Atskleidžia tikrąsias Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumo priežastis

Žiniasklaida buvo esminis faktorius, dėl kurio reitingų lentelėse Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pakilo iš antrosios grupės į pirmąją, LRT.lt sako ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius ir politologas Lauras Bielinis.

„Jei anksčiau kėlėme klausimą, ar ji perlips barjerą ir pateks į Seimą, dabar kalbame apie tai, ar ši partija šiandien formuotų valdančiąją daugumą“, – teigia L. Ulevičius. Tačiau, pasak pašnekovų, dabar žiniasklaidos dėmesio S. Skvernelis ir ši partija gali sulaukti gerokai mažiau, todėl ir reitingai gali kristi žemyn. 

Iš autsaiderių – į lyderius. Taip galima pavadinti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos šuolį į reitingų viršūnes. Naujausia  dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko bendrovė „Vilmorus“, rodo, jog ši partija tapo antra, už kurią pasiryžę balsuoti rinkėjai. Į antrąją vietą valstiečiai šoktelėjo iš šeštos pozicijos, kurioje buvo kovą (7,1 proc.). Balandį už juos nurodė ketiną balsuoti 11,1 proc. respondentų.

Netrukus viešojoje erdvėje pasklido kalbos, kad šios partijos reitingas galėjo išaugti dėl aukštą populiarumą išlaikančio buvusio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio prisijungimo prie LVŽS bei socialdemokratų rinkėjų „perbėgimo“ į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos simpatikų stovyklą. Vis tik, kaip teigia LRT.lt kalbinti pašnekovai L. Ulevičius ir L. Bielinis, būtent žiniasklaida buvo pagrindinė LVŽS reitingų kilimo priežastis.

Žiniasklaidos galia

„Žiniasklaida buvo pagrindinė dedamoji, nes būtent ji tą informaciją ištransliavo. Ji buvo pagrindinis diskusijų variklis. Savo noru ar ne, bet būtent žiniasklaida sudarė galimybes visuomenei sužinoti tos partijos problematiką ar išgirsti idėjas, – komentuoja ryšių su visuomene specialistas L. Ulevičius. – Taigi kalendorius buvo sudėliotas pakankamai palankiai. Vieni mano, kad S. Skvernelio elgesys buvo suplanuotas ir planingai vykdytas, kiti laikosi nuomonės, kad tiesiog taip sutapo. Senosios partijos murkdėsi savo skandaluose, o čia atėjo žmonės su konkrečiomis idėjomis ir darbais.“

Dėl to, pasak L. Ulevičiaus, žiniasklaidos dalyvavimas buvo esminis faktorius, dėl kurio reitingų lentelėse LVŽS pakilo iš antrosios grupės į pirmąją. „Jei anksčiau kėlėme klausimą, ar ji perlips barjerą ir pateks į Seimą, tai dabar kalbame apie tai, ar ši partija šiandien formuotų valdančiąją daugumą“, – aiškina L. Ulevičius.

Panašiai kalba ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis. Jo žodžiais, žiniasklaida iš tiesų daro labai didelę įtaką visuomenei: „Galbūt siekdama visai kitų tikslų, pavyzdžiui, komercinio dėmesingumo, bet nesuvokdama politinių pasekmių, žiniasklaida daro reklamą visiškai ne tiems, kurie politiškai to verti. Nekalbu apie tai, kuri partija yra vertingesnė, bet žiniasklaida tampa labai aktyviu politiniu veikėju, konstruojančiu politinį lauką“.

Apie žiniasklaidos dėmesį LVŽS po naujausių reitingų paskelbimo kalbėjo ir sociologas Vladas Gaidys.

„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga metus po truputį nepastebimai kilo ir niekas apie tai nekalbėjo. Tik kai buvo pranešta, kad S.Skvernelis eis su jais į rinkimus, tada ta informacinė izoliacija pratrūko ir visi pradėjo kalbėti apie tą partiją, ne tik apie S. Skvernelį, ir ji labai gerai pasinaudojo žiniasklaidos dėmesiu“, – BNS teigė V.Gaidys.

Reikės nuolatinio dėmesio?

Kaip svarsto ryšių su visuomene specialistas L. Ulevičius, pagrindinis klausimas dabar yra, ar Valstiečių ir žaliųjų sąjungai dabar reikėtų „iššauti“ visus savo pagrindinius kozirius.

„Akivaizdu, kad S. Skvernelis dabar sulauks gerokai mažiau dėmesio. Tai – faktas. Bet ši partija turi ir kitų savo veiklos būdų ir galimybių kalbėtis su rinkėjais – šiuo atveju, matysime, ar iš tiesų vyksta aktyvus darbas rajonuose ir didesniuose miestuose; ar tęsis pradėtos iniciatyvos. Manau, partija mėgins išnaudoti potencialą ir imsis iniciatyvos“, – svarsto L. Ulevičius.

VDU profesorius L. Bielinis tikina, kad žiniasklaida niekuomet neseka tik vieną reiškinį ar asmenybę, todėl dėmesys greitai gali nukrypti kitoms partijoms ar politikams.

„Dabar yra posūkis, kai daugiau kreipiamas dėmesys ne į tai, kad ši politinė jėga su S. Skverneliu kyla į viršų, o į tai, kad jos atstovai turi ir neigiamų savybių. Kelis mėnesius matysime ir pakilimų, ir nusileidimų politinėse partijose. Šiandien, ko gero, neverta suabsoliutinti šių reitingų, kuriuos matome“, – LRT.lt dėstė L. Bielinis.

Anot politologo, jei žiniasklaida nustos kalbėti apie Valstiečių ir žaliųjų sąjunga arba kalbės apie tai mažiau, jų reitingai gali greitai sumažėti. „Dėmesys gali krypti ir kitiems politikams ar politinėms jėgoms“, – pridūrė L. Bielinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip sako patarle ---

kaip  sako  patarle  --- portretas
NEEDUS sunauja ir avizas is bado pradeda esti....o.praktiskai naudos kaip is by..........io mesos ,reikia verst naxren visa valdzia su visom lansbirkinem sunidem ,teisesmaukiniu mafija su Huntos statytiniais ... jei to negalima padaryt ,tuomet nereikia uzsiiminet ononizmu, arba lauksit kol sie parazitai nutuks begerdami tautos krauja

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Paklauskite geriau savo mamų, kai jas plankysite....Štai jų atsakymai..Kodėl? Todėl: 1.Paksistų, konservatorių ir darbiečių partijų vadai gyvena Briuselyje, visko aptekę....ar tai geras pavyzdys? 2.Liberalai bijo paskelbti konkrečią programą, ką daryti, o jų vadai gyvena DIDMIESČIUOSE . Na o valstiečių vadas gyvena kaime, negeria, kalba apie visiems rūpimus dalykus beveik kasdien..na tiesiog mūsų ,,kaimynas'...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių