G. Landsbergis Lietuvos kariams Afganistane padėjusiems vertėjams žada prieglobstį

Lietuvos kariams Afganistane padėjusiems vertėjams, sulaukusiems talibų grasinimų, bus suteiktas prieglobstis, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Vakar kalbėjome apie tai su krašto apsaugos ministru ir sutarėme vieningai, kad mes suteiksime šiems žmonėms prieglobstį. Manau, kad tai yra teisingas ir atsakingas sprendimas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Tai yra žmonės, kurie, neabejoju, gali rasti ir darbą, užsiimti ekonomine veikla Lietuvoje. Mūsų bendru vertinimu, jiems kyla pagrįstas pavojus dėl jų bendradarbiavimo su Aljansu – su tomis jėgomis, kurios Afganistane buvo berods nuo 2004 metų“, – teigė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad padėti vertėjams yra Lietuvos „garbės reikalas“.

„Tai yra žmonės, kurie talkino mūsų pajėgoms ir jeigu taip, tai yra tam tikras žodis, kuris yra duotas ir jį įgyvendinti yra tiesiog valstybės garbės reikalas. Manau, kad institucijos, kurios už tai atsakingos – Krašto apsaugos, Užsienio reikalų ministerijos, žvalgybos institucijos tikrai išspręs šitą problemą“, – žurnalistams Seime teigė Š. Šimonytė.

Ji taip pat teigė, kad reikės įvertinti konkrečią kiekvieno asmens situaciją.

„Prieglobsčio suteikti neturiu teisės, reikia vertinti konkrečią situaciją. Bet žmonės, kuriems gresia politinis persekiojimas, turi truputį kitą statusą negu žmonės, kuriems tiesiog nepatinka ekonominis gyvenimas jų šalyse“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Į Lietuvos prezidentą, premjerę, Seimo narius ir krašto apsaugos bei vidaus reikalų ministrus šią savaitę su prašymu padėti kreipėsi 12 Goro provincijoje Lietuvos kariams padėjusių vertėjų.

Tai yra žmonės, kurie, neabejoju, gali rasti ir darbą, užsiimti ekonomine veikla Lietuvoje. Mūsų bendru vertinimu, jiems kyla pagrįstas pavojus dėl jų bendradarbiavimo su Aljansu.

Jie teigia 2005-2013 metais padėję kariams komunikuoti su vietiniais, Afganistano tarnybomis, taip pat dalyvavę karinėse operacijoje prieš Talibano kovotojus bei dėl šio bendradarbiavimo sulaukę grasinimų.

„Mes gaudavome daugybę grasinimų iš Talibano kovotojų, tačiau Lietuvos kariai buvo apie tai informuoti, nes mes apie tai pranešdavome“, – rašoma vertėjų i Afganistano laiške, kurį matė BNS.

Vertėjai sako, kad grasinimų padaugėjo, kai misija Goro provincijoje buvo užbaigta, todėl jie turėjo pasitraukti gyventi į kitas šalies vietas. Trys vertėjai neseniai dėl grasinimų išvyko į Europą, o likusieji neturi tokios galimybės dėl prastos ekonominės padėties.

Jie taip pat sako informavę Lietuvos karius apie pavojų jų gyvybėms, kai misija bus baigta, tačiau tuo metu situacija buvo geresnė nei dabar.

„Dabar situacija yra gerokai blogesnė, kadangi paskelbta apie karių iš Afganistano pasitraukimą, todėl Talibanas gali tuo pasinaudoti perimdamas daugiau kontrolės ir vertėjai, kurie padėjo „okupacinėms karinėms jėgoms“, yra pirmasis jų taikinys“, – teigiama laiške.

„Tai yra gyvybės ir mirties klausimas. JAV ir NATO kariai Afganistaną paliks maždaug per du mėnesius, tad tiek laiko mes turime palikti Afganistaną. Tikimės pagalbos iš Lietuvos per šį laiką“, – priduriama jame.

Vertėjai prašo padėti išsaugoti jų gyvybes, kadangi kitu atveju jiems gresia mirtis, bei priduria, jog jeigu savo šalyje jie jaustųsi saugūs, pagalbos neprašytų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užsižaidė

Užsižaidė portretas
Ką Lietuva tikrų problemų užsienio politikoj neturi, dėl savo piliečių taip nesistengia, gėda

tai ką tie kariai ten veikė

tai ką tie kariai ten veikė  portretas
vertėjai padėjo jiems pramogauti ? o jei padėjo afganams, tai ko jie dar nori, nereikia jų mums čia. Vienų tokių per sieną neįleidžiam, kitus, dar ir su šeimom, atsibogims. O žmonių mūsų klausėt ar jie nori jų čia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių