Socialdemokratų bandymas grąžinti lengvatą šildymui nustebino premjerą

Konservatoriams siūlant grąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui, juos nutarė palaikyti ir valdančiosios koalicijos partneriai socialdemokratai - mažesnieji koalicijos partneriai trečiadienį įregistravo pataisą dėl 9 proc. PVM tarifo grąžinimo.

Jeigu Seimas pataisą priimtų, lengvata įsigaliotų nuo 2018 metų.

Įregistravo socialdemokratai

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą įregistravo 13 socialdemokratų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Pasak socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio, pataisa dėl PVM šildymo registruota, kaip ir buvo žadėta prieš mėnesį. Jis teigia, kad pataisos registravimas nesusijęs su konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pareiškimu, kad opozicija palaikytų urėdijų reformą mainais į lengvatą šildymui.

„Taip susidėliojo. Vakar surinkau parašus dar nežinodamas, kad konservatoriai mainus dėlios“, - BNS teigė parlamentaras.

Jis priminė, kad koalicijos partneriai „valstiečiai“ žinojo apie socialdemokratų ketinimą registruoti pataisas dėl PVM lengvatos šildymui grąžinimo.

„Kad būtų diskusija, laiko jai, nes pataisos bus svarstomos tik su kitų metų biudžetu. Kad Vyriausybė irgi į tai pasižiūrėtų ir įvertintų, kai sudarinės kitų metų biudžeto projektą, kad įvertintų ir galimybę PVM lengvatai“, - paklaustas, kodėl pataisas registravo baigiantis Seimo pavasario sesijai.  

A.Palionis BNS teigė, kad socialdemokratai per balsavimą dėl miškų reformos rems savo siūlomus pakeitimus, kad liktų apie 25-30 urėdijų. Pasak jo, apie balsų mainus „niekas nešneka“.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis ir prie socialdemokratų prisijungęs „darbietis“ Petras Čimbaras BNS sakė, kad pasirašyti po pataisomis jų „niekas neprašė“.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas, iki tol jis buvo 9 proc. Birželio pabaigoje Seimas atmetė opozicijos siūlymą grąžinti lengvatą nuo rugsėjo.

PVM lengvatos kritikai sako, kad ji nėra socialiai teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tuo metu lengvatos automatiškai negauna visi tie, kurie nesinaudoja centrinio šildymo sistema, nepriklausomai nuo jų pajamų. Sauliaus Skvernelio Vyriausybė pasisako už tai, kad šildymo šlaidos būtų kompensuojamos tik mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Lengvatos šalininkai sako, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad šilumos tiekimas daugiabučiams vis dar yra brangus ir neefektyvus, o ne perkelti šią naštą ant vartotojų pečių. Jie teigia, kad panaikinus lengvatą socialinės paramos gavėjais taptų šimtai tūkstančių gyventojų, tai būtų biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala pašalpų gavėjais paverstų daugiabučių gyventojams.

S. Skvernelis vadina akibrokštu 

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis akibrokštu vadina koalicijos partnerių socialdemokratų registruotas įstatymo pataisas grąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui.

„Aš vertinu kaip tam tikrą partnerių akibrokštą“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

Anot S.Skvernelio, su socialdemokratais buvo sutarta dėl šių ir kitų mokestinių lengvatų apsispręsti koalicijos viduje ir „paprašyta neregistruoti, nekelti sumaišties“.

Premjeras laikosi pozicijos, kad socialiai teisingesnis būdas yra kompensuoti šildymo išlaidas nepasiturintiems žmonėms. Jo teigimu, Vyriausybė šiuo metu siekia elektronizuoti procesą, kad žmonėms būtų paprasčiau teikti paraiškas, naują tvarką numatoma pristatyti dar šį mėnesį.

„Jeigu pavyks padaryti, kad neišeinant iš namų būtų galima pateikti prašymą, o savivaldybės padaliniai gautų (duomenis) iš visų registrų, tai galbūt nereikėtų svarstyti klausimo apie PVM lengvatos grąžinimą“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Grupė Socialdemokratų partijos frakcijos narių trečiadienį registravo pataisą, kad nuo kitų metų būtų grąžintas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui.

Šį projektą be kitų pasirašė frakcijos seniūnas Andrius Palionis ir buvusi finansų ministrė Rasa Budbergytė. Gegužę jiedu balsavo prieš panašų konservatorių siūlymą nustatyti 9 proc. tarifą trejiems metams.

Socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas sako, kad su „valstiečiais“ buvo sutarta neregistruoti pataisų Seimo pavasario sesijai, tačiau socialdemokratai visada žadėjo registruoti pataisas dėl nuolatinės PVM lengvatos rudeniui.

„Tai mes tai ir padarėme, toks buvo mūsų susitarimas - nekelti bangų nereikalingų, bet klausimas iš mūsų politinių darbų prioritetų klausimas niekur nebuvo dingęs. Antras dalykas - nemanau, kad koalicijos partneriai turi kažkokią moralinę teisę mums nurodinėti, kur, kaip ir kada ką registruoti“, - BNS sakė G.Paluckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi chi chi

chi chi chi portretas
Neatlaikė Putino subinlaižių galvelės Kremliaus propagandos intensyvios terapijos seansų: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo

...

... portretas
PVM kompensuot NEREIKIA, tai TIK lengvatinis tarifas TAM kas pažangu (kaip kad šiluminininkai teigia), jų 'paslaugos' PRIMESTOS, jų 'paslaugos' vartojimo negalim valdyt, tai - BAUDŽIAVA; visi kiti gali taupyt be reikalo nesikaitindami. O štai siūlomos kompensacijos tai JAU žala biudžetui, tai jau REALŪS pinigai... ir šiaip - KODĖL turi valstybė padėt kažkam privatų turtą prižiūrėt, nepakanka pinigų - te butą parduoda.

Netikiu ju gerumu.

Netikiu ju gerumu. portretas
Kurie kurename malkomis,anglimis.Kodel tokiu pasiulymu nera,kad kompensuoti.Galetume kurenti ir dujomis,jos ivestos.Bet pensininkui per brangu.Kodel nera teisybes.O socdemai tik nori pasirodyti gerais.O per daugeli valdymo metu tik sugebejo auksines sakutes nupirkti ir dvaru prissistatyti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių