G. Landsbergis su Japonijos kolega aptarė karą Ukrainoje, Kinijos įtaką regione

  • Teksto dydis:

Kovo 16 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis telefonu kalbėjosi su Japonijos užsienio reikalų ministru Yoshimasa Hayashi. Pokalbio metu ministrai aptarė stiprėjančius dvišalius Lietuvos ir Japonijos ryšius, Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir jos poveikį saugumo situacijai Europoje bei Indijos−Ramiojo vandenynų regione, Rusijos ir Kinijos suartėjimą bei galimus Kinijos bandymus pasinaudoti karu Europoje savo tikslų regione siekimui, o taip pat tolesnės pagalbos Ukrainai klausimus.

Pokalbio metu ministras G. Landsbergis pastebėjo, kad Lietuva ir Japonija Rusijos karą Ukrainoje, agresyvius Kinijos veiksmus regione ir jos taikomą ekonominę prievartą vertina vienodai − kaip pavojų viso pasaulio, ne tik Europos ar Azijos, saugumui. „Taisyklėmis grįsta tarptautinė tvarka, kuri užtikrino taiką ir gerovę pasaulyje po antrojo pasaulinio karo, yra puolama. Visa demokratinė bendruomenė turi vieningai pasipriešinti autoritarinių šalių bandymams įvesti „naują realybę“ ir aiškiai parodyti, kad jėgos naudojimas tarptautiniuose santykiuose – tiek karinės, tiek ekonominės – yra nepriimtinas ir neliks be griežto atsako“,  – pabrėžė ministras.

G. Landsbergis padėkojo Japonijos kolegai už solidarumą su Europa ir transatlantiniais partneriais, taikant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, teikiant humanitarinę ir kitą nekarinę pagalbą Ukrainai, priimant jos pabėgėlius, o taip pat už Japonijos paramą Lietuvai, susiduriančiai su Kinijos ekonominiu spaudimu.

„Turime mobilizuotis ir padėti Ukrainai sustabdyti neteisėtą Rusijos karinę agresiją. Ji kovoja už bendras visų mūsų vertybes ir mums brangią pasaulio architektūrą. Mes, bendraminčių aljansas, taip pat turime daugiau prekiauti tarpusavyje, daugiau bendradarbiauti technologijų ir inovacijų srityse, kad sustiprintume savo tiekimo grandinių atsparumą ir nepriklausomybę nuo vieno tiekėjo. Džiaugiuosi, kad čia jaučiame tvirtą Japonijos palaikymą ir norą dirbti kartu“, − sakė G. Landsbergis.

Pokalbio metu ministras taip pat pasidalino savo įspūdžiais iš vakar dienos kelionės į Lvivą ir susitikimo su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba bei informavo Japonijos kolegą apie šiuo metu labiausiai reikalingos pagalbos Ukrainai poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gvidas

Gvidas  portretas
Landsbergis pasaulio pajuokos objektas numeris pirmas

...

... portretas
vien tik šito pajaco nuotraukos visur,nevykusi reklama

Šis

Šis portretas
Kur jis pasisuka - visur ir visiems tik nelaimes užtraukia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių