Čekijos Senatas reiškia paramą Lietuvai diplomatiniame konflikte su Kinija

Čekijos Senatas trečiadienį pareiškė paramą Lietuvai dėl gilėjančio diplomatinio konflikto su Kinija.

Po Kinijos sprendimo sumažinti Lietuvos diplomatinio atstovavimo lygį pervadinant Lietuvos ambasadą Pekine Reikalų patikėtinio biuru, Čekijos Senatas trečiadienį priėmė rezoliuciją, kuria pripažino Pekino veiksmus prieštaraujančius tarptautinei teisei.

„Senatas mano, kad Kinijos veiksmai prieš Lietuvą pažeidžia Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių“, – teigiama rezoliucijoje.

Senatoriai taip pat paragino Čekijos premjerą Andrejų Babišą „išreikšti solidarumą ir paramą Lietuvai Čekijos vardu“ šią savaitę vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje bei „kitomis progomis“.

Kinijai siekiant Lietuvos atstovybę Pekine pervadinti Reikalų patikėtinio biuru, Lietuva konsultacijoms atšaukė ambasados laikinąją reikalų patikėtinę Audrą Čiapienę. 

Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad nors ambasadoje nebeliko žmonių, tai nėra ambasados uždarymas, tačiau Pekino sprendimą pavadino vienašališku ir prieštaraujančiu tarptautinei teisei. Jis taip pat užsiminė, kad pakeitus atstovybės pavadinimą, kyla abejonių dėl atstovybės darbuotojų „tapatybės kortelių tolimesnio galiojimo“, taip pat ir galimybių laisvai judėti Kinijoje.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Pašlijus šalių santykiams, Kinija rugpjūtį atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Lapkritį Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva – diplomatinėms atstovybėms Vilniuje ir Pekine pradėjo vadovauti žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai, o ne ambasadoriai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Draugą nelaimėje pažinsi. Ir labai įdomu kur mūsų didžiausi draugai - JAV:D)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių