Ne visoms Rusijos žvaigždėms – sudėtingas metas: vieni emigruoja, kiti šlovina karą

  • Teksto dydis:

Kai kurioms Rusijos estrados ar televizijos žvaigždėms – sudėtingas metas. Pasisakysi prieš karą – tavo laidas ir koncertus atšauks, o Rusijos žiniasklaida apipils purvu. Gal net teks emigruoti. Garsus komikas Maksimas Galkinas su žmona dainininke Ala Pugačiova laiką leidžia Izraelyje, bet patys viešina koks purvas atsiveja ir ten. Užtat Rusijos prezidento Vladimiro Putino ruporai, tarkim, Filipas Kirkorovas ar Nikolajus Baskovas, klesti toliau, nes karą šlovina.

O buvo tokie laikai, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Rusijos komikas M. Galkinas kartu vedė naujametinius žiburėlius su ryškiausiomis Rusijos žvaigždėmis. Dabar vienas – užpultos Ukrainos prezidentas, o kitas iš Rusijos turėjo pabėgti. Viena garsiausių Rusijos šeimų – M. Galkinas su A. Pugačiova – dabar Izraelyje. Iš Rusijos žvaigždės pabėgo kovą. M. Galkinas vienas pirmųjų viešai pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje. Komikas netyli ir toliau: neseniai „Instagram“ pasidalino skaudžia mergaitės iš Mariupolio istorija. Ji pasakojo, kaip su mama pabėgo ir vos liko gyvos.

M. Galkinas neseniai pareiškė, kad dabar ne laikas socialinėse medijose rodyti juokelius, kuriuos rodydavo anksčiau. Nors Ukrainoje M. Galkinas – persona non grata už Krymo aneksijos šlovinimą. 

„Užsakomojo melo kultūra Rusijoje pasiekė tokį lygį, kad šiandien gerbiami leidiniai ir televizijos kanalas skelbia, kad aš įtariamas žmogžudyste, kad aš kažką užmušiau ar esu liudininkas ir policija mane sulaikė. Suprantu, kad jūs gavote komandą mane apipilti purvu“, – vaizdo įraše teigė komikas.

Sklinda kalbos, kad į Izraelį pabėgo ir populiarios laidos „Večerni Urgant“ (Vakarinis Urgantas – red. past.) vedėjas Ivanas Urgantas. Anksčiau su juo filmavosi ir V. Putinas. Karą I. Urgantas pasmerkė – pasidalino juodu kvadratu ir paraše „baimė ir skausmas, karui – ne“. Nuo tos akimirkos jo laida iš „Pervij kanal“ dingo. Kanalas teigia, kad laida pašalinta dėl svarbių socialinių ir politinių įvykių. Neseniai I. Urgantas pasidalino asmenuke ir paraše „jokios panikos, mane išleido atostogų, pailsėsiu ir greitai grįšiu“. 

Nors ir laikomas V. Putino ruporu, ilgai niekas nežinojo, ką mąsto dainininkas Filipas Kirkorovas. Bet ruporas jau nebetyli – „Instagram“ F. Kirkorovas pasidalino sulaikyto Ukrainos išdaviko Viktoro Medvečiuko nuotraukomis. Parašė ilgą emocionalų tekstą apie tai, kad niekas negali būti nuteistas be teismo, kad niekas negali būti pažemintas, kad su V. Medvečiuku esą elgiamasi neteisingai, nes politikui turėtų būti taikomas imunitetas.

Atlikėjas N. Baskovas buvo vienas pirmųjų, kuris karą parėmė. Kelios dienos prieš Rusijos invaziją N. Baskovas su V. Medvečiuko žmona Oksana nufilmavo savo pašnekesį.

„Aš susidūriau su didele neapykanta, kai važiavau susitikti su tavim. Suprantu, kad ta neapykantos banga pas mus dabar tarsi valiuta – kas labiau ims ko neapkęsti, bet aš nekreipiu dėmesio“, – N. Baskovui kalbėjo Oksana Marčenko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Skundėsi ir dainininkas. „Aš Ukrainoje uždraustas – negaliu atvažiuoti, esu įtrauktas į sąrašą žmonių, kurie, dėl kažkokių priežasčių, kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui“, – guodėsi N. Baskovas.

Artistas tęsia propagandinius pasisakymus, todėl Ukrainoje N. Baskovas paskelbtas įtariamuoju už karo propagavimą. 

Ukrainos ieškomų žmonių sąrašą taip pat neseniai papildė ir kitas Rusijos karo šlovintojas, į Lietuvą jau seniai neįleidžiamas, dainininkas Olegas Gazmanovas.

V. Putiną garbinančiame koncerte odes Rusijai ir Sovietų Sąjungai traukė ir Polina Gagarina. Ji – irgi Ukrainos juodajame sąraše. O prieš septynerius metus P. Gagarina „Eurovizijoje“ užėmė antrą vietą su jausminga daina „A Million Voices“ apie tautų draugystę, meilę ir taiką. Kadangi Rusija tuo metu jau buvo įsiveržusi į Krymą, šis pasirodymas ne vienam savo ciniškumu užgulė ausis. Skelbiant rezultatus arena P. Gagarinai švilpė ir baubė. Atlikėja apsiverkė. 

P. Gagarina / Scanpix nuotr.

Kita „Eurovizijos“ žvaigždė Sergėjus Lazarevas iš pradžių karą pasmerkė ir įsiveržimo dieną, vasario 24-ąją, socialinėse medijose dalinosi įrašu „Karui – ne“. Nors, kaip ir pas kitus, V. Putinas nepaminėtas ir neaišku, kas tą karą turėtų stabdyti, bet ir už tai atlikėjas gavo – neva S. Lazarevui gėda, kad jis rusas. Įrašas apie karą dingo. Dabar S. Lazarevas skelbia, kad Rusija didžiuojasi ir nuoširdžiai ją myli. 

„Eurovizijos“ pergalę Rusijai parvežęs Dima Bilanas Ukrainoje irgi nekoncertuos. Jis – tarp 47 atlikėjų ir menininkų, kuriems Ukrainos vyriausybė pritaikė sankcijas. „Bus nubausti be išimties visi, kurie yra kruvino V. Putino režimo bendrininkai. Kaip sakome Ukrainoje – rusų karine daina, plauk paskui rusų laivą, – sakė Ukrainos ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių