Amerikos lietuvė papasakojo apie pirmą kelionę į Lietuvą ir kuo teko rizikuoti

  • Teksto dydis:

„Kad pirmą kartą galėčiau patekti į Lietuvą teko rizikuoti ne tik senelio reputacija, bet ir būti sučiuptai pasieniečių“, – šiandien LRT TELEVIZIJOS laidoje „Širdyje lietuvis“ pasakoja Amerikos lietuvė, rašytoja, poetė ir dailininkė Laima Vincė.

Niujorke gimusi ir augusi moteris sako, kad Lietuva jai buvo tarsi svajonių žemė, apie kurią buvo girdėjusi tiek daug ir iš tėvų, ir iš senelių.

„Gyvendami už Atlanto nuoširdžiai nežinojome, kaip žmonės Lietuvoje jaučiasi, ar jie tikrai tapo komunistais, ar vis dar nori kovoti dėl nepriklausomybės, ar čia tik mums tai svarbu“, – pasakoja Laima, už geležinės uždangos pirmą kartą patekusi, kai jai buvo 16. Daugybę metų Lietuvos konsulatą Niujorke išlaikiusio Aniceto Simučio anūkė neslepia savo lietuviškos tapatybės ieškojusi kurį laiką.

„1988-aisiais metams studijuoti mane pasikvietė Vilniaus universitetas, tada tai prilygo stebuklui, buvau viena iš dviejų amerikiečių patekusių čia studijuoti dar iki nepriklausomybės atgavimo“, – sako Laima Lietuvoje turėjusi tikslą ne tik versti poeziją, bet ir rasti savo šaknis. „Teko prisidėti ir prie Sąjūdžio veiklos ir drauge su lietuviais studentais dainuoti chore“, – dabar prisimena Amerikos lietuvė.

Iki šiol Laima jau yra parašiusi dvi dešimtis knygų. Kelios jų – visiškai amerikietiškos, kelios apie Kiniją, kurioje Laima gyveno ir dėstė, bet didžioji dalis – būtent apie Lietuvą. Tai ir partizanų istorijos, ir tremtinių išgyvenimai, ir jos pačios dienoraščiai iš Nepriklausomybės siekiančios Lietuvos. Pandemija privertė Laimą kuriam laikui apsistoti Lietuvoje. Moteris sako besižavinti, kaip stipriai šalis keičiasi. O daugiausiai tikisi iš jaunosios kartos.

Laiminga pasijuto tik grįžusi į tėvynę

Rytietišką išmintį į save Indijoje ir Nepale gėrusi Urta Dorotėja dabar siekia, kad daugiau ramybės rastų ir lietuviai. Ji įsitikinusi, kad labai daug pakeisti gali ir vienas žmogus.

Per penkiolika metų Jungtinėje Karalystėje Ligita susikūrė ir sėkmingą verslą, ir namus. Tačiau iš tikrųjų laiminga pasijuto tik grįžusi į tėvynę. Dabar turi ne tik mėgstamą darbą, bet ir puoselėja sodybą.

Aktualios publicistikos laidą „Širdyje lietuvis“ žiūrovai gali stebėti kiekvieną ketvirtadienį 21.30 val. per LRT televiziją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi va, broliai lietuviai, stenkitės sugrįžti į Tėviškę nuosavomis kojomis, kad artimiesiems netektų prašyti pagalbos parsivežti palaikus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių