Penktadienis, 13-oji ir dar pilnatis: įdomūs faktai apie siaubo žanro išradėją

  • Teksto dydis:

Arthuras Conanas Doyle’as (o vėliau ir Agatha Christie) vadino Poe detektyvo ir siaubo žanro išradėju, o Jules Verne’as – žmogumi, sukūrusiu fantastikos žanrą.

Mistiškos, tamsia fantastika dvelkiančios poemos, trumpi apsakymai ir kvapą gniaužiantys detektyvai – Edgaras Allanas Poe (1809 – 1849) gyveno prieš 200 metų, bet jo istorijos iki šių dienų laikomos žanro klasika, yra nuolat ekranizuojamos, statomos teatro scenoje ir cituojamos populiariojoje kultūroje.

Leidykla „Obuolys“ netrukus lietuviškai išleis kolekcinį E. A. Poe kūrybos rinkinį „Žmogžudystė Morgo gatvėje ir kitos šiurpios istorijos“, todėl ta proga dalijasi 13 intriguojančių faktų apie šiurpių paslapčių gaubiamą rašytojo asmenybę:

1. Naujos profesijos pradininkas

E. A. Poe buvo vienas svarbiausių ir įtakingiausių XIX a. amerikiečių rašytojų. Jis buvo pirmasis autorius, puoselėjęs viltį išgyventi iš profesionalaus rašymo.

2. Kasdienybės įkvėptas

Kad ir kokia neįtikėtina atrodo E. A. Poe kūryba, teigiama, kad ji buvo įkvėpta to, kas jam pačiam iš tikrųjų nutikdavo.

3. Varnas

Poema „Varnas“, išspausdinta 1845 metais, išgarsino E. A. Poe visame pasaulyje. Pagaliau jis sulaukė tos sėkmės, kurios taip ilgai siekė ir tai, kalbama, įvyko beveik per naktį. Gatvėse vaikai ėmė sekioti paskui rašytoją ir „plasnoti“ rankomis bei karksėti, o jis staiga atsigręždavo ir sušukdavo „Niekados!“.

4. Pakeitė siaubo istorijų žanrą

Jis iš esmės transformavo siaubo istorijų žanrą meistriškai suteikdamas kūriniams psichologinių įžvalgų ir gylio.

5. Mokslinės fantastikos žanro pradininkas

Jį nepaprastai žavėjo mokslinė fantastika, jo kūriniuose dažnai būdavo aprašomi nauji išradimai. Jules Verne’as vadino jį “žmogumi, išradusiu mokslinę fantastiką“.

6. Modernaus detektyvo išradėjas

„Žmogžudystė Morgo gatvėje“ laikomas modernaus detektyvo atskaitos tašku –E. A. Poe „išrasta“ dedukcinio mąstymo koncepcija įkvėpė daugybę žymių autorių, tokių kaip seras Arthuras Conanas Doyle’as, kuris vėliau parašė „Šerloką Holmsą“.

7. Vyras su tomahauku

Kol buvo gyvas, Po buvo žinomas kaip geriausiai savo darbą nusimanantis ir drąsiausias kritikas Amerikoje, kuris, kito kritiko Jameso Russello Lowellio teigimu, vietoj rašalo kartais naudojo ciano vandenilio rūgštį. Dėl itin aštrios kritikos jo priešų gretos nuolat augo, o netrukus jis pelnė pravardę: „Vyras su tomahauku“.

8. Ypatingas vardas

Edgaru jis buvo pavadintas ne atsitiktinai. Jis gimė 1809 m. Bostone, aktorių šeimoje. Tais metais jo tėvai repetavo žymiąją V. Šekspyro pjesę „Karalius Lyras“, kurioje vienas iš veikėjų, grafas Glosteris, buvo vardu Edgaras.

9. Našlaitis

Kai Edgarui buvo ketveri, jo tėvai mirė, o būsimąjį rašytoją globoti ėmėsi turtingas prekeivis iš Ričmondo vardu Johnas Allanas ir jo žmona Francis. Būtent jie ir pakrikštijo šį žymų kūrėją Edgaru Allanu Poe.

10. Įkvėptas lordo Bairono

Po patėvis stengėsi Edgarą sudominti savo verslu, tačiau nesėkmingai. E. A. Poe svajojo tapti rašytoju kaip jo vaikystės herojus britų poetas Lordas Baironas. Sulaukęs 13 metų Edgaras jau buvo parašęs pakankamai poezijos, kad galėtų išleisti knygą. Deja, patėvis buvo prieš jos publikavimą.

11. Vedė nepilnametę pusseserę

Edgaras vedė savo pusseserę Virginią Clemm, kai jai buvo 13-ka, o jam 27-eri. Virginija mirė nuo tuberkuliozės sulaukusi vos 24 metų.

12. Juoda katė

Jis turėjo labai mylimą juodą katę, vardu Katerina. Tuo metu, kai jis rašydavo, katė tupėdavo Edgarui ant pečių ir murkdavo, nepasišalindavo net tuomet, kai rašytojas sulaukdavo lankytojų. Manoma, kad šios katės garbei E. A. Poe parašė kūrinį „Juoda katė“ (1843), kurios pagrindinis veikėjas yra juodas katinas Pluto.

13. Mirtis – tokia pat mistiška kaip ir jo kūriniai

1849 metais Poe nežinomomis aplinkybėmis dingo. Praėjus penkioms dienoms jis buvo rastas labai nusikamavęs ir apsvaigęs, vilkintis ne savo drabužiais, o nuvežus į ligoninę jam jau niekas nebegalėjo padėti. Netrukus po to, sulaukęs vos 40 metų, jis mirė. Autopsija atlikta nebuvo, o mirties priežastimi laikytas smegenų paralyžius. Tačiau tai patvirtinančių įrodymų nėra, todėl tikroji rašytojo mirties priežastis lieka paslaptimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių