G. Nausėda lankosi Kyjive: aptars pagalbą Ukrainai, šalies narystės ES perspektyvą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su sutuoktine Diana trečiadienį atvyko į Kyjivą, kur su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptars pagalbą kariaujančiai šaliai, derybų dėl narystės Europos Sąjungoje perspektyvas.

Lietuvos vadovas Kyjive taip pat dalyvaus Ukrainos Krymo platformos viršūnių susitikime, susitiks su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančiuku, trečiadienį pranešė Prezidentūra.

Vizitą Kyjive G. Nausėda pradėjo atidarydamas Lietuvos ir Ukrainos gynybos verslo forumą. Jo metu abiejų šalių pramonininkų konfederacijos pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje.

Šalies vadovas forumo atidarymo kalboje pabrėžė, kad Ukrainos pergalė – vienintelis pasirinkimas.

Anot Prezidentūros, nuo Rusijos agresijos pradžios Lietuva Ukrainai jau skyrė 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir toliau kasmet bent 0,25 proc. BVP bus skiriama karinei pagalbai Ukrainai.

Pasak G. Nausėdos, užimtumas gynybos pramonės sektoriuje Lietuvoje kasmet auga, o Vokietijos gynybos milžino „Rheinmetall“ atėjimas ir didėjantis susidomėjimas gamybos plėtra Lietuvoje žymi naują erą, atveriančią daugiau galimybių.

Lietuvos prezidentas Kyjive lankosi Ukrainai pertvarkius vyriausybę, tęsiant puolimą Kursko srityje Rusijoje, o Maskva ir toliau nuolat stiprinant pozicijas Donecke.

Kyjive trečiadienį lankosi ir Jungtinių Valstijų (JAV) bei Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovai, kurie, manoma, aptars galimybę Vakarams panaikinti Ukrainai taikomus ribojimus dėl smūgių taikiniams Rusijos teritorijoje.

Kalbėti apie ilgojo nuotolio ginklus vėl imta po to, kai JAV pareiškė, kad Iranas nusiuntė trumpojo nuotolio raketų Rusijai, kad ši panaudotų jas savo kare prieš Ukrainą.

Tuo metu pirmoji ponia D. Nausėdienė Kijeve dalyvaus ketvirtajame pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime, kurį rengia Ukrainos Prezidento sutuoktinė Olena Zelenska. Šių metų susitikimo tema – „Apsaugota vaikystė – saugios ateities garantas“.

Ji taip pat lankysis specializuotoje Kijevo vaikų ligoninėje „Okhmatdyt“, kuri smarkiai nukentėjo per masinę Rusijos raketų ataką šių metų liepą, bei Vaiko teisių apsaugos centre.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaKyjivaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių