E. Gentvilas: A. Jakubauskas tampa savo paties rėmėjų įkaitu

Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas abejoja, ar Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) generalinis direktorius Adas Jakubauskas gali vadovauti objektyviems istorijos tyrimams.

E. Gentvilo nuomone, A. Jakubauskas tampa savo paties rėmėjų, siekiančių uždrausti kritiškai kalbėti apie partizanus, įkaitu. Liberalo nuomone, Genocido centro direktoriaus pusėje esantys visuomenininkai, aktyvistai yra tie patys žmonės, kurie reikalavo atimti Nacionalinę premiją iš dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus.

„Šie žmonės neįsivaizduoja, kad galima apie partizanus pasakyti ką nors buitiško, o ne sakralaus, ne švento. Jie neįsivaizduoja, kad net menininkui taip galima kalbėti. Tai ar jie įsivaizduoja, kad A. Jakubauskas turi teisę ką nors negero apie partizanus atrasti?“ – svarstė liberalas.

Šie žmonės neįsivaizduoja, kad galima apie partizanus pasakyti ką nors buitiško, o ne sakralaus, ne švento.

LRLS frakcijos seniūnas teigia, kad šie žmonės siekia, jog Genocido centro tyrimai būtų atliekami ne remiantis objektyviais tyrimais ir šaltiniais, o prisitaikant prie „propatriotinės“ linijos, draudžiančios kalbėti apie ne tokius gražius partizanų istorijos puslapius.

„Aš matau, kad A. Jakubauskas yra įkaitas štai tos propatriotinės linijos. Ne be reikalo „ProPatria“ organizacija už visų jo gynėjų labai ryškiai stovi. Man tai netinka. Aš manau, kad LGGRTC tikslas yra atrasti tiesą, o toje tiesoje būta ir nevisai gražių puslapių, ir tą reikia pripažinti“,– tvirtino E. Gentvilas

Jo nuomone, tai, kad iš M. Ivaškevičiaus dabartiniai A. Jakubausko rėmėjai reikalavo atimti apdovanojimą už menininko kūrybinius nuopelnus dėl jo romane „Žali“ kontroversiškai vaizduojamų partizanų, įrodo tai, kad Centro direktoriaus gynėjai siekia uždrausti apie partizanus kalbėti kitaip nei tik teigiamai.

„Visi tie, kurie dabar gina A. Jakubauską, ir pradėjo reikalauti atimti Nacionalinę premiją iš menininko M. Ivaškevičiaus“,– trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo E. Gentvilas.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko, ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitraukiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

Dėl jo atleidimo Seimas turėtų spręsti šį ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausyk

klausyk portretas
liberavyne pasirupink masiuliu su kurlianskiu o nedaryk itampos nes puolamas garbingas zmogus palaikomas tokiu paciu garbingu su patyrtim kai sis nelegalios seimelio mergos dar su sliaukstinukais lakste tai baikit politsuda malt ir atsiprasykit sio zmogaus ir kad Vytauto Dyddziojo AA dvasia jusu nenubaustu uz panieka teisigumui kurio nebijo tik teisieji o tie kurie loja tai ir jau aisku kodel todel deretu nuo ju ir aiskintis ko jie bijo tuo paciu ir pats?...

A

A portretas
Tau korumpuoto lizdo pauksti tik tylet liezuvi po uzpakaliu pasikisus.

Julija

Julija portretas
Ponui E.Gentvilui nepatinka, kad Direktorių gina žmonės. O man ir mano draugams ( jų daug daugiau negu 17 ) LABAI NEPATINKA, kad šis ponas yra seime. Gal prieš smerkiant kitus, pone pasižiūrėkite į save ir savo partiečius ... Puolimas prieš šį žmogų suorganizuotas super gerai. Tačiau lazda turi du galus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių