G. Landsbergis: Irako pareigūnai jau padėjo nustatyti dalies migrantų tapatybę

Į Lietuvą atvykusi Irako pareigūnų delegacija jau padėjo nustatyti dalies migrantų tapatybę, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Apie tai jis ketvirtadienį pranešė socialiniame tinkle „Facebook“. Ministro teigimu, delegacija susitiko su visomis pagrindinėmis šalies institucijomis, lankėsi migrantų stovyklose.

„Pateikė labai daug informacijos iš nelegalių migrantų, jau padėjo nustatyti jų tapatybę. Norėčiau būti optimistiškas, nes tai vienas iš konkrečių pažadų, kurių sulaukėme Bagdade, tačiau kol nepradėsime grąžinti žmonių ar skrydžių skaičius nepradės mažėti, tol nepradėsime džiaugtis“, – teigė G. Landsbergis.

Šiandien dar sykį pakviečiau Irako vyriausybę kuo skubiau nutraukti skrydžius į Minską ir atidaryti konsulinę specialiąją misiją Lietuvoje.

Anot ministro, jei Irako specialistų vizitas bus sėkmingas, suplanuotas ir Lietuvos specialistų vizitas į Iraką. Jie yra pasirengę supažindinti Irako teisėsaugą su iš migrantų liudijimų surinkta informacija.

„Jei toliau einame gera kryptimi, planuojamas vizitas ir į Irako kurdų sostinę Erbilį. Šiandien dar sykį pakviečiau Irako vyriausybę kuo skubiau nutraukti skrydžius į Minską ir atidaryti konsulinę specialiąją misiją Lietuvoje“, – rašė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad kiekvienas norime greitų ir pigių sprendimų, tačiau „tai, kas pigu ir greita, paprastai neveikia“.

Ministras taip pat nurodė, kad šioje situacijoje ypač svarbus Europos Sąjungos vaidmuo – ne tik kovojant su padariniais, bet ir su pasekmėmis.

„Nesvarbu kiek mums siųs palapinių ar čiužinių, jei srautas nenukertamas – priemonių visada truks. Nepaisant to, kad ir palapinių ir čiužinių reikia, ne tai yra ES migracijos politikos ašis. Pagrindinis uždavinys kurį perduodame ES institucijoms – turite padėti mums išardyti tinklą ir padėti grąžinti žmones“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Europa neturi efektyvios migracijos politikos, gal Lietuva bus ta smiltelė, kuri perlauš kupranugario kuprą ir galų gale susitarsime – ar ES saugo savo sienas ir ar geba atsilaikyti prieš hibridines atakas, ar tik apsirūpina palapinėmis“, – pridūrė jis.

Anot politiko, Europa turi dar daug nepanaudotų svertų įtikinti Iraką ir Turkiją išardyti migracijos srautus bei priversti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką persigalvoti. Priešingu atveju Minsko režimui gali būti įvestos naujos sankcijos.

„Sidabrinės kulkos neturime, anei pigaus ir greito sprendimo, tačiau nuosekliai dirbame ir darome tai, kas mano nuomone, yra būtina. Kada tiksliai suveiks dar didesnis diplomatinis spaudimas režimui, ar ES ir Lietuvos pastangos išardyti tinklą ir grąžinti neteisėtus migrantus namo, pasakyti dar anksti“, – rašė G. Landsbergis.

Lietuvos sieną šiemet jau kirto daugiau nei 3 tūkst. neteisėtų migrantų, dėl jų antplūdžio yra paskelbta ekstremali situacija. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai – organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Tam anūkui ryškiai su galva netvarkoj. Jam kažkas tekstus parašo ir jis kaip automatas barbena.

Jons

Jons portretas
Visi tie migriai užregistruoti Baltarusijos URM, kuri išdavė jiems vizas ir Minsko oro uoste, taigi jų tapatybės žinomos. O Gabris nusikalba. Diplomatai negali atpažinti nustatyti asmenybių. Ir įdomu kaip 3000 migrių galėjo pateikti prašymus prieglobsčiui, jei neturi dokumentų? Gabri, ar pats save girdi?

debile anūkai

debile anūkai portretas
mums neidomu jų tapatybės.tegul jas nustatineja jie patys savo namuose.o mus domina kada bus siena”??????
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių