G. Landsbergis kvestionuoja JT Saugumo Tarybos efektyvumą: šalys gali ieškoti alternatyvų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kelia klausimą dėl Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos, kurioje vis dar yra Rusija, efektyvumo. Ministras neatmeta galimybės, kad jei reikiami sprendimai JT Saugumo Taryboje nebus priimti, šalys narės gali pradėti ieškoti alternatyvos.

„Pagrindinis klausimas yra dėl Saugumo Tarybos efektyvumo. Taryba, kuri turėtų ar turėjo jos sukūrimo metu garantuoti, kad padės išvengti ateities karų, nenumatė vieno esminio dalyko, kad pati Saugumo Tarybos nuolatinė narė gali būti karo iniciatorė“, – Vyriausybės valandos metu ketvirtadienį teigė G. Landsbergis.

„Ir dabar esame tokioje situacijoje, kur bet koks veiksmas: humanitarinio koridoriaus inicijavimas, neskraidymo zonos užtikrinimas ar bet kokį kitą veiksmą norint patvirtinti Jungtinėse Tautose, reikalingas Saugumo Tarybos sprendimas ir jis visą laiką vetuojamas Rusijos“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, sprendimą vetuojančius Saugumo Tarybos narius šiuo metu galima tik skatinti paaiškinti savo motyvą dėl veto. Todėl G. Landsbergis mano, kad norint užtikrinti pasitikėjimą Saugumo Taryba, jai būtina reforma.

„Esu pasakęs ir viešai, kad nerimą kelia neefektyvumas ir negebėjimas veikti. Ir jeigu sprendimai nebus priimti, gali būti, kad bus ieškoma bus kažkokių kitokių, radikalesnių, išeičių. Naujos organizacijos, naujos institucijos galbūt kažkokie paraleliniai dalykai gali ir atsirasti, dėl to, kad Rusijos karas Ukrainoje iš esmės grąžina mus į laikus, kuriuos mes matėme turbūt tik per Antrąjį pasaulinį karą“, – pabrėžė ministras.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisJT Saugumo Tarybakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių