G. Landsbergis: energetines sankcijas Rusijai ES turi patvirtinti skubiai

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjungos (ES) šalims diskutuojant dėl tolesnių sankcijų prieš Rusiją, kritiškai svarbus greitis.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, ES Užsienio reikalų taryba pirmadienį Liuksemburge diskusijose dėl tolesnio atsako į Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą patvirtino pagrindą „politiniam pritarimui dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai, kuris apimtų naftą“.

„Rusija siaubia Ukrainą jau 47 paras. Vaizdų, kurie mus pasiekia iš brutaliai niokojamų miestų, mes nepamiršime niekada, todėl Europa vis aiškiau suvokia – sankcijos privalo būti griežtinamos ir jos turi apimti energetiką – pirmiausia naftą“, – pranešime spaudai sakė G. Landsberigs.

„Žinome, ką reikia daryti, ir vis daugiau nusiteikimo tai daryti. Tačiau dabar kritiškai svarbu greitis. Privalome sustabdyti Rusiją, kitaip pralaimėsime mes visi“, –  pridūrė jis.

Pasak ministro, sankcijų efektą pajus visi, bet kito kelio nėra – negalima leisti, kad Ukraina pralaimėtų.

„Lietuva visada buvo lyderė, reikalavusi griežčiausių ir visas sritis apimančių sankcijų. Nesustosime ir nelėtinsime tempo. Kam dar trūksta argumentų dėl skubėjimo, turėtų nuvykti į Bučą ar Borodianką – aukoms čia jau viskas per vėlu. Kiek dar galime leisti sau vėluoti?“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak užsienio reikalų ministro, Rusijai pergrupuojant pajėgas ir ruošiantis naujoms atakoms šalies rytuose ir pietuose, ES gali ir turi daryti daugiau, kad padėtų Ukrainai nugalėti Putiną ir jo kariuomenę bei pradėti deputinizacijos procesą. Svarbu ir toliau teikti karinę paramą.

Ministras taip pat padėkojo Europos Komisijai už klausimyną, kurio pagrindu bus vertinamas šalies kandidatės statuso Ukrainai suteikimas, bei kvietė numatyti konkrečias priemones šalies atstatymui ir rekonstrukcijai, karui pasibaigus.

Tarybos paraštėse ES užsienio reikalų ministrai kartu su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vyriausiuoju prokuroru Karimu Khanu (Karimu Chanu) aptarė pradėtą tyrimą dėl situacijos Ukrainoje, kuris itin svarbus po siaubingų įvykių Bučoje ir kitose iš Rusijos išlaisvintose gyvenvietėse.

Pasak ministerijos, ministrai išreiškė tvirtą paramą teismo vykdomam tyrimui ir pasirengimą padėti rinkti ir išsaugoti karo nusikaltimų bei nusikaltimų žmoniškumui įrodymus.

Anot G. Landsbergio, svarbu užtikrinti atsakomybę už padarytus nusikaltimus Ukrainoje, todėl reikšmingas ne tik Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pradėtas procesas, bet ir vykdomi nacionaliniai tyrimai pagal visuotinę jurisdikciją. Būtina apsvarstyti ir galimybę steigti specialųjį tribunolą, kuris nagrinėtų Rusijos agresijos nusikaltimus.

Taip pat Tarybos metu aptarta Europos Komisijos iniciatyva „Global Gateway“, kuria siekiama vystyti pasaulinio masto infrastruktūros projektus.

G. Landsbergis teigė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą „ne tik atskleidė Europos priklausomybę nuo Rusijos gamtos išteklių, bet ir pabrėžė pasaulinės infrastruktūros saugumo dimensijos svarbą“.

„ES privalo daugiau dėmesio skirti tiekimo grandinių ir energetinio saugumo užtikrinimui, tolesniam transporto jungčių vystymui tiek ES viduje, tiek su kaimyniniais regionais, pirmiausia – Rytų partnerystės ir Vakarų Balkanų šalimis“, – sakė G. Landsbegis.

Jis pabrėžė, kad būtina apsvarstyti, kaip „Global Gateway“ iniciatyva galėtų prisidėti prie Ukrainos infrastruktūros atstatymo ir padidintų jos junglumą su ES transporto ir energetikos tinklais.

Praėjusią savaitę ES įvedė penktąjį sankcijų paketą, atsisakydama rusiškų anglių importo, tačiau griežtesnių sankcijų šalininkės, įskaitant Lietuvą, ragina bendriją sutarti dėl rusiškos naftos ir dujų embargo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Lannsbergis prašyte prašosi karo

Senelis

Senelis portretas
Tai kokie čia žmonės? Jie jedinstvo – nereikia jų vadinti Lietuvos žmonėmis. Fašistai, jedinstvo. Problema, žinoma. Pamišėlių pakankamai daug.

tas

tas portretas
tai pasiruoses visam pasauliui i ..ybi ilyst , kad tik lietuvai butu blogiau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių