Apeliacinis teismas išteisino dėl piktnaudžiavimo nuteistą Utenos merą

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį išteisino už piktnaudžiavimą nuteistą Utenos merą Alvydą Katiną.

Taip pat visiškai išteisinta buvo ir šioje byloje dėl dokumento klastojimo nuteista buvusio ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovė Džuljeta Žiugždienė.

Anot teismo, A. Katino veiksmai, prašant savivaldybės tarnautojo nuvažiuoti įvertinti Dž. Žiugždienės gyvenamojo namo stogo būklės, kreipiantis su prašymu į bendrovės „Utenos melioracija“ direktorių dėl stogo remonto ir žinant, kad ši įmonė nuolat dalyvauja savivaldybės viešuosiuose pirkimuose bei tarpininkaujant perduodant sodybos raktus neabejotinai buvo privataus pobūdžio.

„Tokie veiksmai turi būti vertinami kaip viešųjų ir privačių interesų supainiojimas, bet ne kaip nusikalstama veika – piktnaudžiavimas tarnyba, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – pažymėjo Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija.

Taip pat nenustatyta, kad tokiais veiksmais A. Katinas padarė didelę neturtinę žalą valstybei bei savivaldybei, o tai yra būtinasis piktnaudžiavimo tarnyba požymis.

Apeliacinio teismo vertinimu, bendrovės „Utenos melioracija“ direktorius pats netinkamai interpretavo susidariusią situaciją – A. Katinas nedavė nurodymo darbus atlikti neatlygintinai.

„Taip pat nenustatyta, kad tokiais veiksmais A. Katinas padarė didelę neturtinę žalą valstybei bei savivaldybei, o tai yra būtinasis piktnaudžiavimo tarnyba požymis“, –  rašoma teismo pranešime.

Bylą nagrinėjusių teisėjų teigimu, taip pat nėra pagrindo pripažinti, kad A. Katinas savo veiksmais sumenkino savivaldybės prestižą ir diskreditavo mero vardą, nes jau po viešai paskleistos informacijos apie tyrimą jis buvo dar kartą perrinktas meru.

Nagrinėjant epizodą dėl D. Žiugždienės teismas nusprendė, kad byloje nėra duomenų, jog ji būtų suklastojusi prašymą, o tai, kad jį pateikė vėlesne data, nepatvirtina šio fakto.

„Nepadaryta jokia reikšminga žala įmonei, nesukelti teisiškai reikšmingi padariniai valstybei“, –  pažymėjo teismas.

Panevėžio apygardos teismas 2019-ųjų sausį A. Katinui buvo skyręs 8,4 tūkst. eurų baudą. Teismas tąkart jį pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo, tačiau išteisino dėl prekybos poveikiu.

Apeliacinį skundą dėl šio sprendimo pateikė prokuratūra, kuri siekė, kad teismas merą nubaustų ne tik baudą, tačiau ir uždraustų jam trejus metus užimti pareigas valstybės tarnyboje.

D. Šiugždienę Panevėžio teismas buvo pripažinęs kalta dėl dokumento klastojimo, tačiau išteisinęs dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir turto iššvaistymo. Jai buvo skirta 4,7 tūkst. eurų bauda.

Prokuratūra siekė, kad apeliacinis teismas D. Žiugždienę pripažintų kalta ir dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, skirtų jai galutinę 18,8 tūkst. eurų baudą ir konfiskuotų 6,5 tūkst. eurų.

Abiejų nuteistųjų advokatai dėl pirmosios instancijos teismo sprendimo taip pat buvo pateikę skundus, jie prašo nuteistuosius visiškai išteisinti.

Kaltinamojo akte nurodyta, kad 2014 metų rugsėjį – lapkritį, A.Katinas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas asmeninės naudos, pareikalavo bendrovės „Utenos melioracija“, kad ši neatlygintinai suremontuotų D. Žiugždienei priklausantį gyvenamąjį namą Utenos rajone.

Anot teisėsaugos, to meras reikalavo siekdamas D. Žiugždienės palankumo ateityje.

D. Žiugždienė kaltinta, kad siekdama nuslėpti nusikalstamu būdu gautą turtą, atgaline data parengė netikrą dokumentą – prašymą suremontuoti jos namo stogą ir pakeisti lauko duris, kurį pateikė bendrovei „Utenos melioracija“.

Moteris kaltinta ir tuo, kad piktnaudžiaudama tarnyba iššvaistė Vyriausybės kanceliarijos turtą – esą atsidėkodama už jos gyvenamojo namo remonto darbų priežiūrą vienam Utenos rajono savivaldybės darbuotojui 2014 metų kovo mėnesį perdavė neatlygintinai Vyriausybės reprezentacijai skirtą vyrišką šveicarišką laikrodį su logotipu „Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas“.

Pirmosios instancijos teisme konstatuota, kad A. Katinas piktnaudžiavo tarnyba, kai į savo kabinetą savivaldybėje pasikvietė bendrovės direktorių dėl namo remonto, perdavė namo raktus.

„Utenos melioracijos“ direktorius Liuonius Purvinis iš šio tyrimo atskirtoje byloje buvo pripažintas kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, jam skirta 5,2 tūkst. eurų bauda.

Lietuvos socialdemokratų partijai priklausęs A. Katinas prasidėjus tyrimui sustabdė savo narystę joje, tačiau 2019-ųjų pavasarį su šia partija jis dar vienai kadencijai buvo išrinktas į Utenos mero postą.

Apeliacinio teismo nuosprendis įsiteisėja nedelsiant, tačiau gali būti kasacine tvarka skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

verdiktas dvasiniu invalu apie dvasinius invalidus

verdiktas dvasiniu invalu apie dvasinius invalidus portretas
Painioti interus tanyboje ir ne daryti zalos valstybei, kaip pripazinti , kad nusovei individa, bet neigi kad ji suzalojai ir padirbinejimi parasai del durnumo, be jokio naudos sau. Tokius reikia ne teisti ,bet gydyti psichiatrineje, kartu su panas.teisejais. nenuostabu, kad nerturin teisingumo ir geros tarnybos, protistiskai tiksliau dvasiskai atsilike negali vykdyti atsakingu pareigu.

Itarus

Itarus portretas
Ar ne per daznai si persona figuruoja ivairiuose "ivykiuose"?

Anonimas

Anonimas portretas
cia kitaip ir butinegalejo ! VAGYS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių