Ambasadorius R. Motuzas lieka atšauktas iš Rusijos

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas lieka atšauktas iš Rusijos „iki atskiro sprendimo“, ketvirtadienį paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

„Atšaukimas pratęstas iki atskiro sprendimo“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Šis sprendimas ketvirtadienį priimtas praėjus ambasadoriaus atšaukimo konsultacijoms terminui. Praėjusį ketvirtadienį ministras Linas Linkevičius nusprendė diplomatą atšaukti į Vilnių savaitei.

Ministerija teigia, kad R. Motuzas atšauktas dėl specialiojo liudytojo statuso tyrime dėl neskaidraus vizos išdavimo ir grasinimų dėl Sausio 13-osios bylos.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.

Teisėsauga tyrime dėl prekybos poveikiu yra pateikusi įtarimus buvusiam ilgamečiam diplomatui, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovui Rimantui Šidlauskui, Rusijos piliečiui banko savininkui Rinatui Nasirovui ir verslininkui Albinui Bieliauskui.

Prokurorai įtaria, kad R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, jog R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza.

Viza verslininkui ir jo sūnui šiemet kovą buvo išduota pagal raštišką R. Šidlausko iškvietimą, adresuotą R. Motuzui. Apie tokį dokumentą R. Šidlauskas yra informavęs R. Motuzą telefonu, patvirtino pats ambasadorius.

R. Šidlausko gynėjas įtarimus dėl kyšio neigia.

Lietuva balandį paprašė Rusijos užtikrinti ambasados Maskvoje saugumą, kai diplomatinė atstovybė gavo Rusijos spectarnybų veteranais ir patriotais prisistatančių asmenų raštą, raginantį ambasados darbuotojus per mėnesį išvykti iš Maskvos, nes kitaip kils grėsmė jų ir šeimos narių saugumui.

Šis laiškas gautas praėjus kelioms savaitėms po to, kai Vilniaus apygardos teismas nuteisė 67 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečius dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius.

Rusija kol kas nesustiprino ambasados apsaugos, nurodė R. Jakilaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių