Ž. Barysas: man vasarą keliauti Europoje kartais atrodo šiek tiek per brangu

Vasarą pasitikti kartu su įdomiausiais ir daugelio dar nepažintais Lietuvos objektais jau antrą sezoną kviečia TV3 laida "Sveiki atvykę". Jos vedėjas, asmeninių kelionių organizatorius ir kelionių žurnalistas Žygimantas Barysas dalijasi ne tik atostogų gimtojoje šalyje idėjomis, bet ir šiuo metu aktualiais atradimais užsienyje.

Su išskirtinėmis asmenybėmis

Kaip sako Ž.Barysas, laida praėjusiais metais gimė iš realybės. "Visus mus palietė karantinas, ne visai galėjome keliauti taip, kaip vasarą esame pratę keliauti, todėl ieškojome lietuviškų perliukų ir jų radome. Man turbūt labiausiai įsiminė Širvintų rajone esanti Bartkuškio kopa. Mėgstu Kuršių neriją ir galvojau, kad tik ten yra tokių įspūdingų kopų. Pasirodo, ne. Žiūrovai irgi susidomėjo šiuo objektu, nes dabar jau nebebūna taip, kad atvažiuoji į kopą ir būni vienas. Smagu, kad padėjome atrasti visiškai nemokamą, lengvai pasiekiamą objektą", – džiaugiasi laidos vedėjas.

Per pirmą sezoną jis kartu su "Sveiki atvykę" kūrybine grupe aplankė beveik 50 Lietuvos objektų. Šį sezoną laidos kūrėjai užsibrėžė parodyti dvigubai daugiau. "Vienos laidos metu keliaujame po vieną rajoną. Sugalvojome dar ir ieškoti žinomų žmonių, kurie galbūt savo gyvenimą susiejo su tuo rajonu. Kiekvienoje laidoje kalbinsime asmenybę, kuri kuria savo gyvenimą būtent ten, – taip supažindinsime žiūrovus ne tik su įdomiomis vietomis, bet ir žmonėmis", – dalijasi patyręs keliautojas.

"Sveiki atvykę" pamėtės ir originalių vasaros atostogų Lietuvoje idėjų. Ruošdamas antrojo sezono laidas Ž.Barysas pirmą kartą lankėsi Švenčionių rajone ir neslepia – buvo maloniai nustebintas. "Šiame krašte – beveik 300 ežerų, prie kurių puikiai sutvarkyta infrastruktūra, yra paplūdimių ir galimybių pailsėti. Mėgstantiems poilsį gamtoje, prie ežerų, šis kraštas – puikus atradimas. Pranašumas – jis nebus labai smarkiai užimtas, kadangi ežerų labai daug, ir nebus tokios aplinkybių, kai atvažiavęs, kaip dažnai nutinka prie Žaliųjų ežerų, pamatai žmonių nusėtą paplūdimį", – sako laidos vedėjas.

Pirmo karantino pradžioje valstybės buvo labai užsidariusios, buvo sunku grįžti į Lietuvą. Teko gelbėti žmones iš įvairių šalių.

"Be to, Švenčionių rajone, ir ne tik jame, vasarą yra visos galimybės aktyviai leisti laisvalaikį: važinėti dviračiais, užsiimti irklenčių sportu ir galybe kitų vandens, ir ne tik vandens, pramogų. Lietuvoje kiekvienas regionas siūlo daug tokio pobūdžio veiklų. Sunku jas visas išvardyti, bet kviečiu pažiūrėti mūsų laidą ir galbūt jums kils idėjų vasarai", – siūlo Ž.Barysas.

Jis pats vasarą planavo praleisti Lietuvoje, užsiimti įvairiais projektais, bet neseniai sužinojo, kad tarp laidos "Sveiki atvykę" filmavimų veikiausiai įsiterps laisvesnis mėnuo. "Galėsiu nuskristi į savo mėgstamą Dominikos Respubliką, tik šįkart pirmą kartą pasiimsiu ir savo mamą", – šypsosi prisiekęs keliautojas.

Žiemoti Dominikoje

Asmeninių kelionių organizatorius Ž.Barysas jau prieš kurį laiką pastebėjo, kad lietuviai į užsienį keliauja gerokai daugiau.

"Anksčiau statistiniam lietuviui užtekdavo vienąkart išvykti į Turkiją ar Egiptą septynioms naktims vieną kartą per metus, o dabar tos kelionės padvigubėjo arba net paketurgubėjo. Pandemija šiek tiek pristabdė, bet ištikimi keliautojai visada rasdavo būdų, kaip keliauti net ir tokiu metu, – tarp jų ir aš. Visada laikiausi visų reikalavimų, rekomenduojamų valstybės, ir keliaudavau tik tada, kai būdavo galima tai daryti. Pernai lankiausi Kipre, Graikijoje, o paskui žiemoti keturiems mėnesiams išvykau į Dominikos Respubliką. Planavau nebūti Lietuvoje, bet taip jau atsitiko, kad negalėjau tiek keliauti. Gerai tai, kad gavau pasiūlymą iš Rūtos Lukoševičiūtės-Daudienės, kuri yra laidos "Sveiki atvykę" prodiuserė ir idėjos autorė, kurti laidą apie keliones Lietuvoje", – apie netikėtai pasisukusius planus pasakoja jis.

Dominika, ją atradusio Ž.Baryso akimis, tinka įvairiems keliautojams, nes ten galima pasyviai ilsėtis nuostabiuose paplūdimiuose, kurortuose su "viskas įskaičiuota" arba aktyviai pažinti salą ir net labai nustebti. "Iš savo klientų žinau, kad jie tikisi pasyvaus poilsio Karibuose, tačiau Dominikos Respublikoje – puikūs, labai žali nacionaliniai parkai, daug gamtos grožybių, yra ir tokių netikėtų pramogų kaip gaidžių peštynės", – vardija jis.

Dominikoje visus metus oro temperatūra dienos metu yra apie 30 °C ir virš 20 °C naktį, tad čia tikrai galima ne tik žiemoti. "Vadinamasis nesezonas yra rugsėjį ir spalį, kai labiau tikėtina, kad lis. Bet esu buvęs Dominikoje spalį ir galiu pasakyti, kad gaivus tropinis lietus – puikus pojūtis", – šypsosi jis.

Keliautoją Dominikos Respublika traukia draugiška atmosfera, vietinių gebėjimu džiaugtis kiekviena diena ir tuo, ką turi. "Dominikoje ketinau būti mėnesį, bet viešnagę pratęsiau. Turėjau grįžti, nes prasidėjo ir laidos filmavimo darbai, ir reikėjo pasižiūrėti, kaip sakoma, ar mano namas vis dar stovi", – juokiasi Ž.Barysas.

Populiariausias ketvertukas

Iki pandemijos Dominikos Respublika nebuvo lietuvių pamėgtų egzotinių šalių pirmajame ketvertuke, o dabar tikrai atsidūrė, tikina pašnekovas. Priežastis labai paprasta – nedaug šalių per pandemiją įsileido užsienio turistus, o Dominika buvo viena iš jų.

"Balis, Tailandas, kitos Azijos šalys, Amerika – populiarūs pasirinkimai, bet kol kas užsienio turistams dar sunku ten patekti. Yra įvairių trikdžių ir ne tiek daug krypčių, kur būtų galima nuvykti. Pandemijos laikotarpiu lietuvių egzotinių kelionių krypčių mėgstamiausiu ketvertuku įvardyčiau Maldyvus, Dubajų, Dominikos Respubliką, Meksiką", – pastebi jis.

Keliautojas pripažįsta, kad vasarą kartais sudėtinga rasti patrauklių atostogų variantą už protingą kainą, nes didelis užimtumas. Jei vasarą Ž.Barysas ir keliauja, atostogauja, tai dažniausiai ne Europoje. "Europoje gana trumpas sezonas ir kainos šokteli du, kartais ir tris ar daugiau kartų. Man vasarą keliauti Europoje kartais atrodo šiek tiek per brangu. Visada keliaudamas pats ir organizuodamas keliones kitiems stengiuosi pagalvoti, ką už tuos pinigus galėčiau gauti tuo pačiu metu. Dažniausiai nusveria šiek tiek tolimesnės kelionės. Visos mano įvardytos populiariausios keturios šalys tam puikiai tinka, išskyrus Maldyvus, nes ten vasaros sezonas labai lietingas", – sako jis.

"Bet ir Europoje šalys atsiveria vis labiau, krypčių daugėja ir galima pailsėti ir čia, ir šiek tiek toliau", – priduria kelionių žurnalistas.

Kitoks planavimas

Ž.Barysas sako, kad asmeninis kelionių planuotojas nuo tradicinio labai skiriasi, mat įprastos kelionių agentūros turi maršrutus, kelialapius ir juos parduoda, o asmeninių kelionių organizatorius kiekvienam savo klientui kelionę organizuoja pagal jo biudžetą, galimas skrydžių datas ir kitus kriterijus.

Kviečiu pažiūrėti mūsų laidą ir galbūt jums kils idėjų vasarai.

"Dažniausiai į mane kreipiasi tie, kurie nenori, nemoka arba negali susiorganizuoti patys ir nori mano asmeninės patirties: kur aš buvau, ką mačiau, ką patyriau, ką galiu rekomenduoti, pasiūlyti, ar galiu supažindinti su įdomiais vietiniais. Tampu kelionių draugu – kelionės metu palaikau ryšį", – pasakoja jis.

Žygimantas neslepia, kad pandemija pakoregavo jo veiklą, kadangi atsirado poreikis jau suplanuotas keliones perplanuoti, perorganizuoti. "Kai kuriems teko padėti grįžti į Lietuvą, nors jie net nebuvo mano klientai. Daug kas jau turbūt pamiršo, bet pirmo karantino pradžioje valstybės buvo labai užsidariusios, buvo sunku grįžti į Lietuvą. Teko gelbėti žmones iš įvairių šalių", – primena Ž.Barysas.

"Situacija dabar kitokia – jau kurį laiką jaučiu, kad kelionės nėra sustojusios. Tiesą pasakius, lėktuvai ten, kur gali vykti, skrenda visiškai pilni", – priduria jis.

Kartu su muzika

Ž.Barysas gyvena ne tik kelionių, bet ir muzikos ritmais. Lietuvos pramogų pasaulyje jis debiutavo 2002 m., būdamas šešiolikos. Vėliau sparčiai išpopuliarėjo, buvo žinomas ne tik kaip dainininkas, bet ir pianistas. Sustabdęs muzikinę karjerą, ėmėsi pramogų žurnalisto darbo.

"Muzika niekada manęs nepaleidžia. Esu profesionalus pianistas, dalyvavau konkursuose, sekėsi neblogai. Būdamas užsienyje labiausiai pasiilgstu lietuviško maisto ir savo pianino. Dainavimą jau, kaip sakoma, buvau padėjęs į stalčiuką, iki praėjusių metų, kai man, būnant Graikijoje, paskambino Saulius Urbonavičius-Samas ir pasakė: "Žygi, kuriame naują "X faktorių. Žvaigždės", dalyvauk." Iš pradžių sakiau, kad man tai pasibaigęs etapas, bet Saulius turi tokią fantastišką įtaigą, kad sugeba įkalbėti turbūt bet ką. Iš tikrųjų džiaugiuosi, kad jis įkalbėjo mane dalyvauti, nes vėl iš naujo atradau dainavimą, pradėjau lankyti vokalo pamokas", – pasakoja jis. Ž.Barysas įdainavo ir titulinę "Sveiki atvykę" laidos dainą.

"Stengiuosi per daug neplanuoti ateities muzikos srityje, patys pasiūlymai mane kažkaip pasiekia ir aš dažniausiai jais pasinaudoju. Dabar dainuoju namuose, mokausi naujų kūrinių, bet planų dainuoti plačiau neturiu", – dalijasi muzikalus keliautojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių