Socialdemokratai švenčia pergalę: plojimais pasitikta V. Blinkevičiūtė susigraudino

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) sekmadienį laimėjo Seimo rinkimus ir gerokai atsiplėšusi nuo artimiausių konkurentų turės didžiausią frakciją parlamente.

Pirmajame ture prieš dvi savaites socialdemokratai iškovojo 20 Seimo narių mandatų, o sekmadienį vykusiame antrajame ture šios partijos kandidatai pirmauja arba laimėjo 32 vienmandatėse apygardose.

Partiečiai sekmadienio vakarą aplodismentais ir skanduotėmis „Ačiū!“ pasitiko susigraudinusią partijos pirmininkę Viliją Blinkevičiūtę.

„Esu labai dėkinga Lietuvos žmonės, kurie taip aktyviai atidavė balsus už mus, socialdemokratus“, – sakė ji.

„Rinkimų rezultatai parodė, kad Lietuvos žmonės, nesvarbu, kur gyvena – didmiesčiuose, miesteliuose ar kaimuose – jie nori pokyčių, jiems reikia visiškai kitokios valdžios“, – pridūrė politikė.

LSDP anksčiau skelbė ketinanti formuoti valdančiąją daugumą su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Pirminiai rinkimų rezultatai rodo, kad tokia koalicija Seime turėtų 70 balsų iš 141.

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rinkimuose liko antri ir turės 28 narių frakciją.

G. Landsbergis sveikina socialdemokratus laimėjus Seimo rinkimus

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sveikina socialdemokratus laimėjus rinkimus į Seimą.

Taip jis kalbėjo sekmadienį suskaičiavus daugumą balsų vienmandatėse apygardose antrajame ture.

„Būtų teisinga, manau, pasveikinti socialdemokratus. Stiprus pasirodymas, linkiu atsakingos Vyriausybės, atsakingo požiūrio“, – žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak jo, Lietuva išlaikė balsavimo švytuoklės egzaminą.

„Labai svarbu būsimai Vyriausybei palaikyti Lietuvos įvaizdį“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Jis pažymėjo, jog konservatoriai po pralaimėjimo turi pasidaryti išvadas. Dėl to, anot pirmininko, šiomis dienomis bus šaukiamas partijos prezidiumas.

„Vienareikšmiškai“, – sakė G. Landsbergis, paklaustas, ar mato savo atsakomybę dėl rinkimų rezultatų.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kitąmet rinks naują partijos pirmininką. Pats G. Landsbergis teigė, jog pirmininko rinkimus aptars artimiausiu metu, pažymėjo nenorintis to atidėlioti.

Jis taip pat pripažino pralaimėjimą Centro-Žaliakalnio apygardoje Kaune, kur nusileido Liberalų sąjūdžio atstovui Simonui Kairiui.

Rinkimų naktį LSDP štabe apsilankė prezidento patarėjas F. Jansonas

LSDP štabe sekmadienio vakarą apsilankė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas.

Štabe su spragėsių pakuote pasirodęs F. Jansonas tikino, kad pirmadienį prezidentas G. Nausėda ketina susitikti su visų į parlamentą patekusių partijų vadovais.

„Rytoj prezidentas kviesis visas į Seimą patekusias partijas ir kalbėsis apie tai, ką galima pasiekti, ko negalima pasiekti. Akivaizdu, kad socialdemokratų pergalė tokia didelė, kad vienaip ar kitaip jie greičiausiai formuos valdančiąją daugumą“, – žurnalistams kalbėjo F. Jansonas.

Visgi, prezidento patarėjo teigimu, pirmas žingsnis yra suformuoti valdančiąją daugumą, o vėliau imtis aptarinėti galimas socialdemokratų lyderės V. Blinkevičiūtės ar kitas kandidatūras į premjeres.

„Šiuo atveju prezidentūra tikisi pirmiausia valdančiosios daugumos. Pradėkime nuo A, po to galėsime eiti B, C, D“, – tikino F. Jansonas.

„Ne prezidentūra turėtų vertinti. Valdančiąją koaliciją sudaro partijos – šiuo atveju partijos turėtų vertinti, sverti ir matyti, kokio dydžio valdančiosios daugumos jos nori ir kokia ji bus“, – paklaustas apie galimą „Nemuno aušros“ įtaką koalicijos stabilumui pabrėžė jis.

F. Jansonas taip pat pridūrė sekmadienio vakarą neketinantis lankytis kitų partijų štabuose – anot jo, „nugalėtojas labai aiškus“.

ELTA primena, kad LSDP buvo išreiškusi palaikymą tuometiniam kandidatui į prezidentus G. Nausėdai šių metų gegužę vykusiuose šalies vadovo rinkimuose.

Savo ruožtu G. Nausėda, dar prieš antrąjį prezidento rinkimų turą, interviu Eltai tikino – jei socialdemokratai rudenį laimėtų rinkimus, jis premjerės pareigose matytų socialdemokratų pirmininkę V. Blinkevičiūtę.  Tuo metu šalies vadovas neatmetė galimybės pabandyti įkalbėti LSDP pirmininkę užimti Vyriausybės vadovės postą.

Seimo narių mandatai pagal partijas

Sekmadienį pasibaigus antrajam Seimo rinkimų turui, paaiškėjo, kad parlamente dirbs devynių politinių jėgų atstovai ir du save išsikėlę kandidatai.

BNS pateikia mandatų skaičių pagal partijas:

* Lietuvos socialdemokratų partija – 52 mandatai

* Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 28 mandatai

* Partija „Nemuno aušra“ – 20 mandatų

* Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų

* Liberalų sąjūdis – 12 mandatų

* Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 8 mandatai

* Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 3 mandatai

* Nacionalinis susivienijimas – 1 mandatas

* Partija „Laisvė ir teisingumas“ – 1 mandatas

* Save išsikėlę kandidatai – 2 mandatai

Parlamente dirba 141 Seimo narys.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cia mano nuomone bet taip buvo kodel ,,,valstieciai,,, mazokai gavo balsu nes jie buvo apygardose sudeti su socialdemokratais tai zmones abejodami kad nelaimetu koncervai tai balsavo uz socdemus taip ir gavosi tai lai Skvernelis nedziugautu jis nera angelas

...

... portretas
tas pats šūdas tik kitoj rankoj,neverti jūs geresnio gyvenimo

ha

ha portretas
bus dabar geras stogas čekiukų vagims
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių