VSD vadovas: Lietuva turi mechanizmus apsisaugoti nuo neigiamų investicijų

Lietuva yra sukūrusi mechanizmus apsisaugoti nuo neigiamų investicijų atėjimo, teigia Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius.

„Lietuva yra sukūrusi mechanizmus apsisaugoti nuo neigiamų investicijų atėjimo pas mus. Mano giliu įsitikinimu, situacija yra kontroliuojama, informacija teikiama nuolat. Lietuva saugi“, – trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams sakė Darius Jauniškis.

Jis teigė, kad žvalgyba nemato didėjančių tendencijų dėl pavojingų investicijų.

VSD vadovo teigimu, kaip ir nurodyta grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime, investuotojai iš trečiųjų šalių labiausiai nori steigti finansinių technologijų, mokėjimų ir elektroninių pinigų įmones.

D. Jauniškio teigimu, taip pat juos domina energetika, IT technologijos, infrastruktūra.

VSD, stebėdama verslo aplinką, labiausiai dėmesį kreipia į investicijas iš Rusijos ir Kinijos.

Mano giliu įsitikinimu, situacija yra kontroliuojama, informacija teikiama nuolat. Lietuva saugi.

NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas savo ruožtu sakė, kad nesaugioms investicijoms Lietuva turi nubrėžti „raudonąsias linijas“.

Šio komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas tvirtino, kad tokia „raudonoji linija“ padėtų suvaldyti rizikas.

„Mums reikia aiškiai nusistatyti formulę, kas yra ta „raudonoji linija“, kur įmanoma suvaldyti rizikas, o kur tiesiog reikia brėžti „raudoną liniją“ ir pasakyti labai aiškiai, kad tai yra patikimi tiekėjai ir nepatikimi tiekėjai, yra juodas sąrašas, yra baltas sąrašas“, – sakė jis.

Anot parlamentaro, vienas didžiausių dabar klausimų ir Lietuvai, ir visam Vakarų pasauliui yra susijęs su 5G ryšio saugumu bei patikimumu.

„Esame gavę JAV pasiūlymą pasirašyti deklaraciją dėl 5G saugaus tiekimo, taip pat yra Pompeo (JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo – BNS) pasiūlymas, kad diplomatiniai informacijos srautai eitų tik per saugius kanalus. Deklaraciją su JAV yra pasirašiusi ir Estija, ir Latvija, ir Lenkija, mes nesame, taip pat nesame prisijungę prie Pompeo iniciatyvos“, – teigė L. Kasčiūnas.

Jis vylėsi, kad Seimas priims svarstomas pataisas, jog potencialūs 5G ryšio tiekėjai, telekomunikacijos kompanijos, būtų patikrintos nacionalinio saugumo požiūriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Teigiamos "investicijos" parduoti už 1 litą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, uždaryti tik ką renovuotą ir energetinę nepriklausomybę užtikrinančią AE ir parplukdyti milžiniškus nuostolius nešančią dujų baržą....o elektrą ir dujas ir toliau perkam iš Rusijos.

Cha cha

Cha cha portretas
kai dabar senas buves komuniginas Sinkevičius, galutinai pribaigęs LJLaivyną, stojo į Inovacijų ministerijos ministro postą, tai tokius mechanizmus pamatysim kad net vis raitysis

vaikeli

vaikeli portretas
klausantis tos tavo uzsakytos /kazkieno/ kalbos verkt norisi kokios jegos mus valdo jei nematai koks politbrdaas seime bei valdzioje i kuria lenda kas tik nori tai kam l iva izdzio tu reikalingas isviso del ivaizdzio /plastakes/ gaudyt ar paleckiuka pakankint nors Zigmo neikandai ?...senjoras nukentejes nuo tokiu paciu kuriems tarnauji /pa triote/?...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių