- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
Vasario 2-ąją yra minima Tarptautinė cepelinų diena.
„Pirmą kartą juos pati gaminau! Iki šiol buvau profesionali jų valgytoja, įsitikinusi, kad dviejų kėdžių vienu metu neįmanoma apsėsti ir gerai abiejų darbų padaryti!“ –juokavo dainininkė Ingrida Kazlauskaitė.
Ją, kaip ir būrį kitų žinomų kauniečių, nacionaliniu lietuvišku patiekalu vadinamų cepelinų ruošimo subtilybių mokė virtuvės meistrė Rasina Šapauskienė.
„Mes savo namuose karts nuo karto surengiame cepelinų balių. Tiesa, gaminame paprasčiau nei senovinių tradicijų besilaikanti Rasina, bet rezultatu visada džiaugiamės“, – sakė grupės „16 Hz“ nariai Petras ir Robertas Jucevičiai.
Šeimyniškus brolius nustebino tai, kad virtuvės meistrė, gamindama didžkukulius, naudoja ir tarkuotas, ir virtas bulves. Beje, pastarąsias ji ruošia iš vakaro – išvirusi palieka per naktį.
„Su lupenomis virti šakniavaisiai geriau išsaugo krakmolą. Tad, tai logiškas profesionalų patarimas“, – sakė R. Jucevičius, pridurdamas, jog būtent tinkamas krakmolo kiekio parinkimas ruošiant cepelinus jam yra sudėtingiausias momentas.
Vaikystėje mėgęs tik cepelinus su varške, dabar jis pirmenybę teikia mėsa įdarytoms bulvėms.
„Niekada nesam naudoję kitokių ingredientų, nors vis dažniau kavinių meniu pastebiu cepelinų su grybais, lašiša ar dar kokia neįprasta sudedamąja dalimi“, – kalbėjo atlikėjas.
Jo brolis pridūrė, kad gaminant cepelinus į masę reikia įdėti vitamino C, priešingu atveju patiekalas taps ne itin patrauklios pilkšvos spalvos. P. Jucevičiui įdomi buvo R. Šapauskienės rekomendacija į įdarą įpilti šiek tiek sultinio, suteikiančio maistui netikėtą poskonį.
Jucevičių šeimoje kūrinius iš bulvių vadindavo arba varliniais, arba cemantiniais. Pastarieji būdavo ruošiami iš tarkuotų, o pirmieji – iš virtų bulvių.
Cepelinų virimą savo šeimos tradicija laiko ir Gediminas Juodeika. Jis tikino galįs pats juos paruošti, nes to išmokęs dar būdamas mažas. Pašnekovas iki šiol prisimena, kaip Juodeikos bulves tarkuodavo su tarka.
„Kaip pagerėjo situacija, kai atsirado bulvių tarkavimo mašina!“ – iki šiol šeimos moterų džiaugsmą pamena G. Juodeika.
Jam gardžiausi antros dienos cepelinai, kuriuos šviesaus atminimo močiutė laikydavo šiltai puodus apsukusi rankšluosčiais bei antklodėmis.
„Esu mėginęs pats virti cepelinus, bet man nepavyko... Mėgstu juos, bet skanauju retai. Tai – mano poilsio, sekmadienio maistas, kuriuo lepinuosi, kai žinau, kad kita diena bus laisva ir nereikės koncertuoti“, – sakė dainininkas Mindaugas Mickevičius-Mino.
Dainininkė Gabrielė Rutkauskienė-Vasha – tikra patiekalų iš bulvių gamybos asė. Ji patikino, jog maistą ruošti išmoko natūraliai – stebėdama prosenelę, močiutę, mamą.
„Mėgstu cepelinus ir visa kita, kas iš bulvių. Bet lepinuosi tuo retai“, – sakė pašnekovė.
Vasha patikino namuose išmėginsianti tradicinį, į kulinarinio paveldo sąrašą įtrauktą cepelinų ruošimo receptą, kuriuo pasidalino R. Šapauskienė.
Keturioms porcijoms didžkukulių reikia apie 1,5 kilogramo tarkių, 0,5 kilogramo virtų bulvių, 4 šaukštų krakmolo, 20 gramų druskos. Įdarui – 0,5 kilogramo maltos mėsos, keptų svogūnų, pipirų, druskos, sultinio. Padažui – spirgučių ir grietinės.
Nuskustos, žalios bulvės yra sutarkuojamos, o tarkiai ne per stipriai išspaudžiami per marlę. Leidžiama nusistovėti krakmolui, kuris vėliau dedamas į tarkius. Tuomet – virtų bulvių ir druskos eilė. Masė gerai suminkoma.
Į vandenį, kuriame virs cepelinai, taip pat įberiama krakmolo.
Įdaro ingredientai išmaišomi ir formuojami cepelinai.
„Net jei kas nors nepavyks, o valgyti – norėsis, tikrai viską suvartosite. Tad, skanaus ir su Tarptautine cepelinų diena!“ – sakė renginių vedėjas, save cepelinų gamybos meistru vadinantis ir R. Šapauskienės surengtoje pamokoje įgūdžius tobulinęs Dainius Martinaitis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
L. Adomaičio žmona: per visus santuokos metus atskirai buvome vos savaitę
Dainininkas Linas Adomaitis pristatė ilgai lauktą naująjį albumą „Stebuklas“, jis ypatingas ne tik kaip artėjančių švenčių simbolis, bet ir Lino 30 metų scenoje įamžinimas. ...
-
Vandens bijanti V. Siegel priėmė iššūkį: noriu sau įrodyti, kad viskas įmanoma6
„Kaip spėsiu? Nežinau, kažkaip. Bet labai noriu“, – plačiai šypsojosi Viktorija Siegel. Ji – naujausia karšto ir ekstremalaus „LNK iššūkio. Pagauk bangą!“ dalyvė, pakeitusi dėl kojos traum...
-
Jau nuo rytojaus – keturi L. Vaikules koncertai visoje Lietuvoje2
Jau rytoj į Lietuvą sugrįžta viena garsiausių Latvijos atlikėjų Laima Vaikule. Aksominio balso savininkė, pelnytai tituluojama stiliaus ikona, šį sykį dainininkė surengs net keturis koncertus su Latvijos bigbendu, kviestiniais solistais ir ba...
-
Kauno sporto halėje po 20 metų pertraukos ir vėl skambėjo „G&G Sindikatas“7
Lapkričio 23-iąją Kauno sporto halėje įvyko ilgai lauktas „G&G Sindikato“ koncertas, kuris subūrė pilnutėlę salę lietuviško repo gerbėjų. Šis koncertas buvo ypatingas dėl dviejų sentimentalių progų: grupė sugr...
-
Gimtadienį švenčiantis A. Užkalnis užsiminė apie naujus santykius16
Per savo gimtadienį, lapkričio 26-ąją, žurnalistas Andrius Užkalnis prasitarė – jo širdis nebe vieniša. ...
-
Europinė premjera: Toto Cutugno ir grupės „L’italiano“ šou Palangoje ir Vilniuje!1
Pirmą kartą Lietuvoje įvyks europinė muzikinio šou iš Italijos premjera: oficialus Toto Cutugno pagerbimo reginys, lydimas italų muzikinės grupės „L’italiano“. ...
-
Šalia aviakatastrofos vietos gyvenanti Mia: tikėkimės, jog tai – žmogiška klaida, o ne siųsta žinutė24
Ankstų pirmadienio rytą sostinėje įvyko tragedija – DHL krovininis lėktuvas nukrito šalia gyvenamojo namo. Įvykio metu žuvo ispanų kilmės pilotas, o kiti įgulos nariai patyrė sužalojimų. Katastrofos liudininkai neslėpė sumiši...
-
J. Statkevičiaus mama Vanda: Prancūzijoje jis būtų milijonierius!29
„Paryžiuje jo visi laukia, o čia niekas nenori, niekas nesidomi ta mada. Žmonės gaili pinigų, nepalaiko, tai kaip jam gyventi? Prancūzijoje jis seniai būtų milijonierius“, – jau šį pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoj...
-
V. Radzevičius: turiu diktatoriškų polinkių – jei ką sugalvoju, tai ir darau
Žurnalistas, keliautojas, gastronomas Vytaras Radzevičius naujame TV3 sezone ir toliau vaidina pagrindinį realybės šou „Vytaro ferma“ herojų – miestietį, bandantį atrasti savo vietą kaime, plėsti šeimos ūkį ir netgi m...
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...