A. Anušauskas: Rusija kelia ultimatumus po ultimatumų ir kuria pretekstą invazijai į Ukrainą

  • Teksto dydis:

Vasario 16-ąją neįvyko nei Rusijos puolimas, nei pajėgų atitraukimas – kaip tik pranešta apie dar 7 tūkst. Rusijos karių atgabenimą ir prisijungimą prie jau esančių beveik 150 tūkst. pajėgų, praneša LNK.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šiuo metu dirba iš namų, nes serga koronavirusu. Tačiau, jo manymu, liga – smulkmena, palyginus su ta situacija, kurią kuria Rusija.

„Manau, kad dabar pagrindiniai akcentai yra ties Ukraina. Ir ne tik ties Ukraina, nes Rusija pateikė naują ultimatumą JAV ir NATO šalims išvesti visus JAV karius ir karinę techniką iš Centrinės, Rytinės, Pietvakarinės Europos bei Baltijos šalių“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Tačiau įgyvendinti tokius reikalavimus esą neįmanoma.

„Manau, kad Rusija kuriasi sau pretekstą invazijai į Ukrainą. Baltijos šalys ar Rytų, Vidurio Europa – tik pretekstas. Keliant neįgyvendinamus reikalavimus, jie pasako, kad imsis karinių techninių priemonių. Galima įskaityti ir karinį Ukrainos puolimą, apie ką JAV ir sąjungininkai nuolat įspėjo savo visuomenę“, – šnekėjo A. Anušauskas.

Rusų separatistai aiškina, neva ukrainiečiai patys atakuoja tam tikras gyvenvietes, naudodami sunkiąją artileriją. Pasak A. Anušausko, tokia dezinformacija skirta vidinei Rusijos propagandai.

Krašto apsaugos ministras pakalbėjo ir apie naujausius įvykius – iš Rusijos ambasados kylančius dūmus bei apie tiltą, kuris yra statomas iš Baltarusijos į Ukrainą.

„Tai yra elementarus karinis pontoninis tiltas, kuris gerokai sutrumpina karinės technikos judėjimą link Ukrainos sienos – kelias sutrumpėja 60 km. O kodėl kyla dūmai iš Rusijos ambasados, nežinau. Toje ambasadoje, mūsų žiniomis, be apsaugos darbuotojų, apskritai nieko nėra“, – svarstė pašnekovas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pasak A. Anušausko, rusų teigimas, kad jie atitraukia tam tikrą dalį pajėgų – melas.

„Sakyčiau, jų pajėgos nuolat permetinėjamos iš vienos vietos į kitą, kur reikia pastiprinti, kur numato naujas galimo puolimo kryptis – visko gali būti. Tačiau apie atitraukimą nėra net kalbos, nes vis tiek pajėgumai, kurie buvo dislokuoti, yra nuolat papildomi naujomis atvykstančiomis karinėmis dalimis“, – aiškino jis.

Jis įvardijo, kiek šiuo metu Ukrainoje yra Lietuvos piliečių.

„Jei neklystu, apie 2 tūkst., iš kurių 1,5 tūkst. nuolat gyvena Ukrainoje. Be abejonės, visi išvykti negali, nes yra pačios įvairiausios aplinkybės. Dėl to yra raginimas registruoti juos ambasadoje, jei prireiktų kokios nors paramos, pagalbos, kad ambasados darbuotojai žinotų, kur tie žmonės gyvena ir kur tuo metu yra“, – sakė pašnekovas.

Rusija kelia ultimatumus po ultimatumų. Matydama, kad Vakarų šalys vieningai tuos ultimatumus atmeta, ieško pretekstų užpulti Ukrainą.

A. Anušauskas atskleidė, kad pats planuoja vykti į Ukrainą, kad išreikštų palaikymą.

„Tokių planų yra, nes su gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu tenka nuolat bendrauti. Tam turime susitarę atskirą komunikacinį kanalą. Pernai sprendžiant sprendžiant įvairius reikalus, pagalbos Ukrainai klausimus, pačiam gabenant pagalbą, man teko ne kartą būti Ukrainoje. Nė vienoje šalyje neteko būti tiek kartų, kiek Ukrainoje. Manau, šie metai tikrai nebus išimtimi“, – teigė A. Anušauskas.

Tačiau prezidentas Gitanas Nausėda aiškino, kad į Ukrainą svarstytų vykti tik tokiu atveju, jei pakviestų Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. A. Anušauskas paaiškino tokią G. Nausėdos poziciją.

Scanpix nuotr.

„Prezidento vizitai visada yra ypatingi. Priimanti šalis, kuri užtikrina ir apsaugą, ir kitus tokio priėmimo reikalavimus, turi suderinti vizitus su kita šalimi. Kalbant apie eilinių politikų vizitus, jiems tokių derinimų nėra nubrėžiama, galima vykti bet kada. O lietuvius ukrainiečiai priima labai draugiškai ir noriai. Svarbiausia, kad tie vizitai atneštų Ukrainai naudos. Norėtųsi, kad Ukraina vis dėlto būtų pasirengusi bet kokiai situacijai, kad būtų galimybės jai gintis“, – tvirtino krašto apsaugos ministras.

Jis paaiškino, ar Lietuvos kariuomenė pasirengusi ir toliau tiekti karinę techniką Ukrainai.

„Rusija kelia ultimatumus po ultimatumų. Matydama, kad Vakarų šalys vieningai tuos ultimatumus atmeta, ieško pretekstų užpulti Ukrainą, save pateisinti prieš tarptautinę bendruomenę. Prieš savo piliečius net nesiruošia teisintis. Kalbant apie Ukrainos tolimesnį rėmimą, Lietuva užsibrėžusi remti ir šios pozicijos nekeičia – remsime tiek, kiek reikės. Tačiau aš laikausi principo, kad kol nepriimti konkretūs sprendimai, aš jų neįgarsinu. Kai jau priimti, kai viskas suderinta, tuomet visa tai mes paviešinsime“, – komentavo A. Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anušauškai!!!

Anušauškai!!! portretas
Debilas tu nelaimingas, o ka naudingo padarete jus su Vakarais,kad nebebutu šita ultimatuma? 8 metus jau mulkinote Putina su savo Minsko susitarimais, tai ir atsakykite už Kijevo veiksmus tada. Putinas dar kantrus,nors senai jau reikejo siusti jus i viena vieta.

Pirmas komentaras = > MAMos

Pirmas komentaras = > MAMos portretas
Esi visiška Kvaiša. Geriau nieko nerašyk...

Anonimas

Anonimas portretas
Tokie kaip Anušausko pasisakymai tai tik eilinis žmonių zombavimas,nieko nesiskiriantis nuo kitos puses riksmo- NATO puola.Riksmas ir propoganda,bet daliai žmonių tai gera zombavimo priemonė,jie su džiaugsmu suvalgo tas pamazgas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių