G. Landsbergis Niujorke ragino stiprinti sankcijas Rusijai, spartinti paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Niujorke neformaliame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime ragino stiprinti sankcijas Rusijai, spartinti paramą Ukrainai.

ES užsienio reikalų ministrų susitikimas vyko Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) 78 sesijos aukšto lygio savaitės paraštėse.

„ES svarstomi sprendimai dėl ilgalaikės paramos Ukrainai turi reikšti reikšmingą iki šiol teiktos paramos sustiprinimą.  Atsižvelgdama į katastrofiškas geopolitines pasekmes Rusijos pergalės atveju, įskaitant riziką prarasti Juodosios jūros kontrolę, grėsmes Moldovai, Sakartvelui bei saugumo rizikas Baltijos regione ES privalo ir toliau didinti karinę paramą Ukrainai pagal jos tikruosius poreikius“, – antradienį išplatintame pranešime cituojamas G. Landsbergis.

G. Landsbergis sakė, kad Ukrainos pergalė yra Europos stabilumo ir saugumo garantija, ragino ES valstybes nares išlaikyti pagreitį teikiant paramą Ukrainai, stiprinti sankcijas Rusijai, Baltarusijai ir Iranui.

„Nepaisant nuolatinio Rusijos naratyvo „sankcijos neveikia“ bei stebint desperatiškas režimo pastangas užsitikrinti papildomus finansavimo šaltinius, turime būti dar ryžtingesni sankcijų klausimu. Sankcijos padeda pakirsti Rusijos karinius pajėgumus ir riboja režimo galimybes vykdyti sekinamąjį karą prieš Ukrainą“, – sakė ministras.

Anot jo, Lietuva yra pasirengusi kurti saugius, alternatyvius ir patikimus koridorius Ukrainos grūdams transportuoti, plečiant Baltijos maršrutą.

„Rusija viena yra atsakinga už Juodosios jūros grūdų iniciatyvos nutraukimą, neteisėtą Ukrainos uostų blokadą ir tyčines nuolatines Ukrainos uostų ir grūdų infrastruktūros atakas, negalima siekti kompromisų su agresore“, – teigė G. Landsbergis.

Niujorke užsienio reikalų ministrai su ES užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu) taip pat aptarė ES koordinavimąsi dėl susitikimų su trečiosiomis šalimis JTGA paraštėse siekiant globalių partnerių paramos prioritetiniais klausimais. JTGA metu ES užsienio reikalų ministrai susitiks su 133 šalių atstovais.

Pirmadienį Niujorke G. Landsbergis pasirašė ketinimų protokolą su Filipinų užsienio reikalų ministru, antradienį susitinka su Malaizijos ir Mongolijos užsienio reikalų ministrais.

Jau 78 kartą rengiamoje Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjoje bendrųjų debatų dalyviai ieškos bendro sutarimo, kaip spręsti globalias problemas, su kuriomis susiduria šiuolaikinis pasaulis (karai ir konfliktai, tvarus vystymasis, humanitariniai iššūkiai, klimato kaita, iššūkiai globaliai ekonomikai) bei tarsis dėl Generalinio sekretoriaus siūlomo Ateities pakto elementų.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergiskaras Ukrainojesankcijos Rusijai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių