D. Rogozinas: prekių tranzito ribojimai kelia abejonių dėl Lietuvos ir Rusijos sienos

Rusijos kosmoso programos vadovas Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad įsigaliojus prekių tranzito į vakarinį Kaliningrado eksklavą per Lietuvos teritoriją apribojimams pagal Europos Sąjungos sankcijas, įvestas Maskvai dėl karo Ukrainoje, gali iškilti pavojus Rusijos ir Lietuvos susitarimui dėl bendros sienos, šeštadienį pranešė rusų žiniasklaida.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo plieno, juodųjų metalų ir kitų prekių tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku. Lietuvos pareigūnai teigia, jog Rusija šalį dėl tranzito ribojimų kaltina nepagrįstai, nes ji tiesiog įgyvendina ES sankcijas.

Duodamas interviu televizijai „Rossija 24“ agentūros „Roskosmos“ vadovas D. Rogozinas, kuris prieš Lietuvai 2004 metais įstojant į Europos Sąjungą buvo specialusis prezidento atstovas Kaliningrado srities problemoms, susijusioms su Bendrijos plėtra, sakė, kad Vilnius savo sprendimu apriboti tranzitą „iššovė netgi ne sau į koją, o į galvą“.

„Kadangi mes tarėmės dėl tranzito per Lietuvą, Lietuva iškėlė klausimą, kad [susitarimų] paketo dalimi turi tapti Lietuvos Respublikos sienos su RF [Rusijos Federacija] pripažinimas, – kalbėjo D. Rogozinas. – Jeigu jie dabar imasi šiurkščiai ardyti susitarimus, kurie 2003 metais pašalino milžinišką įtampą, kilusią tarp Europos Sąjungos, Rusijos ir Lietuvos... mano, kaip tas derybas vedusio žmogaus, požiūriu, ji [Lietuva] tiesiog privertė suabejoti visu susitarimų paketu.“

„Iš esmės Lietuva sukėlė abejonių dėl jos pačios sienų“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių