Skandalų lydėtas festivalis Naisiuose: R. Karbauskis teigia, kad šventėje dalyvavo 45 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Skandalų lydėtas festivalis „Naisių vasara 2022“, anot „valstiečių“ pirmininko ir renginio mecenato Ramūno Karbauskio, įvyko ir į jį susirinko per 45 tūkst. žmonių.

Teigė, kad atlikėjai patyrė spaudimą

Sekmadienį feisbuke R. Karbauskis dėkojo organizatoriams, savanoriams, įvairiausių edukacijų, parodų, užsiėmimų vedėjams, amatininkams, prekybininkams, festivalio svečiams.

„Nepaisant nepalankaus oro ir bandymų sužlugdyti festivalį, jis įvyko – jame dalyvavo per 45 tūkstančius žmonių. Ačiū visiems festivalyje dalyvavusiems atlikėjams, kurie nepabūgo spaudimo ir festivalio svečiams padovanojo daug gerų emocijų. Toks jausmas, kad nedaugelis pasigedo taip vadinamų „scenos žvaigždžių“, kurios paskutinę dieną prieš festivalį sudalyvavo bandyme jį sunaikinti. Tikrosios scenos žvaigždės buvo Naisių festivalyje ir dovanojo savo nuoširdumą bei profesionalumą. O mano atsakymas visiems tiems, kurie suplanavo ir įdėjo daug pastangų sugriauti „Naisių vasaros festivalį“, yra tas, kad vyks antras „Naisių vasaros festivalis“. Visų lauksime rugpjūčio 15 dieną! Pasiruošim. Lietuvoje užtenka puikių atlikėjų, kurių nepavyks įbauginti“, – rašė R. Karbauskis.

Sutrukdyti surengti Naisių vasaros antrąjį festivalį įmanoma tik perkasus visus kelius, vedančius į Naisius.

Jis paanalizavo šios savaitės įvykius ir teigė, kad labai aišku, kas ir kaip veikė.

„Kol buvo teigiama, kad priežastis nedalyvauti „Naisių vasaros festivalyje“ daliai atlikėjų yra mano požiūris į LGBT bendruomenės reikalavimus įteisinti vienos lyties šeimas ir leisti tokioms šeimoms įvaikinti vaikus, stebėjome bent kažkokį pagrindą turintį vaidinimą. Bet, kai buvo paskelbta, jog kitos grupės nedalyvaus festivalyje todėl, jog Seimo nariai planuoja kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl V. Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, viskas tapo akivaizdu. Matomai, taip bijoma šito kreipimosi, kad panaudotas spaudimas atlikėjams, net nepaaiškinus, ką šis kreipimasis reiškia. Atlikėjams nepasakyta, kad mano parašo tame kreipimesi net nebus, o Konstitucinio Teismo išaiškinimas šiame etape būtinas, nes buvo du, kurių valdantieji nepaisė ir prasiėjo buldozeriu. Beje, tie du ankstesni išaiškinimai tuo klausimu sakė, jog toks sprendimas prieštarautų Konstitucijai. Nežinau, kuo buvo gąsdinami atlikėjai, bet mes gyvename teisinėje valstybėje ir Konstitucijos net Landsbergiai neturi teisės pažeisti. Gavosi, kad iš festivalio pasitraukę atlikėjai savo sprendimo priežastimi įvardijo nenorą, kad Konstituciniame Teisme būtų nagrinėjamas galimas Konstitucijos pažeidimas. Jie, matomai, nesuprato, kad konservatoriai nori gyventi ne konstitucinėje valstybėje, o valstybėje, kurioje viskas vyksta pagal jų norą ir valią. Jei taip viskas vyks ir toliau, tai ateis diena, kai tie patys konservatoriai pradės jų dainų cenzūrą, kad nebūtų pamirštas partijos ir Landsbergio pavardės paminėjimas. Gal tai skamba kiek agresyviai, bet konservatoriai sistemiškai naikina viską, kas prieštarauja jų ideologijai ir interesams. „Naisių vasaros festivalis“ tapo pirmu ryškiu tokio veikimo pavyzdžiu. Norėčiau išgirsti dabartinės valdžios pareiškimus, kad tai – ne jų veiksmai, – rašė R. Karbauskis ir pridėjo. – Sutrukdyti surengti Naisių vasaros antrąjį festivalį įmanoma tik perkasus visus kelius, vedančius į Naisius.“

Naisių bendruomenės nuotr.

Nedalyvavo pagrindiniai atlikėjai

Liepos 8–9 dieną vykusio festivalio „Naisių vasara“ programoje buvo numatyti Sauliaus Prūsaičio, Donato Montvydo, „The Roop“, „jauti“, „Graži ir ta galinga“ pasirodymai.

Kaip jau buvo skelbta, dėl R. Karbauskio pasisakymų festivalyje nusprendė nedalyvauti grupė „The Roop“, atlikėjai D. Montvydas ir S. Prūsaitis. Anksčiau savo pasirodymą atšaukė ir grupė „jauti“.

„Šiandienos žinia ir Ramūno Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, mums yra paskutinis lašas. Oficialiai pranešame, kad nevykstame į Naisių festivalį. Suprantame, kad festivalis yra ne Karbauskio partijos nariams, tačiau turime savo poziciją įvairiais klausimais, kuri kardinaliai skiriasi nuo festivalio mecenato“, – penktadienį savo paskyroje feisbuke pranešė grupė „The Roop“.

O tas festivalis gali tiesiog likti lyg koks paveldo objektas. Na, tarkim, festivalyje būtų galima susipažint su viduramžių tradicijomis.

Pasak jos narių, renginyje norėta „visuomenę apjungti, o ne priešinti, šviesti, o ne skirstyti“, tačiau R. Karbauskio naujausias pasisakymas „galutinai atėmė motyvaciją“.

„Oficialu! Naisių festivalis įgauna politinį atspalvį. Turėjau kilnų tikslą ir motyvaciją skleisti žinutę visiems susirinkusiems. Gaila, bet turiu pranešti, kad kartu su grupe „The Roop“ šiandien priėmėme sprendimą nepasirodyti Naisiuose vykstančiame festivalyje. Laikykimės bendrumo“, – penktadienį feisbuke pranešė ir atlikėjas D. Montvydas.

S. Prūsaitis nedaugžodžiavo ir socialiniuose tinkluose trumpai parašė, kad renginyje jo nebus.

Pasisakė ir kultūros ministras 

Apie festivalį nuomonę išdėstė ir kultūros ministras Simonas Kairys. 

„Buvusio Seimo Kultūros komiteto pirmininko (kitaip negaliu jo statuso įvardint, nes kas jis dabar?) festivalis Naisiuose bliūkšta. Aš labai džiaugiuosi, kad kuo toliau, tuo labiau vertybės, pilietinė pozicija tampa svarbiau nei tiesiog honoraras ar pan. Ir viskas vyksta be jokių juodųjų sąrašų sudarymo, tiesiog bendras supratimas ir vertybinis stuburas ima viršų. Tuo mes ir pranašesni už agresyvius kaimynus, žudikų režimus. Ir niekada negalima sakyti, kad vertybės – tai jau čia politikai lai sprendžia. O tas festivalis gali tiesiog likti lyg koks paveldo objektas. Na, tarkim, festivalyje būtų galima susipažint su viduramžių tradicijomis. Pavyzdžiui, būtų galima susipažinti, kaip degindavo raganas ant laužo, kaip moterys neturėjo teisių į savo apsisprendimą ar žmonės negalėjo tiesiog mylėti to, ką iš tikrųjų myli“, – šeštadienį feisbuke rašė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Zosė yra zosė- megzta beretė ir žolės suktinė nasruose.

Zose

Zose portretas
Partija mano, kaip mes valstieciai pasiilgome karbauskiuko. Jis toks mielas ir geras, visiskai kaip tarybiniais kolukiu laikais. Karbauskis tikrai prie paprastu kaimo zmoniu.

Pensininkė

Pensininkė portretas
Nejaugi tiek Lietuvėlėje daug .....pasakyčiau, bet gal nereikia
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių