Du Seimo komitetai sutarė rengti rezoliucijos projektą dėl uigūrų padėties Kinijoje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetai trečiadienį sutarė rengti rezoliucijos projektą dėl uigūrų padėties Kinijoje

„Vienas iš dalykų, kurių mes rezoliucijos projekte prašome, siūlome, kviečiame, būtų arba Jungtinių Tautų inicijuotas, arba kitas nepriklausomas tarptautinis teisinis tyrimas dėl vykdomų nusikaltimų Sindziange“, – per bendrą komitetų posėdį projektą pristatė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

„Reaguojant į gausėjančius tarptautinių tyrimų duomenis apie vis sunkesnius ir masiškesnius sunkius žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje, matant tarptautinės bendruomenės žingsnius, pavyzdžiui, mūsų strateginių partnerių Jungtinių Amerikos Valstijų buvusio valstybės sekretoriaus M. Pompeo ir dabartinio A. Blinkeno griežtus pareiškimus dėl uigūrų genocido, negalime vykdyti „business as usual“, privalome reaguoti“, – pažymėjo D. Šakalienė.

Iniciatyvai pritarus bendru sutarimu, Seimo nariai kviečiami teikti pastabas projektui, jį planuojama paruošti iki pavasario sesijos pradžios kovo 10 dieną.

Rezoliucijos projektą parlamentarė, kuri yra Tarptautinio parlamentarų aljanso dėl Kinijos (IPAC) ko-pirmininkė, su kolegomis inicijavo po vasario pradžioje „BBC World News“ paskelbto reportažo apie kankinimus ir seksualinį smurtą prieš uigūres Kinijos stovyklose.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Kiniją dėl elgesio su uigūrais, tibetiečiais ir Honkongo klausimu spaudžia ir spaudė tiek naujoji, tiek ankstesnė Jungitnių Amerikos Valstijų (JAV) administracija.

Šiuos klausimus kėlė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) per pirmąjį Amerikos ir Kinijos aukščiausio rango diplomatijos pareigūnų pokalbį nuo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kadencijos pradžios.

Tuometinis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sausį paskutiniąją visą savo darbo dieną šiame poste pareiškė, kad Kinija vykdo uigūrų etninės mažumos „genocidą“.

Sindziango regione Kinijoje gyvena didžiausia uigūrų, kurių dauguma yra musulmonai, mažuma.

Kinijos ambasada Lietuvoje BNS perduotame komentare teigia, kad Seimo komitetų sutarimas rengti rezoliuciją yra paremtas „dezinformacija, tarp kurios yra ir M. Pompeo pareiškimai“.

„Taip vadinamas „genocidas“ ir kitos absurdiškos prielaidos apie Sindziangą neturi pagrindo ir iškraipo faktus. Jos yra sukurtos ir skleidžiamos daugiausiai M. Pompeo bei kitų, tokių kaip jis, dėl paslėptų politinių motyvų“, – tvirtina ambasada.

Jos teigimu, nuo 2014 metų Sindziango regiono Bendrasis vidaus produktas augo vidutiniškai daugiau nei 7 proc. per metus, o uigūrų populiacija jame pastarąjį dešimtmetį padidėjo nuo 10,17 mln. iki 12,72 mln. žmonių.

„Joks „genocidas“ nesukels populiacijos augimo“, – pabrėžė ambasada.

„Bet kuris žmogus, kuris laikosi teisingumo ir gerbia faktus, galėtų padaryti objektyvią ir aiškią išvadą dėl situacijos Sindziange. Taika, klestėjimas, vystymasis ir pažanga žmogaus teisių srityje Sindziango regione atlaikė laiko ir faktų patikrinimą“, – pažymėjo Pekino atstovybė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Pasaulyhe daug neteisybės ir skausmo, todėl kasdien reikės priiminėti po rezoliuciją ir nebeliks laiko šalies žmonių problemoms spręsti.

ALGIS

ALGIS portretas
Geriau svarstykit Lietuvos vietą Europoje , o ne kažkokių ungurų ,

Jonas

Jonas portretas
Tvarkos nėra Lietuvoje ,žiūrėk pirmiausia kas panoseje dedasi .
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių