Europarlamentarai ragina Rusiją paleisti Ukrainos pilotę ir pradeda bado streiką

  • Teksto dydis:

Europarlamentarai kasdien siųs laiškus Rusijos atstovui prie Europos Sąjungos (ES) Vladimirui Čižovui, ragindami paleisti neteisėtai įkalintą Ukrainos karinių oro pajėgų pilotę Nadiją Savčenko, sako europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Jis tikina trečiadienį pradėjęs simbolinį dviejų dienų bado streiką ir taip solidarizavęsis su pilote, kuri protestuodama badauja jau 55-ą dieną. Šią akciją, anot jo, kasdien tęs vis kiti europarlamentarai.

„Rusijos Federacija yra atsakinga už šiurkščius žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus bei už tai, kad N.Savčenko nesuteikiama teisė į teisingą teismą. Primenu, kad N.Savčenko yra demokratiškai išrinkta Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė, 2015 metų sausio 26 dieną ji tapo ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos nare. Esamas diplomatinis statusas Ukrainos pilietei privalo garantuoti teisinę neliečiamybę, Rusija neturi teisės ignoruoti šio fakto“, – išplatintame pranešime teigė P.Auštrevičius.

Kaip BNS sakė P.Auštrevičius, sutarta, kad kasdien laiškus, kuriuose išreiškiamas susirūpinimas N.Savčenko sveikata ir jos neteisėtu kalinimu, Rusijos atstovui prie ES siųs vis kiti europarlamentarai iš skirtingų EP frakcijų. Dalis jų perims ir simbolinę bado akciją iš kolegų.

„Kiekvieną dieną vis kitas asmuo pasirašys po tuo laišku - jis ir jungiasi prie tos badavimo akcijos tą dieną, kai siunčia laišką, išreikšdamas savo moralinę paramą. Aš žinau, kad ne kiekvienam tai bus pakeliama, nes yra kartais ir sveikatos reikalavimų, yra žmonių, kurie privalo valgyti kas keletą valandų, tad tai nėra reikalavimas. Vakar aš pradėjau ir šiandien dar antrą dieną tęsių, nes šiandien laišką rašys mano Vokietijos kolegė Rebecca Harms (Rebeka Harms) iš žaliųjų grupės. Ji negali to daryti, todėl aš perimu iš jos tą iniciatyvą. Dvi dienos, aš manau, - pakeliamas ir visiškai normalus dalykas“, - sakė P.Auštrevičius.

Europarlamentaras tikisi, kad akcija truks bent 50 dienų - laiškai bus rašomi tol, „kol bus pasiryžusių pasirašyti“. Jis taip pat pripažino nesitikintis jokio Kremliaus atsako į šį protestą.

Pernai spalį 60 EP narių išsiuntė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, raginantį paleisti neteisėtai kalinamą Ukrainos pilotę. Laiške V.Putinui pabrėžta, kad Rusijos veiksmai N.Savčenko atžvilgiu iš esmės pažeidžia Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, įtvirtintą teisę į teisingą teismą.

Rytų Ukrainoje kovojusi pilotė N.Savčenko pernai birželio mėnesį Luhansko srityje pateko į separatistų nelaisvę ir buvo išgabenta į Rusijos teritoriją. Rusija tvirtina, kad N.Savčenko be dokumentų, apsimetusi pabėgėle, kirto Rusijos sieną ir buvo sulaikyta vienoje gyvenviečių tapatybės nustatymui. N.Savčenko teigia, kad buvo pagrobta iš Ukrainos teritorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Badavimas, jei turi intenciją,turi prasmę, nes nekramsnodamas žmogus galvoja apie pačią intenciją, o mintis nedingsta be pėdsako. Todėl pasišaipymas - neišmanymo, kalinės lakūnės nepagarbos atspindys.

otto

otto portretas
Nereikia nusiristi iki Uokos ar Gražulio lygio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių