G. Landsbergis: Vyriausybės likimą lems koalicijos partneriai ir premjerės apsisprendimas

Seimui nepritarus pirmalaikiams parlamento rinkimams Ingridos Šimonytės Vyriausybės likimą lems koalicijos partnerių ir konservatorių prezidiumo pozicija bei pačios premjerės apsisprendimas, teigia valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas.

„Yra labai svarbi prezidiumo diskusija ir koks partijos matomas kelias, taip pat koalicijų partnerių. Matome, kad liko kiek daugiau nei metai iki kitų metų rinkimų, kokie yra lūkesčiai, kokios yra galimybės, ką reikėtų nuveikti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Gabrielius Landsbergis.

„Klausėme Vyriausybės ataskaitos, tiesą sakant, beklausant ir iš opozicijos kokių nors labai didelių priekaištų ir reikalavimų pokyčių ar didelio nepasitenkinimo nebuvo. Nemažai komitetų Vyriausybės ataskaitai pritarė bendru sutarimu, vadinasi, yra bendras sutarimas ir dėl krypties“, – tvirtino jis.

TS-LKD pirmininko teigimu, sprendžiant dėl Vyriausybės likimo labai svarbi ir asmeninė premjerės pozicija.

Tai aš pavadinčiau visuotine politinės sistemos amnestija, dėl kurios buvo balsuojama.

Vertindamas balsavimo dėl pirmalaikių rinkimų rezultatus G. Landsbergis tvirtino, kad parlamentarai paskelbė amnestiją piktnaudžiavimui.

„Tai aš pavadinčiau visuotine politinės sistemos amnestija, dėl kurios buvo balsuojama“, – teigė jis.

Anot TS-LKD vadovo, šis Seimas nebeturėtų grįžti prie pirmalaikių rinkimų klausimo.

„Mano vertinimu, šis klausimas yra uždarytas“, – sakė jis.

G. Landsbergis taip pat teigė šiuo metu nematantis pagrindo pasitikrinti pasitikėjimo kaip TS-LKD pirmininkas.

„Partijoje realiai nėra keliamas toks klausimas. Balsų apie atsakomybės prisiėmimą girdisi nuolat, (...) tačiau apžvelgiant į partijos jauseną ar suteiktą mandatą, nematau pagrindo dabar šitą klausimą kelti“, – kalbėjo jis.

Seimas antradienį per pateikimo procedūrą atmetė G. Landsbergio iniciatyvą rugsėjo 10 dieną rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Už valdančiųjų konservatorių parengtą nutarimo projektą balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 61 ir aštuoni parlamentarai susilaikė. Pirmalaikių rinkimų nepalaikė ir dalis jį inicijavusios konservatorių frakcijos – už buvo 34, prieš balsavo 14 ir susilaikė du TS-LKD atstovai.

Kitų dviejų koalicijos partnerių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos, frakcijų atstovai vienbalsiai buvo „prieš“.

G. Landsbergis rengti Seimo rinkimus siūlė argumentuodamas būtinybe perkrauti politinę sistemą.

„Siekiant aukštesnio standarto nei teisėsaugos indulgencija ar pareiškiami kaltinimai kviečiu palaikyti politinės sistemos perkrovimą per rinkėjų pasitikėjimo atnaujinimą“, – antradienį Seime pristatydamas projektą dėl pirmalaikių rinkimų sakė jis.

Sprendimą siūlyti pirmalaikius rinkimus TS-LKD prezidiumas priėmė reaguodamas į žiniasklaidos tyrimus dėl savivaldos politikų galimo piktnaudžiavimo jiems skiriamomis išmokomis.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau teigė, kad tuo atveju, jei nebus pritarta pirmalaikiams rinkimams, ji liepos viduryje atsistatydins, tačiau antradienį Seime Vyriausybės vadovė žurnalistams tvirtino, kad taip sakydama leido sau šiek tiek per daug ir galutinį sprendimą priims partijos prezidiumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Pazadejai patiesijai neistesejai nesugriesijai cia konservu lozungas

Prašo

Prašo portretas
Visi prašo Šimonytės neišeiti.

Tokios mėšlo krūvos

Tokios mėšlo krūvos portretas
kaip Gabrielius Lietuva seniai nematė, nes jis savo kalbomis ir veiksmais perspjovė ir visokius gražulius,bartoševičius ir panašius veikėjus į juos....parodydamas žemiausia politinės degradacijos lygį....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių