Balsuoti rinkimuose užsienyje jau užsiregistravo per 2,5 tūkst. lietuvių

Per pirmąsias 15 dienų nuo elektroninės Lietuvos Respublikos piliečių, ketinančių balsuoti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, registracijos pradžios Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė 2534 prašymų įrašyti į balsuojančiųjų užsienyje sąrašus.

Aktyviausiai dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose siekia Jungtinėje Karalystėje gyvenantys Lietuvos piliečiai – jų VRK sistemoje registruota 635. Antroje vietoje – Vokietijoje gyvenantys lietuviai – prašymus balsuoti atsiuntė 222 rinkėjai. Didelį pilietinį aktyvumą rodo ir Belgijoje gyvenantys balsavimo teisę turintys piliečiai, iš šios šalies VRK sulaukė 177 prašymų įrašyti į balsuojančiųjų užsienyje sąrašus.

Anot VRK, už Europos ribų gyvenantys ir teisę dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose turintys piliečiai taip pat aktyviai registruojasi balsuoti. Prašymų balsuoti ambasadose, konsulinės įstaigos patalpose ar paštu sulaukta ir Japonijoje (96), Los Andžele (76), Niujorke (72), Čikagoje (46), Kanadoje (22), San Paule (11), Jungtiniuose Arabų Emyratuose (11), Kinijoje (8), Pietų Afrikos Respublikoje (5). 

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, šiemet fiksuojamas išaugęs užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių aktyvumas. Pasak jos, liepos 1 d. VRK paskelbus elektroninės Lietuvos Respublikos piliečių, ketinančių balsuoti artėjančiuose Seimo rinkimuose, registracijos pradžią, vien per pirmąją parą sulaukta daugiau kaip 500 prašymų registruoti, tad nenuostabu, kad praėjus 15 dienų prašymų įrašyti į balsuojančių užsienyje rinkėjų sąrašus skaičius pasiekė pustrečio tūkstančio.

VRK ragina visus Lietuvos Respublikos piliečius, kurie spalio 11 d. vyksiančių Seimo rinkimų metu gyvens ar viešės užsienyje, registruotis ir balsuoti rinkimuose. Tai galima padaryti VRK elektroninių paslaugų portale www.rinkejopuslapis.lt Čia užsiregistravę rinkėjai bus įtraukti į atitinkamos Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus.

Norint jungtis prie sistemos pakanka įvesti asmens tapatybę patvirtinančius duomenis – vardą, pavardę, asmens kodą bei Lietuvos Respublikos asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento numerį.

Registracijos prašyme rinkėjas turi nurodyti užsienio valstybę, kurioje jis gyvena ar yra laikinai apsistojęs ir įvesti adresą. Pildydamas duomenis registracijos prašyme rinkėjas taip pat turi pasirinkti, kokiu būdu jis pageidauja balsuoti: paštu, atvykstant į diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą ar balsavimo punktą. Jei rinkėjas pageidauja balsuoti paštu, reikėtų įrašyti ir savo nuolatinės ar laikinos gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresą, bei pateikti savo kontaktinius duomenis. 

Atsižvelgiant į tai, kad dėl COVID-19 situacijos balsavimas ambasados ar konsulinės įstaigos patalpose Seimo rinkimų metu gali būti apribotas, VRK rekomenduoja registruotis balsuoti paštu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KOKIO VELNIO gyvenantis uzsienyje MAN turi rinkti VALDZIA !!!! PIPIEC !!! SKESTA DURNIU LAIVAS !!!!

Saunus skaiciai!

Saunus skaiciai! portretas
nepamistant , kad uzsienyje gyvena apie 2,5 Mln. lietuviu! Geda "vyriausybei"i, kad jie namato tikros Lietuvos!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių