Dėl vaiko pinigų – naujas valdančiųjų pasiūlymas

Nuo kitų metų sausio 1 d. siūloma padidinti universalios išmokos vaikui dydį nuo 50,16 eurų (1,32 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio) iki 60,06 eurų (1,54 BSI dydžio) per mėnesį, nustatant vienodo dydžio išmoką visiems vaikams.

Taip pat siūloma padidinti papildomai skiriamos išmokos vaikui, mokamos vaikams, auginamiems ir (ar) globojamiems gausiose ir nepasiturinčiose šeimose, bei neįgaliems vaikams dydį nuo 20,14 eurų (0,53 BSI dydžio) iki 40,17 eurų (1,03 BSI dydžio).

Tokį pasiūlymą Seime svarstomam Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė, Seimo vicepirmininkas  Gediminas Kirkilas, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Nuo 2020 m. liepos 1 d. jie siūlo  padidinti universalios išmokos vaikui dydį nuo 60,06 eurų (1,54 BSI dydžio) iki 70,2 eurų (1,80 BSI dydžio) ir nustatyti papildomai skiriamos išmokos vaikui dydį – 30,03 eurų (0,77 BSI dydžio) per mėnesį.

Projekto autorių teigimu, toks siūlymas teikiamas „atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes ir siekiant įgyvendinti 2019 m. liepos 5 d. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ koalicijos sutartį dėl išmokos vaikui – vaiko pinigų didinimo“.

Projekto iniciatorių teigimu, siūlomoms nuostatoms, preliminariais skaičiavimais, 2020 metų valstybės biudžete papildomai turi būti skirta apie 167,4 mln. eurų.

ELTA primena, kad lapkričio 21 d. Seimas  po svarstymo pritarė „socialdarbiečių“ lyderio Gedimino Kirkilo pasiūlytai įstatymo pataisai, kuria siūloma vaiko pinigus didinti iki 70 eurų ir papildomai skiriamą išmoką vaikui – iki 30 eurų. Už G. Kirkilo pasiūlymą balsavo 89 Seimo nariai, prieš – 4, susilaikė – 8.

Seime dėl išmokų vaikams reglamentuojančio įstatymo projekto numatomas dar vienas balsavimas.

Gruodžio 2 d. Vyriausybė pritarė pakoreguotam valstybės ir savivaldybių biudžeto projektui, kuriuo siūloma, kad  vaiko pinigų universalioji dalis bus didinama nuo liepos 1 dienos.

„Pagal pateiktą pasiūlymą vaiko pinigų nuo sausio 1 dienos universalioji dalis išliktų tokia pati, vaiko pinigai neįgaliesiems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams nuo 70 eurų padidėtų iki 90 eurų“, – pristatydamas valstybės ir savivaldybių biudžeto pakeitimus Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Pasak ministro, nuo liepos 1 dienos universalioji dalis padidėtų nuo 50 iki 60 eurų, neįgaliesiems ir nepasiturinčių šeimų vaikams nuo liepos padidėtų dar 10 eurų ir pasiektų 100 eurų.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

G. Kirkilas: tai kompromisinis sprendimas

Vienas iš naujo siūlymo dėl „vaiko pinigų“ didinimo iniciatorius Seimo pirmininko pavaduotojas „socialdarbietis“ G. Kirkilas sako, kad tai kompromisis pasiūlymas.

„Net ir po to, kai Seimas nubalsavo, kad „vaiko pinigai“ nuo sausio 1 d. turi didėti iki 70 eurų kiekvienam vaikui, Vyriausybė grąžino biudžeto projektą, kuriame vaiko pinigai nedidinami, siekdami užtikrinti, kad pažadas visuomenei būtų įgyvendinamas, nors ir lėtesniu tempu, mūsų frakcija įregistravo projektą dėl vaiko pinigų didinimo iki 60 eurų nuo sausio 1 d., ir iki 70 eurų – nuo liepos. Tai kompromisinis sprendimas, kurį siūlome matydami, kaip sudėtinga Vyriausybei ieškoti šaltinių įvairių visuomenės grupių pajamoms padidinti “, – Eltai sakė G. Kirkilas.

Jis tikisi, kad Seimas pritars tokiam siūlymui.

„Mes siūlome geresnį variantą, negu siūlo Vyriausybė. Manome, kad Seimas tam pritars. Koalicijos partneriai žada palaikyti“, – sakė G. Kirkilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kloe

Kloe portretas
Rimtai - vaiku veisimas verslas? Kazi ka nuveikti su 300 eur jei nebutu kitu pajamu? Kai maistas (pusryciai pietus ir pavakariai) vienam vaikui 80 e...tai dauginam is triju = 240 eur...o visa kita ant saldainiu...sutinku, kad yra kurie veisiasi, tad si dalyka reiktu reguliuoti...as nieko pries kad tai butu daroma per mokescius ir pan. Tuomet issiviespatautu teisingumas

Mes

Mes  portretas
Džiaukitės, kol galit, kad valstiečiai, o ne konservatoriai lyderiai. Valstiečiai padarė daug gero, pirma valdžia, dėl kurios ramu. Geri žmonės, tinkami įstatymai. Ačiū, jiems kad yra. Tas kuris rašo apie veisimąsi - patylėtų, o tas kur siūlo bėgti iš Lietuvos, tik bėk ir pavydek mums, gyvenantiems Lietuvoje. Tinginiams čia nėra lengva, bet mums likusiems tikrai gyventi čia gera.

...

... portretas
ŠLYKŠTU kai vaikų veisimas tampa pragyvenimo šaltiniu, tai MILIJONUS kartų ŽIAURIAU nei kailinių žvėrelių fermos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių