam už veikloje demonstruojamą išskirtinį dėmesį ekologinei situacijai Baltijos jūroje, kuri yra viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje.

Pasak pranešimo, susitikime buvo aptarta EK aplinkosaugos ir klimato kaitos darbotvarkė bei tokios naujos iniciatyvos, kaip priimta ES bioįvairovės strategija, rengiama ES cheminių medžiagų strategija.

Susitikime paliestas branduolinės saugos klausimas ES kaimynystėje. Prezidentas akcentavo, kad 2019 m. gruodį Europos vadovų sutartos išvados, kad visi trečiosiose šalyse esantys įrenginiai turi atitikti aukščiausius aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartus, privalo būti įgyvendintos, o elektra, pagaminta nesaugiose elektrinėse, neturi patekti į ES vidaus rinką.

Šalies vadovas pabrėžė, kad tiek ambicingai ES darbotvarkei įgyvendinti, tiek kovai su COVID-19 pandemijos ekonominiais ir socialiniais padariniais reikalingas ambicingas ES daugiametis biudžetas ir objektyviais kriterijais paremtas, teisingas bei efektyviai veikiantis Europos gaivinimo instrumentas. „Daugiametis ES biudžetas neturėtų būti formuojamas gaivinimo instrumento sąskaita“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad didesnis finansavimas turi būti skiriamas Sanglaudos politikai ir žemės ūkiui, sutartiniams ES įsipareigojimams – Kaliningrado specialiai tranzito programai ir Ignalinos AE uždarymui – įgyvendinti. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad būtina suvienodinti tiesiogines išmokas ES ūkininkams, taip užtikrinant vienodas konkurencines sąlygas ES vidaus rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių