G. Nausėda apie EK siūlymą įkurti specialų teismą Rusijai: tai žingsnis tikslo link

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį žingsniu tikslo link pavadino Europos Komisijos siūlymą įkurti „specializuotą teismą“ Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti.

„Kol kas tai yra vertintina kaip žingsnis į priekį“, – trečiadienį žurnalistams sakė Lietuvos vadovas.

Lietuva ir kelios kitos regiono šalys kurį laiką ragina Vakarų partnerius steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti, kuris leistų patraukti atsakomybėn ir Rusijos vadovybę.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė remianti Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) ir jo tyrimą, tačiau taip pat siūlanti įkurti „Jungtinių Tautų remiamą specializuotą teismą Rusijos agresijos nusikaltimui tirti ir už jį persekioti baudžiamąja tvarka“.

Pasak G. Nausėdos, Europos Komisija sureagavo „į susikaupiančią kritinę masę valstybių, kurios reikalauja šitokio teisinio sprendimo“.

„Galvoju, kad sekantis žingsnis bus – diskutavimas apie šią idėją visos Europos Sąjungos mastu, įtraukiant ir Jungtines Tautas, – sakė prezidentas. – Turime reikalą ne tik su karo nusikaltimais, bet ir su agresijos nusikaltimu – noru okupuoti kitą valstybę ir ją sunaikinti.“

Baltijos šalys sako, kad specialusis tribunolas padėtų užkamšyti dabartinį teisinį vakuumą.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaRusijakaro nusikaltimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių