Tūkstančiai žmonių Stounhendže švenčia vasaros saulėgrįžą

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai naujojo amžiaus sekėjų, druidais save laikančių žmonių ir šiaip pasilinksminti nusiteikusių entuziastų trečiadienį susirinko prie senovinio akmenų rato Stounhendže pasitikti saulės ir paminėti vasaros saulėgrįžos – ilgiausios metų dienos Šiaurės pusrutulyje.

Ilgiausią metų dieną Saulės patekėjimą 4 val. 52 min. (6 val. 52 min. Lietuvos laiku) prie Stounhendžo akmenų rato stebėjo maždaug 13 tūkstančių žmonių.

Tas akmenų ratas Solsberio lygumoje Pietvakarių Anglijoje yra įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą. Jis yra orientuotas pagal Saulės judėjimą.

Per šventę keletas pagonių laikė apsikabinę senuosius akmenis, grupė entuziastų darė jogos pratimus, o kiti giedojo laikydami rankas ant akmenų. Vasaros saulėgrįžos diena yra vienintelė diena, kai žmonėms leidžiama artintis prie šių akmenų.

Kai kurie lankytojai savo galvas buvo papuošę gėlių vainikais, skambino gitaromis ar mušė tambūrinus, kiti – tiesiog gulėjo ant žemės, norėdami susilieti su aplinka.

Stounhendžas, vienas Didžiosios Britanijos simbolių, yra tarp populiariausių šalies turistų traukos centrų. Jis buvo pastatytas keliais etapais laikotarpiu nuo 3 000 metų prieš mūsų erą iki 2 300 metų prieš mūsų erą. Šio akmenų rato paskirtį vis dar bandoma išsiaiškinti.

„Vasaros saulėgrįža Stounhendže yra didis renginys“, – sakė Jennifer Davies (Dženifer Deivis), už šį objektą atsakinga Anglijos istorinio paveldo atstovė.

„Mums patinka, kaip vyksta šventė, – sakė ji. – Šiemet ėmėmės papildomų saugumo priemonių ir norėtumėme padėkoti visiems už kantrybę ir supratimą“.

Po Didžiąją Britaniją sukrėtusių keturių teroro išpuolių per pastaruosius tris mėnesius šventėje buvo ginkluotų policijos pareigūnų.

Pasak Viltšyro policijos, renginys praėjo ramiai, nors buvo septyni areštai, „daugiausia susiję su narkotikais“.

Vienas karaliumi Artūru Pendragonu pasivadinęs vyras, laikantis save druidu, nusprendė visai boikotuoti vasarvidžio šventę dėl 15 svarų (17 eurų) automobilio parkavimo mokesčio. Pasak vyro, šis mokestis pažeidžia jo žmogaus teises. Anksčiau šiais metais dėl to vyras nesėkmingai kreipėsi į teismą.

„Maldininkams finansinėmis priemonėmis trukdoma lankytis jų šventykloje dėl „mokėk, kad pasimelstum“ politikos, – sakė jis. – Ši kova dar nesibaigė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių