Dėl naujų poligonų steigimo L. Kasčiūnas kalbės su medžiotojais: stebisi jų reakcija

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia dėl naujų nedidelių poligonų steigimo Tauragės ir Šilalės rajonuose kalbėsiąs su vietos medžiotojais, bet neslėpė nusivylimo jų priešiška reakcija.

„Taip, medžioklė yra draudžiama (poligonų teritorijoje – BNS). Tačiau mes esame pasiruošę dėl tų normų, kurias reikia užpildyti medžiotojams, tartis su jais, ieškoti tam tikrų kompromisinių variantų“, – žurnalistams antradienį Alytuje sakė L. Kasčiūnas.

Praėjusią savaitę Valstybės gynimo tarybai pritarus poligonų steigimui tikimasi, kad jie talpins nuo kuopos iki bataliono, tačiau neturės karinės teritorijos statuso, todėl juose galės lankytis žmonės.

Minėtų rajonų savivaldybių merai šią žinią sutiko skirtingai. Šilalės rajono meras Tadas Bartkus pasigedo komunikacijos iš ministerijos, o Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas teigė suprantantis valstybės poreikį steigti poligoną ir sakė tikintis, kad pavyks susitarti su numanomoje poligono vietoje dabar veikiančiais medžiotojais.

Pastarieji tokiu sprendimu piktinosi ir sakė pasigedę valdžios atstovų komunikacijos.

Tauragės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Kęstutis Balašaitis BNS tvirtino, kad „viskas daroma, kad žmones pakištų kaip gyvą skydą).

„Neįvertinamos grėsmės, kurios iškils Tauragės miesto gyventojams“, – sakė jis.

„Kai aš išgirstu iš įvairių kritikų, kad (...) Ukrainoje poligonus atakuoja rusai. Tai žinokit, na, čia jau rusiškas naratyvas. Jie atakuoja mokyklas, darželius, visa, kas stovi. Poligonas šalia tavo namų, kaip tik rodo, kad kariuomenė yra šalia, ypač kai Tauragėje batalionas jau daugybę metų, Šilalėje yra batalionas daugybę metų ir tu girdi šį rusišką naratyvą“, – tokia pozicija stebėjosi L. Kasčiūnas.

Anot jo, dar skaudžiau, kai taip kalba medžiotojai, kuriems Seimas leido naudoti naktinio matymo prietaisus, motyvuojant ir tuo, kad tai prisidės prie krašto gynybos.

„Dar kas skaudžiau... Aš pats balsavau už naktinius matymo prietaisus medžiotojams. Argumentacija buvo ir aš tikrai patikėjau, kad padėsime gintis (...) ir dabar iš medžiotojų, kurie kalbėjo apie tai, kad padės gintis, aš girdžiu, kad poligonas pavers juos taikiniu. Tai aš labai atsiprašau. Gal tada susitarkime: vis tiktai ginsimės, ar pasiduosime“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Praėjusių metų gruodį Seimas medžioklėje įteisino naktinius taikiklius, tuomet šio siūlymo šalininkai teigė, kad naktinio matymo priemonių turėjimas padėtų krašto gynyboje.

Kartu su L. Kasčiūnu Alytuje besilankiusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė neabejojanti, jog pavyks suderinti bendruomenės ir institucijų interesus.

„Aš nė kiek neabejoju, kad dėl tų kelių dalykų, kurie gali būti klausimai, tos sodybos ar privačios nuosavybės teritorijose, tikrai yra visiškai išsprendžiami ir būtent tiktai todėl (...) tos lokacijos buvo svarstomos, kad tie klausimai yra išsprendžiami. (...). Manau, kad reikia tiesiog kalbėtis geranoriškai. Bendruomenėms, ten, kur tos teritorijos yra, esame pasirengę tikrai visus tuos rūpesčius maksimaliai atliepti“, – sakė ministrė pirmininkė.

Krašto apsaugos ministro teigimu, į naujų poligonų teritoriją patenka tik penkios sodybos.

„Viena iš jų yra gyvenama. Mes pasiruošę išpirkti, jeigu žmonės norės toliau gyventi, mes pasiruošę jas iškirpti ir jie ten tikrai galės gyventi, nes tai yra įmanoma daryti. Jeigu žmonės norės lankytis poligonuose grybauti, uogauti jie galės tai daryti, tiesiog susiderinę su kariuomene, kuri kontroliuos poligonų teritorijas“, – sakė L. Kasčiūnas.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus. Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
pinigų plovykla tie poligonai , kas jų savininkai ? Lengvai įrodyčiau kad karine gynybine prasme , kasčiūnas ir tie like idiotai iš karinės vadovybės , realiai net nesupranta kaip ką reiktu ginti , vad vien tik žiūrint ką jie siūlo , kokias nesąmones . Svarbiausia prisidengti civiliais , ir šauktiniais , kad valstybės tarnautojų gaujos ir jų giminės spėtu pabėgti , panašiai kaip smetona

Anonimas

Anonimas portretas
Medžiotojai mėgėjai yra pramoginio žudymo mėgėjai. Norit kraujo ?--- Padirbėkit skerdimo skyriuje mėsos kombinate šeštadieniais.

to-Nuomone

to-Nuomone portretas
pažiūrėk į tuos ŽUDIKUS-medžiotojus, jų užpakalius. VISUS-į frontą Ukrainoje, prisišaudys į valias.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių