G. Landsbergis: Lietuva siekia sutarimo dėl papildomų saugumo garantijų NATO rytiniame flange

  • Teksto dydis:

Lietuva siekia sutarimo dėl papildomų saugumo garantijų NATO rytiniame flange, pasibaigus NATO užsienio reikalų ministrų susitikimui Rygoje sako šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Esame dėkingi sąjungininkams už solidarumą ir indėlį į Lietuvos bei regiono saugumą. Tačiau saugumo situacija verčia imtis atgrasymo ir kolektyvinės gynybos priemonių stiprinimo, todėl siekiame sutarimo dėl papildomų saugumo garantijų rytiniame flange“, − trečiadienį paskelbtame pranešime spaudai sakė G. Landsbergis.

NATO užsienio reikalų ministrai Rygoje pastarosiomis dienomis aptarė Rusijos karinių pajėgų telkimą šalia Ukrainos bei Baltarusijos veiksmus kurstant migracijos krizę prie Lietuvos ir kitų kaimyninių ES šalių sienų.

Anot Užsienio reikalų ministerijos, Aljanso narės „vieningai išreiškė solidarumą su Baltarusijos režimo hibridines atakas patiriančiomis šalimis ir minėjo, kad tęs spaudimą Minskui“.

Taip pat aptartos NATO buvimo Afganistane pamokos būsimoms krizių valdymo operacijoms ir Aljanso vaidmuo, užtikrinant stabilumą Vakarų Balkanų regione.

Susitikimo su Sakartvelo ir Ukrainos atstovais metu valstybės pateikė savo vertinimus dėl Rusijos pajėgų šalia Ukrainos ir visame Juodosios jūros regione.

Ministrai išreiškė solidarumą ir paramą Sakartvelo ir Ukrainos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui, o G. Landsbergis ragino stiprinti paramą Rusijos spaudimą patiriančioms NATO partnerėms.

„Sakartvelas ir Ukraina yra artimiausios NATO partnerės, dalyvaujančios Aljanso operacijose bei pratybose ir ženkliai prisidedančios prie mūsų bendro saugumo. Vakarų šalys turėtų užtikrinti, kad galimos agresijos prieš Ukrainą kaštai atgrasytų Rusiją. Taip pat reikia ir toliau padėti stiprinti Sakartvelo ir Ukrainos pajėgumą gintis“, − sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Rygoje G. Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu (Entoniu Blinkenu), Norvegijos, Islandijos kolegomis, taip pat dalyvavo Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimuose su Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretore Liz Truss (Liz Tras) bei Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yvesu Le Drianu (Žanu Ivu Le Drianu).

Susitikimuose aptarti aktualiausi dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo bei saugumo politikos klausimai, taip pat grėsmės bei iššūkiai, susiję su Rusija, Baltarusija ir Kinija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nustebes

Nustebes portretas
Kodel sitas dar neatstatydintas?

tu

tu portretas
kupriau neturi teises kalbeti uz visa lietuva

4

4 portretas
Kad būtų saugu, nereikia turėti priešų. Sveiko proto žmonės niekada neturės priešų
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių