EP pakoregavęs patvirtino V.J.Paleckio rekomendacijas dėl Baltarusijos

  • Teksto dydis:

Europos parlamento (EP) Užsienio reikalų komitetas antradienį patvirtino rekomendacijas ES Tarybai ir Komisijai numatant politiką Baltarusijos atžvilgiu.

Pradiniam rezoliucijos variantui, kurį rengė europarlamentaras Vincas Justas Paleckis, komitete buvo pateikta keli šimtai pataisų.

"Pakoreguotas pirminio rekomendacijos teksto tvirtinimas apie pagerėjimą šioje srityje. Konstatuojama, kad politiškai motyvuotų suėmimų sumažėjimas 2012 metais daugiau nei tris kartus, palyginti su 2011 metais, apie kurį pranešė autoritetingas žmogaus teisių centras "Vesna", gali būti paaiškinamas represijų ir įbauginimo atmosfera šalyje", - pranešė V.J.Paleckio biuras.

Pradinis V.J.Paleckio parengtas dokumento variantas, kuriame, be kita ko, sakyta, jog "2012 metais buvo galima įžvelgti ir žmogaus teisių situacijos pagerėjimo aspektų", sulaukė neigiamos reakcijos iš Baltarusijos opozicijos ir kai kurių kolegų EP.

Priimtoje rekomendacijoje europarlamentarai kviečia pasinaudoti Lietuvos pirmininkavimu ES ir Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimu Vilniuje kaip dar viena svarbia galimybe pagerinti ES ir Baltarusijos santykius.

Europarlamentarai teigia, kad žmogaus teisių padėtis šalyje išlieka sunki ir ragina ES šalis bei institucijas ieškoti būdų, kaip paskatinti Minską imtis demokratinių reformų, nevaržyti nepriklausomos žiniasklaidos.

Jie kviečia ES toliau visokeriopai remti Baltarusijos pilietinę visuomenę, šalies modernizavimo dialogą, laisvą žiniasklaidą bei sumažinti Šengeno vizų kainas šalies piliečiams.

Europos Parlamentas šią rekomendaciją plenarinėje sesijoje ketina svarstyti rugsėjo mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veteranė

Veteranė portretas
Paleckis, nors pavytęs, iki šiol gana žavus vyras. Tačiau jo pažiūros kelia didelių abejonių. Tėvo, žinia, nepasirinksi, bet tėvo auklėtas, savo vaikus irgi raudonais išauklėjo. Kažin, ar pats tik ne pri sitaikė, kur vėjas pūtė...

manau

manau portretas
kad J.Paleckis pati tinkamiausia persona spręsti raudonųjų KGB-istinių valstybių reikalus, tiesiog iš meilės joms.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių