Iš Šiaulių į Kauną – pėsčiomis: 137 kilometrus abiturientė įveikė per penkias dienas

  • Teksto dydis:

Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos abiturientė Miglė Jankutė filosofo, buvusio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriaus S. Šalkauskio atminimą pagerbė pėsčiomis nukeliaudama į Kauną.

Kaip pirmadienį pranešė VDU, 137 kilometrus ji įveikė per penkias dienas, aplankė Tytuvėnus, Betygalą, S. Šalkauskio gimtinę Ariogalą, kur susitiko su vietos gimnazistais.

Pirmadienį M. Jankutė pasiekė savo kelionės tikslą – Vytauto Didžiojo universitetą, čia žygeivę pasveikino universiteto rektorius ir bendruomenės nariai.

Pasak M. Jankutės, atstumas iki Kauno lygiai toks, kiek S. Šalkauskiui sueina metų – 137.

Į šį žygį, visų pirma, išėjau ne dėl savęs, o dėl bendruomenės.

Ji teigė žygiu siekusi įprasminti ne tik S. Šalkauskio atminimą, bet ir savo mokyklos baigimą.

„Baigiasi mano 12-os metų istorija Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijoje. Tačiau į šį žygį, visų pirma, išėjau ne dėl savęs, o dėl bendruomenės. Tokiu būdu noriu skatinti savo bendraamžius būti pilietiškais ir aktyviais“, – sakė abiturientė.

VDU rektorius Juozas Augutis M. Jankutei įteikė VDU Šimtmečio atminimo medalį, kuriuo apdovanoti iškiliausi ir labiausiai universitete pasižymėję profesoriai bei studentai.

Juozas Augutis ir Miglė Jankutė. J. Petronio nuotr.

„Tavo pasiryžimas daro didžiulį įspūdį. Universiteto bendruomenei tai – didelis įvykis. Profesorius S. Šalkauskis – vienas svarbiausių žmonių universitete, savo darbais atitikęs savo, kaip filosofo ir pedagogo, dvasią. Ačiū, kad priminei tiek Lietuvai, tiek Šiauliams bei Kaunui jo asmenybės svarbą. Esi tarsi šiuos du miestus sujungęs tiltas. Tikiuosi, kad šia idėja užsikrės ir daugiau jaunų žmonių“, – tvirtino VDU rektorius.

S. Šalkauskis (1886–1941) – Lietuvos filosofas, pedagogas, paskutinis tarpukario VDU rektorius, vienas iš Lietuvių katalikų mokslo akademijos steigėjų ir jos pirmininkas. Jis mirė Šiauliuose, palaidotas Šiaulių Šv. Petro ir Povilo kapinėse.

S. Šalkauskis įkūrė ir redagavo žurnalą „Romuva“, buvo žurnalo „Židinys“ redaktorius, aktyviai dalyvavo Lietuvos visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime, skleidė tautiškumo, religingumo idėjas, gynė demokratines idėjas. Savo veikaluose S. Šalkauskis apmąstė lietuvių tautos likimą, jos istorinę misiją.

1990–2009 metais Kaune veikė Stasio Šalkauskio vardo kolegija, 2009 metais ji prijungta prie VDU. 1938 metais Šiauliuose įsteigta profesoriaus vardo gimnazija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fama

Fama portretas
137 km iš kur tas atstumas ir per kur jinai ėjo,nes atstumas yra 170/176 km.Nedašunta man.

Jovile

Jovile  portretas
Šaunuolė įprasminai save. Sėkmės Tau. Pagarba mergaitei.

kas jai patarĖ taip išgarsėti

kas jai patarĖ taip išgarsėti portretas
Primenu, kad Šiaulių meras Forestas Gampas yra susidomėjęs Šalkauskiu...
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių