Atskleidė, kas išdavė girtą rinkimų komisijos narę: 83 numerio ieškojo tarp 1 ir 30

  • Teksto dydis:

Lietuva rinko naują Seimą. Per rinkimus, kaip visuomet, netrūko pažeidimų ir incidentų – nuo visiškai girtų rinkimų komisijos narių iki balsadėžes vartančių stebėtojų ir žaisliniais ginklais mojuojančių rinkėjų. Apie tai pasakota LNK reportaže.

Rokiškyje nesklandumai prasidėjo 7 val. ryto, vos atidarius rinkimų apylinkę. Viena komisijos narė į savo darbo vietą atėjo girta. Vėliau policija jai nustatė beveik 3 prom. girtumą. Ji buvo nušalinta nuo darbo, paleista blaivytis namo. Jai gresia bauda.

„Atėjo, atsisėdo, viskas jai gerai. Pirmasis balsuotojas pakliuvo į jos sąrašus. Man puikiausiai matėsi, kad ji 83 numerio ieško tarp 1 ir 30. 2,94 prom. Jausmas buvo toks, kad aš tiek įpūčiau, man rankos pradėjo drebėti. Aš tikėjausi, kad nebus tokio skaičiaus, bet...“ – kas išdavė neblaivią komisijos narę, pasakojo rinkimų apylinkės pirmininkė Reda Giriūnaitė.

„Nepagalvojau, kad gali būti, paskui, kai pasakė, nusistebėjau, kad vis tik tokias promiles parodė alkotesteris“, – komentavo nušalintos narės kolega, rinkimų komisijos narys Valentinas.

„Gauname pranešimų ne tik apie komisijos narius, apie jų neblaivumą, bet gauname ir apie rinkėjų neblaivumą, keliamą sumaištį. Širvintų rajone vienoje apylinkėje atvykęs balsuoti rinkėjas, [...] tikrai neblaivus, kėlė sumaištį ir net grasino žaisliniu pistoletu, turėjo antrankius. Į pagalbą buvo pakviesti policijos pareigūnai ir pavyko šią situaciją išspręsti“, – pasakojo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

O Kaune, dar prieš atidarant rinkimų apylinkę, sąmyšį kėlė vienos partijos deleguota rinkimų stebėtoja. Vietinių rinkimų komisijų pirmininkai skundžiasi, kad provokacijų vyksta jau ne pirmą kartą ir ne pirmuose rinkimuose pastebimi vis tie patys stebėtojai, bandantys trukdyti darbą. Nuolat tenka kviesti pareigūnus.

Elgiasi neadekvačiai, bėga, kabinasi, balsadėžę varto, ieško užplombavimo, puola prie stalų.

Viena iš stebėtojų, chaosą Kaune kėlusi per išankstinius rinkimus, neatsiliko ir vakar. Apylinkės pirmininkė sulaukė perspėjimų, kad viena provokacija viskas nesibaigs.

„Nesklandumą mes, sakykime, galime įvardyti vieną – dėl stebėtojų. Tą patį turėjome per praeitus rinkimus, kai tikrai neapsiėjome be skundų, ir dabar mes vėl rašome skundą, kreipiamės į VRK, kaip elgtis. Turime savo apylinkėje stebėtojų, kurie tikrai nežino savo pareigų, nežino, kaip elgtis. Cirkas įvyko prie 7 val., prieš balsavimo pradžią, atidarant apylinkę, bet, kaip pasakė stebėtoja: cirką pratęsime vakare. Elgiasi neadekvačiai, bėga, kabinasi, balsadėžę varto, ieško užplombavimo, puola prie stalų“, – komentavo Šarkuvos apylinkės pirmininkė Renata Tamašauskienė.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ fiksavo mažiausiai 100 pranešimų apie galimus pažeidimus – netinkamai užplombuotas balsadėžes, atvejus, kai be priežasties buvo leidžiama eiti balsuoti į kabinas ne po vieną. Fiksuotos ir grubios komisijų darbo klaidos – pakišti jau pažymėti biuleteniai už konkrečią partiją.

„Panevėžyje viena iš mūsų stebėtojų pastebėjo atvejį, kai viena komisijos narių, vyresnei moteriai išduodama biuletenį, jį pažymėjo. Komisija į tai dėmesį atkreipė, tačiau buvo atkreiptas dėmesys tik po to, kai mūsų stebėtoja tai pastebėjo. Tai buvo sustabdyta ir po mūsų pastabos komisijos narė išdavė kitą biuletenį, o seną pažymėjo kaip sugadintą“, – pasakojo organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Valdemar Baran.

„Jeigu būtų nustatytas Kodekso pažeidimas, toks asmuo penkerius metus negalėtų būti skiriamas komisijos nariu“, – galimus padarinius įvardijo VRK pirmininkė L. Petronienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha ...manau , kartu gere bet matomai Valantinas

cha ...manau , kartu gere bet matomai Valantinas portretas
prie gerimo geriau yprates , maziau apsinese ,todel pardave sugerove ,kad pats liktu sausas....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių