Seniausias pasaulyje modelis duoda garo jauniems

Iris Apfel – mados pasaulio sensacija. 97-erių niujorkietė garsėja kaip stiliaus ikona ir vis dar dirba modeliu. Šiemet ji netgi įtraukta į vienos didžiausių pasaulio modelių agentūros IMG sąrašą. Ryškiaspalviai drabužiai, gausybė papuošalų, akiniai masyviais rėmais, trumpų žilų plaukų šukuosena – jos nepakartojamo eklektiško stiliaus bruožai.

Tapo viršelio veidu

"Mados industrijoje amžius yra tik skaičius", – sako I.Apfel, kurią demonstruoti savo kolekcijų kviečia dizaineriai Tommy Hilifigeris, Kate Spade, Alexis Bittaras, garsių prekės ženklų gamintojai.

Iris tikisi savo pavyzdžiu įkvėpti vyresnio amžiaus moteris. "Manau, išeiti į pensiją – blogiau nei mirti. Man patinka tai, ką darau. Esu įvykių sūkuryje, sutinku daug įdomių, kūrybingų žmonių, tai mane įkvepia, teikia energijos, jaučiu, kaip kraujas teka gyslomis. Man gaila tų, kurie nekenčia savo darbo. Ir kas galėjo pagalvoti, kad sulaukusi 97-erių tapsiu viršelio mergina?" – juokiasi I.Apfel, šiemet tapusi mados ir meno žurnalo "Dazed & Confused" viršelio veidu.

Prieš metus pasirodė ir pagal I.Apfel įvaizdį sukurta lėlė Barbė. Tiesa, be raukšlių, tačiau jai būdingos šukuosenos ir stiliaus nesupainiosi su niekieno kito. Būti stilingai ir pukiai jaustis ant podiumo – toli gražu ne vienintelis jos talentas.

Iris baigė meno istorijos studijas Niujorko universitete ir dirbo interjero dizainere, drauge su vyru daugelį metų turėjo savo interjero tekstilės įmonę. Ji įgyvendino ne vieną restauracijos projektą Baltuosiuose Rūmuose nuo tada, kai prezidentu buvo H.Trumenas, iki laikų, kai juose šeimininkavo B.Clintonas.

Įdomiausia Niujorke spinta

Dėl savo verslo reikalų jiedu su vyru Carlu daug keliavo po pasaulį. Mada besidominti, iš minios išsiskirti norinti Iris iš tų kelionių visuomet parsiveždavo originalių drabužių, aksesuarų, papuošalų. Palaipsniui kaupėsi jų kolekcija.

Mados veteranė negaili kritikos šiuolaikiniams drabužių dizaineriams. Jos nuomone, mada pernelyg stengiasi sutilpti į vieną matmenį, reikia drąsiau laužyti taisykles, paskatinti kūrėjus nepaisyti normų, būti savimi.

2005 m. Iris tapo pirmuoju dar gyvu asmeniu, ne dizaineriu, kurio vintažinių drabužių ir aksesuarų kolekcija buvo eksponuojama Metropoliteno meno muziejuje. Kalbėta, kad jos drabužių spinta – įdomiausia visame Niujorke. Deriniai, kuriuos pristatė parodoje, nors ir labai keisti, netradiciniai, sulaukė didelio susidomėjimo ir susižavėjimo. Taip, galima sakyti per vieną naktį, gimė unikalusis I.Apfel stilius. Iki tol moteris buvo labiau žinoma tarp dizainerių, o po parodos apie ją sužinojo ir plačioji visuomenė.

Istorija, verta filmo

"Į viską, ko tik imuosi, įdedu visą širdį ir sielą", – pasakoja mados veteranė. 2014 m. apie ją sukurtas dokumentinis filmas. 2018 m. pasirodė jos autobiografinė knyga "Iris Apfel, atsitiktinė ikona".

Iris gimė Kvinso mieste netoli Niujorko, buvo vienintelis vaikas šeimoje. Tėvas turėjo stiklo ir veidrodžių verslą, o mama buvo mados butiko savininkė. Nieko nuostabaus, kad Iris nuo mažens domėjosi mada. Tačiau ji prisimena, kad vaikystėje nebuvo gražuolė ir turėjo nemažą antsvorį.

Taip nutiko dėl sveikatos problemų, susijusių su sinusais. Gydytojas jai prirašė gerti salyklo, kuris yra kaloringas. Nepaprastai elegantišką jos motiną tai varė iš proto, nes ji troško, kad dukra atrodytų kaip lėlytė. Pačiai Iris pernelyg nerūpėjo grožis, ji mąstė apie daug svarbesnius dalykus. Pavyzdžiui, apie meną, kuriuo labai domėjosi ir troško studijuoti. Paauglystėje su draugėmis dažnai važiuodavo į Niujorką, ten pamėgo antikvarines, sendaikčių parduotuves, turgus.

Visos tos senienos pažadino joje kolekcininkės gyslelę. Mama, norėdama ją paskatinti labiau rūpintis savo išvaizda, duodavo pinigų ir liepdavo pačiai nusipirkti kokių nors įdomų drabužių. Iris ypač įsiminė viena tokia kelionė po Niujorko parduotuves, kai ji buvo paauglė. Tada įsigijo nepaprastai jai patikusią persikų spalvos šilkinę suknelę, šiaudinę skrybėlaitę ir išeiginius batelius. "Esu dėkinga tėvams už tai, kad turiu gerą humoro jausmą, esu smalsi ir trokštu nuotykių – jie mane taip išauklėjo", – tikina stiliaus ikona.

Jei nori išsaugoti jaunystę, turi ne atrodyti kaip jaunas, o mąstyti kaip jaunas. Smalsumas, atvirumas naujiems žmonėms ir patirtims, nuotykių troškimas veikia kaip tonikas.

Menininkės talentas

Žaviai grubi, atžari, tiesmuka, su gigantiškais pelėdiškais akiniais ir aplink kaklą apsivijusius pitonus primenančiais papuošalais Iris atrodo nenusakomo amžiaus. Tai tipažas, kuriam neatsispiria nei jauni, nei vyresni žmonės, visiems ji atrodo įdomi.

Beje, I.Apfel žinoma ir kaip mados kūrėja. Kartu su žinomais prekės ženklais yra sukūrusi savo kosmetikos liniją, papuošalų ir drabužių kolekcijas. Tačiau mados pasaulio žvaigžde ji tapo dėl savo unikalaus įvaizdžio.

Iris juokauja, kad stiliaus ikona ji visai neplanavo tapti. Nuo vaikystės svajojo būti menininke, tad baigė ne tik meno istoriją, bet ir Viskonsino universteto meno mokyklą. Dirbo madų žurnale redaktore, tačiau vėliau nusprendė išbandyti interjero dizainą.

Kurį laiką buvo vieno dizainerio, dekoruojančio butus parduoti, mokine. Tada suprato turinti talentą parinkti interjerams reikalingus baldus, detales, juos sukomponuoti. Deja, buvo karo metai, užsakymų pasitaikė mažai. Karui pasibaigus, iškyloje prie ežero sutiko būsimąjį vyrą Carlą ir po poros metų ištekėjo.

Gyvenimo meilė

Kartu su juo netrukus sukūrė savo verslą – įmonę, kuri užsiėmė interjerų ir jo aksesuarų restauavimu. Labiausiai Iris sekėsi apsipirkti, ieškoti tinkamų audinių, kitų apdailos medžiagų. Vienas didžiausių užsakovų buvo Baltieji Rūmai, kuriuose interjerų atnaujinimu ir restauravimu Apfelų įmonė rūpinosi valdant net devyniems prezidentams.

Kadangi sutuoktinių gyvenimo būdas nebuvo sėslus, jie apsisprendė neturėti vaikų. Iris tikina nenorėjusi, kad juos augintų auklės, o gimdyti tik dėl to, kad būtų šeima kaip visos –  ne jos būdui.

Paradoksas, Iris išgarsėjo kaip stilinga moteris ir ėmė suktis mados pasaulyje tik sulaukusi 83-ejų, po jau minėtos parodos Metropoliteno meno muziejuje, iki tol su vyru gyveno gana ramų gyvenimą, pilną mažų kasdienių malonumų, nes buvo pardavę verslą ir pasitraukę iš aktyvios veiklos.

Pinigų netrūko. Pora turėjo apartamentus Niujorke ir Palm Byče, keistus, pilnus iškamšų, žaislų, kalėdinių puošmenų, kurie nenuimami visus metus. "Mes norime džiaugtis kiekviena diena, kiekviena akimirka, norime žaisti, kad būtų linksma, smagu", – tada teigė Iris.

Pernai pasirodė autobiografinė knyga "Iris Apfel. Atsitiktinė ikona", o pagal jos įvaizdį buvo sukurta lėlė Barbė.

Didžiulis praradimas

Idilė nutrūko prieš ketverius metus, kai Carlas mirė sulaukęs 100 metų. Kartu pragyveno 68 metus. Iris tai buvo didžiulis praradimas. Moteris dėkoja likimui už galimybę pasinerti į įdomią veiklą, nes sielvartas ją būtų palaužęs.

Su viena itin brangia relikvija – ypatingu vyro žiedu, kurį abu jo gimtadienio proga pirko Airijoje daugiau nei prieš pusę amžiaus ir kurio jis nenusiėmė iki pat mirties, ji dabar nesiskiria nė dienos.

"Jis buvo tikras džentelmenas, švelnus ir jautrus. Legendinis humoristas ir nepaprastai kilnus. Jo padrąsinimas, besąlygiškas palaikymas man padėjo parašyti knygą, neabejoti savimi tapus modeliu. Man jo beprotiškai trūksta, nes mes viską visada darydavome kartu. Saldžių sapų, mano prince, sakau jam kasvakar", – apie savo mylimąjį kalba Iris.

Ji sako, kad stengiasi nesigraužti dėl to, kas liko praeityje ir nesijaudinti dėl ateities, nes nežinia, kokia ji bus. Vietoje to siekia išnaudoti visas dabarties galimybes ir jaustis laiminga, kada tiktai gali.

Mėgaujasi svajonėmis

Nepaisant dviejų klubo operacijų (I.Apfel jį susižalojo per mados fotosesiją Paryžiuje, netyčia užmynusi ant Oscaro de la Rentos suknelės apvado ir pargriuvusi), mados veteranė toliau aktyviai dalyvauja mados renginiuose, dirba modeliu.

"Manau, mano žavesys – glamūras, kurio šiandien gyvenime nebeliko. Glamūras, fantazija, humoras, keistos užgaidos – štai kas yra svarbu", – vardija ji. Ko gero, žmonėms aš patinku, nes esu kitokia. Ne kaip visi. Problema, kad dauguma šiandien gyvena be jokios vaizduotės, tik spaudydami mygtukus.

Iris vaizduotės trūkumu nesiskundžia. Pavyzdžiui, ji labai norėtų nukeliauti į Indiją. Žinoma, supranta, kad greičiausia šis troškimas liks neįgyvendintas, tačiau tai jai visai netrukdo svajoti.

Žaviosios senolės namai kimšte prikimšti įvairiausių įdomybių, bet ji net neketina sustoti. Vienas didžiausių malonumų tebėra klajonės po blusturgius ir sendaikčių krautuvėles ieškant kokio netikėto radinio. Geriausiai atsipalaiduoja pietaudama ar vakarieniaudama su draugais, nors Niujorke darosi vis sunkiau rasti netriukšmingą restoraną, kur būtų galima susikalbėti.

Seniausia pasaulyje paauglė

Kai sulaukia klausimo, kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis, I.Apfel atsako nieko ypatingo nedaranti. Tiesa, visada stengėsi gerai maitintis, nevalgyti greitojo maisto, negeria saldintų gaiviųjų gėrimų.

Anksčiau surūkydavo po keturis pakelius cigarečių per dieną, bet šio įpročio sėkmingai atsikratė. Nėra abstinentė, retkarčiais išgeria vieną kitą taurę kokio nors alkoholio. Mankštinasi nereguliariai.

"Aišku, kai sulauki tiek metų, pamažu pradedi irti, todėl tenka suimti save į rankas ir sulipdyti. Senti ne kažin koks malonumas, bet kokia kita alternatyva?" – svarsto mados žvaigždė.

Pabudus ryte visuomet ką nors skauda, bet ji atsikelia ir juda. Iris niekada nedažė žilų plaukų, neslėpė raukšlių. "Būnant vyresnio amžiaus vaidinti, kad esi gerokai jaunesnis, kvaila", – įsitikinusi ji.

Jei, sulaukęs septyniasdešimties, pasidarysi veido patempimo operaciją, niekas nepradės galvoti, kad tau tik trisdešimt. Jei nori išsaugoti jaunystę, turi ne atrodyti kaip jaunas, o mąstyti kaip jaunas. Smalsumas, atvirumas naujiems žmonėms ir patirtims, nuotykių troškimas veikia kaip tonikas.

Kai kam tai atrodo vaikiška, bet I.Apfel šmaikštauja: "Didžiausias mano pasiekimas – išgyventi taip ilgai. Esu seniausia pasaulyje dar gyva paauglė.".


Iris Apfel taisyklės

1. Nesureikšmink savo amžiaus.

2. Svarbu tik tai, ką tu pats galvoji, o ne ką galvoja kiti.

3. Jeigu kas nors tave sudomino ar sužavėjo, pasinerk į tai visa širdimi per daug negalvodamas, kas iš to išeis.

4. Sėkmės nenupirksi. Jei esi laimingas, suradai meilę, tave supa geri žmonės, tu darai tai, kas patinka, – tai ir yra sėkmė.

5. Stilius ir pinigai neturi nieko bendra. Svarbu ne tai, kokius drabužius vilki, o kaip. Tai žaidimas, bet svarbiausia jaustis patogiai.

6. Neturėk pernelyg didelių lūkesčių ir neteks nusivilti.

7. Nesistenk pritapti, tiesiog būk savimi. Kad ir ką darytum, daryk tai dėl savęs, o ne dėl kitų.

8. Nesėkmė laukia tik tada, kai nieko nebandai. Kartais reikia tik pradėti, žengti pirmą mažą žingsnį.

9. Gyvenimas prasideda stebuklu ir baigiasi juo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fui kokia

Fui kokia portretas
šlykšti žydė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių