G. Landsbergis: Irako sprendimas stabdyti skrydžius – rimtas žingsnis į krizės sprendimą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Irako sprendimas stabdyti skrydžius į Minską yra pirmas rimtas žingsnis sprendžiant neteisėtų migrantų krizę, ir jeigu jis bus tvarus, su Iraku bus galima kalbėtis apie bendradarbiavimo plėtrą.

„Tai yra pirmas rimtas žingsnis į migracijos krizės sprendimą. Džiaugiuosi ir esu dėkingas Irako valdžiai, kad jie išgirdo Lietuvos ir Europos Sąjungos atstovų kreipimąsi bent jau tokiu būdu sustabdyti Baltarusijos organizuojamus migrantų srautus prie Europos ir Lietuvos sienos“, – BNS šeštadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Mes turime įsitikinti, kad tai yra tvarus sprendimas, nes tas „neterminuotam laikui“ – mes turime matyti, kad tai išlieka. To įsitikinimo reikia“, – teigė jis.

Anot ministro, jeigu sprendimas yra tvarus, tuomet Irakas galėtų tikėtis platesnio bendradarbiavimo su Europos Sąjunga.

„Kas Irakui gali būti siūloma? Aš tą minėjau ir Bagdade, kad jeigu Irakas sprendžia šią krizę, prisideda prie sprendimo, tai tikrai yra galimybių, kaip plėsti Irako bendradarbiavimą su ES. Idėjų turime ir mes Lietuvoje, esame ir pasiūlę – tiek dėl vizų programos palengvinimo, kad žmonės, pasirenkantys į ES atvažiuoti legaliai, turėtų daugiau galimybių tą padaryti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Irako Civilinės aviacijos administracija penktadienį pranešė neterminuotam laikotarpiui stabdanti visus keleivinius skrydžius į Minską. Iš Irako į Baltarusijos sostinę skris tik tušti lėktuvai, parsigabenantys Irako piliečius atgal.

Toks sprendimas, kaip skelbiama, priimtas Irako Vyriausybės nurodymais.

Anksčiau šią savaitę apie skrydžių stabdymą savaitei buvo pranešusi ir pati valstybinė kompanija „Iraqi Airways“, tačiau Minską vis dar pasiekdavo privačios kompanijos „Fly Baghdad“ lėktuvai.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtų migrantų. Dauguma jų – irakiečiai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Lietuvai šią savaitę pradėjus taikyti apgręžimo priemones, neteisėtų migrantų srautai per Baltarusijos sieną gerokai sumažėjo, tačiau išaugusius neteisėtus sienų kirtimus dažniau fiksuoja kaimyninės Lenkija ir Latvija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prisižadejo anukas

Prisižadejo anukas portretas
Kai rytuose prisižadi tai tenka atsakyti už savo žodžius. O atsakyti teks...

To ačiu

To ačiu portretas
Nieko jam nepavyko. Siena sustiprino biskeli. O skrydžiai jungiameji. , ar domina ka:)?

AČIŪ! ŠAUNUOLIS ! PAVYKO !

AČIŪ! ŠAUNUOLIS ! PAVYKO ! portretas
Taip ir toliau drąsiai ir ryžtingai ...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių