A. Butkevičius: idėjai dėl rentų Seime tyliai pritaria ne tik „socialdarbiečiai“

„Socialdarbiečių“ stovykloje atgimusi idėja įteisinti valstybės rentas neišrinktiems Seimo nariams brangiai kainuos šią iniciatyvą palaikantiems politikams, sako Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) frakcijos Seime narys Algirdas Butkevičius. Ekspremjeras, komentuodamas diskusijas sukėlusią bei nuomonių išsiskyrimą valdančiųjų stovykloje lėmusią iniciatyvą, teigia, kad neviešose diskusijose esama nemažai politikų, palaikančių šią idėją. Galbūt tai, samprotauja politikas, ir galėjo būti priežastimi, kodėl „socialdarbiečiai“ grįžo prie šio visuomenėje nepopuliaraus sumanymo.

„Yra daug Seimo narių, kurie norėtų... Ir tai ne tik politikai iš Socialdemokratų darbo frakcijos, apie tai kalba netgi (politikai .– ELTA) iš Liberalų frakcijos. Bet šis klausimas keliamas tik tuomet, kai kalbamasi tarpusavyje. Kai tarpusavyje kalba – šiai idėjai pritariama, bet kai tik viešai pradedama kalbėti – iškart sakoma, kad mes prieš“, – Eltai kalbėjo A. Butkevičius.

Jis teigė, kad rentų klausimas LSDDP frakcijoje nebuvo aptariamas, tačiau, tikino jis, šios idėjos iniciatoriai su kitų parlamento frakcijų nariais kalbėjosi.

„Aš galiu užtikrinti, kad su daugelių frakcijų atstovais buvo kalbamasi: su Socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio frakcija ir su „valstiečių“, ir netgi su kai kuriais partijų lyderiais, kiek aš girdėjau iš šalies (...) Aptarę (privačiai. – ELTA) šį klausimą su kitų frakcijų nariais, (LSDDP lyderiai. – ELTA) matyt, pajuto, kad daugelis gali pritarti, bet kai klausimas buvo iškeltas į viešumą - jie pradėjo kalbėti atvirkščiai“, – teigė politikas, pabrėždamas, kad patį šios diskusijos aplenkdavo nes, tvirtino jis, visi žino, kad jis yra nusiteikęs prieš tokią iniciatyvą.

A. Butkevičiaus žiniomis, rentų klausimas buvo atskirai aptartas ir su premjeru Sauliumi Skverneliu, kuris pastarąją savaitę teigiamai atsiliepė apie galimybę įgyvendinti šią iniciatyvą. Tačiau, A. Butkevičiaus nuomone, visuomenė tokius politikų įnorius įvertins labai neigiamai.

„Kiek aš žinau, buvo pokalbis su premjeru ta tematika. Bet aš jums galiu pasakyti, kaip Seimo narys nuo 1996 metų, – šis klausimas sukels dideles emocijas, ir jis nebus priimtas, o šios idėjos iniciatorius visuomenė labai neigiamai įvertins. Reikia būti realistams ir jausti visuomenės nuotaikas“, – sakė A. Butkevičius.

Buvęs Vyriausybės vadovas tvirtino, kad tam, jog šis įstatymas būtų priimtas, reikia klausimą gerai išdiskutuoti.

„Būtina žinoti, kad visuomenė tikrai pasakys, kad Seimo nariai yra to nusipelnę. Bet šiuo metu yra įtampa ir dėl pensijų, ir dėl socialinių išmokų, kurios nėra didelės. Niekada tokioje aplinkoje tokį klausimą pateikus nesulauksime pritarimo. Todėl nemanau, kad šis klausimas realizuosis, o jį keliantys politikai susilauks daug kritiško vertinimo iš visuomenės“, – apibendrino A. Butkevičius.

ELTA primena, kad „socialdarbiečių“ iniciatyva siekiama įteisinti rentas tiems Seimo nariams, kurie į parlamentą nėra išrenkami dar vienai kadencijai.

Premjeras S. Skvernelis teigia pritariąs „socialdarbiečių“ iškeltai rentų neišrinktiems Seimo nariams idėjai. Pasak ministro pirmininko, tai padėtų pakelti Seimo narių skaidrumo lygį ir padėtų Seimui atsinaujinti.

„Teigiamai vertinu tą idėją, nes tai yra Seimo atsinaujinimas. Matome, kad nemažai yra kolegų, kurie tiesiog laikosi įsikibę (Seimo nario kėdės. - ELTA) dėl to, kad po tokios karjeros išėjus yra sudėtinga įsilieti į darbo rinką, ir tai leistų užtikrinti Seimo narių didesnį nepriklausomumą ir skaidrumą“, – pastarąjį ketvirtadienį Seime teigė S. Skvernelis.

„Manau, kad tai pasitarnautų visapusiškai“, – konstatavo premjeras.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad „socialdarbiečių“ iniciatyva stumiamas įstatymas, numatantis Seimo nariams skirti valstybės rentas, yra nesavalaikis ir, jo nuomone, plenarinių posėdžių salės šis klausimas neturėtų išvysti.

„Manau, kad neišvys, manau, kad nėra tokio sutarimo, o šis klausimas labai jautrus ir, man atrodo, kad Lietuva turi žengti dar daug žingsnių gerinant visos visuomenės gyvenimą, o tada jau bus galima šnekėti ir apie rentas“, – „Žinių radijui“ pastarąją savaitę sakė R. Karbauskis.

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda taip pat yra pareiškęs, kad, jei įstatymas dėl rentų parlamentarams Seime būtų priimtas, jis, be abejo, jį vetuotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha-cha-cha!!!

cha-cha-cha!!! portretas
cha cha!! Uzblokavo net "patinka" paspausti

Aš portretas
Privalote rūpintis tautos reikalais, o ne savo asmenine gerove.

Botanikas

Botanikas portretas
Kysa iš 12 kėdžių kai elgetavo sakė „mesje ženemanž pa sis žiur, geben sie mir bitte. Paaukokite buvusiam dūmos nariui gabalėliui duonos" Tai ir čia dabar tas pats. Ubagai bl**t.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių