G. Landsbergis: Rusijos pajėgos Baltarusijoje liks neapibrėžtą laikotarpį − ES privalo reaguoti

  • Teksto dydis:

Vasario 21 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų taryboje Briuselyje, kur ES užsienio reikalų ministrai aptarė Europos saugumo situaciją, nuolatinius paliaubų pažeidimus ir provokacijas rytinėje Ukrainoje bei tolesnius ES veiksmus ir koordinaciją su bendraminčiais partneriais.

„Šiandien akivaizdu, kad Rusijos pajėgos Baltarusijoje, prie Europos Sąjungos sienų, liks neapibrėžtą laikotarpį.  To nėra buvę tris dešimtmečius ir tai iš esmės keičia Europos saugumo architektūrą. Tai ne pirmas kartas, kai Kremlius savo grasinimais karine galia bando priversti Vakarus daryti nuolaidas ir nusileisti nepagrįstiems Rusijos reikalavimams. Puolama ne tik Ukraina. Tai kova už principus, kuriais grįsta mūsų demokratinė ir saugumo sistema, ir jos priešakinėje linijoje – Ukraina“, – sakė ministras G. Landsbergis.

Pasak G. Landsbergio, yra visiškai akivaizdu, kas šioje situacijoje yra auka, ir kas agresorius, todėl apie sankcijas ir padarytą žalą reikia kalbėti jau dabar.

„Ukraina jau puolama: vykdoma didelio masto hibridinė ataka, nuolatinės provokacijų ir Rusijos invazijos grėsmės, kurios daro neigiamą įtaką ir Ukrainos ekonomikai. Nereikia laukti Rusijos karinės atakos, būtina reaguoti jau dabar. ES ir partnerių atsakas į Rusijos provokacijas ir agresyvius veiksmus turi būti greitas, ryžtingas, atgrasantis ir su didelėmis pasekmėmis Rusijai. Sankcijų paketas turi būti parengtas ir taikomas ne tik karinės eskalacijos atveju, bet ir reaguojant į Rusijos vykdomas provokacijas, milžinišką hibridinę ataką ar dezinformacijos kampaniją“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Turime suteikti papildomą finansinę paramą Ukrainai, siekdami užtikrinti, kad šalies ekonomika išgyvens šį sudėtingą laikotarpį.

ES užsienio reikalų ministrai aštrėjančią situaciją aptarė su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

„Svarbu aiškiai parodyti savo paramą ir solidarumą Ukrainai ir jos žmonėms. Dėl Rusijos agresyvių veiksmų Ukraina patiria didelių ekonominių nuostolių. Turime suteikti papildomą finansinę paramą Ukrainai, siekdami užtikrinti, kad šalies ekonomika išgyvens šį sudėtingą laikotarpį. Mūsų parama stiprinant ekonominį Ukrainos atsparumą bei jos gynybinius pajėgumus itin svarbi“, – pabrėžė ministras ir kvietė ES kolegas tęsti aukšto lygio vizitus į Kijevą.

Ministras G. Landsbergis taip pat atkreipė dėmesį į Baltarusijos kritinį vaidmenį Europos saugumo situacijai.

„A. Lukašenkos režimas aktyviai dalyvauja Rusijos agresijos prieš Ukrainoje strategijoje. Didelį nerimą kelia Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų pratęsimas ir išaugusi karinės intervencijos Ukrainos šiaurėje rizika. Rusijos kariuomenės palikimas Baltarusijos teritorijoje neapibrėžtam laikui rodo Baltarusijos aneksiją ir drastiškai keičia saugumo situaciją regione“, – sakė ministras, ragindamas kuo greičiau sutarti dėl individualių ir sektorinių sankcijų plėtimo Baltarusijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kukukukariekūūū...!!!

kauniete

kauniete portretas
ŠIUO KLAUSIMU DEBILU TROIKĖ GAL JUSU PUTINAS IŠSIGAS NUOSĖDA CICINAKA IR TU MES TAU NEPRITARIAM Ar tau drneli dar neaišku kad prišikai iki ausu visiems bukiau KALBEKIS SU NUOSEDA IR CICINAKA O RUSU pajėgos liks baltarusijoje Niekam neidomi jusu nuomonė lietuvoje o jau rusijoje ir baltarusijoje tuo labiau

Grybas

Grybas  portretas
Nepripersk i kelnias reguotojau
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių