G. Landsbergis: Ukrainos pergalės pasekmė – iš Rusijos įtakos ištrūkusi Baltarusija

Baltarusija gali ištrūkti iš Rusijos įtakos, tai yra viena iš Ukrainos pergalės pasekmių, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Manau, kad taip ir tai yra viena iš galimų Ukrainos pergalės pasekmių. Tai gali visiškai pakeisti situaciją ir mes tai jau jaučiame, pavyzdžiui, Armėnijoje, Azerbaidžane, Centrinėje Azijoje“, – sakė antradienį Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) Tarptautinio saugumo programai interviu davęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis pridūrė manantis, kad „baltarusių dvasinis suverenitetas“ vis dar egzistuoja.

„Mes negalime leisti, kad jis mirtų, nes dėl šio suvereniteto gali grįžti tikrasis politinis suverenitetas“, – sakė G. Landsbergis.

Paklaustas, ar kylant iššūkių dėl Kinijos, galėtų būti įsteigta dialogą skatinanti NATO ir Kinijos taryba, Lietuvos diplomatijos vadovas kalbėjo manantis, kad teoriškai pokalbis apie tai galėtų vykti.

„Diskusijos daugiausia dabar vyksta apie tai, ar NATO gali išeiti už Šiaurės Atlanto regiono ribų (...) Jei Kinija prisidėtų ne tik prie karo (...), bet ir prie Rusijos gynybos, jei Kinija padeda ir stato gamyklas netoli Sankt Peterburgo, ar tai yra problema? Manau, kad neabejotinai yra,  – kalbėjo G. Landsbergis. – Todėl teoriškai aš sutikčiau su ta kryptimi, kuria jūs sakėte, kad pokalbis gali vykti, nes neišvengiama, kad mes būsime paliesti kaip NATO, jei Rusijoje įvyks tam tikri veiksmai, net ir Ramiojo vandenyno regione“,

NATO ir Rusijos taryba – diplomatinė struktūra, „siūlanti dialogą ir partnerystę vietoje konflikto ir nepasitikėjimo“.

Rusijai aneksavus Krymą taryba posėdžiavo 11 kartų. Paskutinis posėdis įvyko pernai sausį.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis šiomis dienomis su darbo vizitu lankosi JAV, kur susitiko su šios šalies valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu). Šalys įsipareigojo toliau remti Ukrainą bei taikyti griežtas ekonomines sankcijas karą pradėjusiai Rusijai.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeGabrielius LandsbergisBaltarusijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių