Darbą paliekanti įtarimų sulaukusi viceministrė: mano sąžinė rami

Teisėsaugos įtarimų greitųjų koronaviruso testų pirkime sulaukusi darbą paliekanti sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė sako pandemijos įkarštyje priėmusi būtinus sprendimus, tad jos sąžinė rami.

„Esu įtariama įgaliojimų viršijimu, tačiau noriu pasakyti, kad mano sąžinė rami, atlikau, ką turėjau atlikti, ir atlikau sąžiningai, o jei reikėtų analogiškoje situacijoje priiminėti sprendimus ateityje, padaryčiau tą patį“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė L. Jaruševičienė.

Pareigas ji sakė paliekanti, kad nemestų šešėlio visai Sveikatos apsaugos ministerijai, taip pat teigė, kad dėl įtarimų jai būtų sunku priimti sprendimus.

„Prasidėjęs teisminis procesas man psichologiškai yra labai sunkus išbandymas, abejoju, kad tokioje situacijoje susidūrusi su ekstremaliai stresiniais įvykiais, aš galėčiau veikti drąsiai ir veiksmingai, būtent todėl ir pasitraukiu“, – teigė pasitraukianti viceministrė.

Ji tvirtino negalinti viešai komentuoti ikiteisminio tyrimo detalių, bet sakė patiksianti institucijoms visus paaiškinimus, pridūrė, kad „teisėsauga taip pat turės išlaikyti kompetencijos egzaminą, įnešti aiškumą visiems, kurie dirbo ir dirbs analogiškose ekstremaliose situacijose“.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė neturintis priekaištų L. Jaruševičienei ir dėkojo jai už darbą

Prasidėjęs teisminis procesas man psichologiškai yra labai sunkus išbandymas.

„Aš noriu kaip vadovas padėkoti Linai kaip komandos nariui už tai, ką ji darė ministerijoj, ir tikrai buvo nelengva ją prisikalbinti atvykti į komandą, prisikalbinti žmogų, kuris turėjo gerą darbą, ateiti į politinio pasitikėjimo poziciją, kuri yra pats nestabiliausias darbas, kokį galima surasti“, – sakė A. Veryga.

„Aš kažkokių abejonių dėl Linos darbo neturiu“, – pažymėjo ministras.

Jis teigė, kad sprendimus per pandemijos piką reikėjo priiminėti greitai ir „niekas nežiūrėjo į pareigines instrukcijas, kas kam priklausė, žmonėms reikėjo prisiimti atsakomybes labai greitai, kartais tai buvo valandų klausimas“.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga penktadienį teisėsaugos įtarimų sulaukusią viceministrę jos prašymu atleido iš pareigų.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą.

L. Jaruševičienei pareikšti įtarimai galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Nelabai tikiu,kažin???

#

# portretas
Kad ji būtų rami pirmiausia reikia ją turėti...

Rokas

Rokas portretas
Visi valdininkai ramus, nes sazines jie neturi, net kitelinis bankininkas valstybes pinigus skaiciuoja neturedamas nei sazines, nei dimensijos
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių