G. Landsbergis: Lietuva ir ES mato Indiją kaip itin svarbią partnerę

  • Teksto dydis:

Indijoje su darbo vizitu viešintis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį susitiko su Indijos išorės reikalų ministru Subrahmanyamu Jaishankaru.

Ministrai aptarė Lietuvos−Indijos dvišalių santykių plėtros galimybes, karą Ukrainoje, jo eigą bei pasekmes globaliai saugumo architektūrai, tarptautinės bendruomenės sankcijų Rusijai koordinavimą, santykius su Kinija bei jos praktikuojamą ekonominės prievartos politiką, būtinybę diversifikuoti tiekimo grandines, siekiant mažinti priklausomybę nuo autokratinių valstybių.

Susitikime ministrai pabrėžė ekonominio bendradarbiavimo svarbą, plėtojant dvišalius santykius. „Europos priklausomybės nuo Rusijos naftos ir dujų pavojai, ypač išryškėję karo Ukrainoje metu, Lietuvos ir kitų šalių patirtas Kinijos ekonominis spaudimas mums aiškiai demonstruoja, kaip svarbu yra siekti autonomijos nuo autoritarinių šalių tiekimo šaltinių, diversifikuoti tiekimo grandines, orientuojantis į prekybos tarp bendraminčių valstybių didinimą. Šiame kontekste tiek Lietuva, tiek Europos Sąjunga mato Indiją kaip itin svarbią partnerę“, − pažymėjo ministras G. Landsbergis.

G. Landsbergis Indijos kolegai pristatė Lietuvos požiūrį į karą Ukrainoje ir galimos tolesnės Rusijos agresijos, jos keliamų pavojų Lietuvos, Europos ir viso pasaulio saugumui vertinimą. „ES atsidūrė naujoje realybėje, jos požiūris į Rusiją dramatiškai pasikeitė ir yra kaip niekad vieningas“, − akcentavo ministras.

Lietuvos ir Indijos ministrai sutarė, kad karas Ukrainoje negali palikti abejingų ir geografiškai tolimų valstybių, nes taip pat kelia milžiniškas pasekmes pasaulio ekonomikai – maisto, energijos trūkumą, tad reikia bendromis visų pastangomis ieškoti situacijos sureguliavimo.

Vizito Naujajame Delyje metu ministras G. Landsbergis taip pat dalyvavo tarptautinėje „Rasina Dialogue“ konferencijoje, kurioje kartu su Lenkijos, Liuksemburgo užsienio reikalų ministrais, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Jungtinės Karalystės užsienio politikos ekspertais diskutavo apie karo Ukrainoje poveikį Europos ir pasaulio saugumui, Vakarų sankcijų Rusijai efektyvumą bei įtaką pasaulio ekonomikai, praneša Užsienio reikalų ministerija.

Lietuvos ir kitų konferencijoje dalyvavusių užsienio reikalų ministrų susitikime su Indijos ministru pirmininku Narendra Modžiu G. Landsbergis pasidžiaugė, kad vizitas Indijoje vyksta, minint Lietuvos ir Indijos santykių 30-metį, įteikdamas Lietuvos ir Indijos istorinius kalbinius ryšius simbolizuojantį lietuvių-sanskrito kalbų žodynėlį.

1992 metų balandžio 27 dieną Lietuva ir Indija užmezgė diplomatinius santykius, primena Užsienio reikalų ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PIEMENĖLI....

PIEMENĖLI.... portretas
Pirmiausiai - sugadinsi reikalą, kaip ir su Kinija. Antra - tai ne tavo nosiai. Indija jau pasirinko Rusiją...Su piemenimis ji net nekalbės.

tai

tai portretas
indiją vargu ar padarysi draugu, nes jai ruskiai ginkus parduoda, stato ten elektrines, o tu ką jiems gali duoti? Kas jiems duoda, tą jie ir palaiko

Giedrius. U

Giedrius. U portretas
Girto asiliuko sapalionės.Obuolys nuo obelio senelio netoli nuriedėjo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių