Pamplonoje vyksta garsusis San Fermino festivalis: per pirmąjį bėgimą – 5 sužeisti

  • Teksto dydis:

Mažiausiai penki žmonės susižeidė, o mažiausiai vienas jų buvo subadytas per pirmąjį tradicinį bėgimą su buliais šių metų San Fermino festivalyje Ispanijos šiauriniame Pamplonos mieste, penktadienį pranešė medikai.

Raudonojo Kryžiausia atstovas Jose Aldaba (Chosė Aldaba) sakė, kad sužeistieji buvo išvežti į šalimais esančią ligoninę praėjus kelioms minutėms nuo bėgimo pradžios.

Dėl lietaus siauros grįstos senamiesčio gatvelės buvo dar slidesnės nei įprasta. Matėsi, kad daug kitų bėgikų parkrito ir buvo sumindžioti, stambiems galvijams bėgant iš aptvaro į Pamplonos koridos areną.

Per šeštadienio bėgimą 850 metrų ilgio trasą vingiuotomis senamiesčio gatvėmis buliai įveikė per kiek daugiau nei dvi minutes.

Paleisti bėgti buliai svėrė nuo 550 iki 630 kilogramų.

Ispanijos šiauriniame Pamplonos mieste uždegus specialų fejerverką „chupinazo“ penktadienį prasidėjo garsiausia Ispanijos gatvės šventė.

Šios šventės dėmesio centre – bėgimas su buliais, tačiau į šį šiaurinį Ispanijos miestą, turintį beveik 200 tūkst. gyventojų, daugybę lankytojų privilioja ir devynias dienas ir aštuonias naktis vykstantys tradiciniai renginiai, muzika ir vakarėliai su laisvai besiliejančiu alkoholiu.

Pareigūnai ėmėsi visų saugumo priemonių, kad užkirstų kelią lytinės prievartos atvejams ir su jais kovotų. Apie tokius incidentus Ispanijos festivaliuose praneša vis daugiau moterų.

Mieste visą parą veikia telefono numeris, kuriuo galima pranešti apie lytinį smurtą. Policininkai tada mėgina atpažinti kaltininkus, peržiūrėdami stebėjimo kamerų įrašus.

Be to, centrinėje Pamplonos aikštėje buvo įrengtas informacijos stendas, atkreipiantis dalyvaujančių moterų dėmesį į šią problemą ir raginantis pranešti policijai apie tokio pobūdžio incidentus.

Šiemet pristatyta ir speciali mobilioji programėlė, leidžianti greitai pranešti apie lytinius nusikaltimus.

2018-ųjų festivalį penktadienio popietę atidarė vienas vyras ir moteris iš vietos muzikos grupės, kuriai priklauso Downo (Dauno) sindromą turintys žmonės. Jiems iš Pamplonos rotušės balkono paleidus „chupinazo“ raketą, apačioje esančioje aikštėje susirinkę tūkstančiai žmonių pasveikino šventės pradžią džiaugsmingais šūksniais.

Aikštėje susirinkę žmonės ryšėjo raudonas skareles, laistė vieni kitus vynu ir baskų bei ispanų kalbomis šūkavo „Tegyvuoja San Ferminas“ – festivalį globojantis šventasis.

Kasmet devynias dienas trunkantį San Fermino festivalį pasaulyje išgarsino Ernesto Hemingway (Ernesto Hemingvėjaus) 1926 metų romanas „Fiesta“ (The Sun Also Rises). Kasmet ši šventė pritraukia apie milijoną lankytojų.

Aštuonis rytus, pradedant nuo šeštadienio, šimtai žmonių bėga priekyje šešių bulių 850 metrų atstumą siauromis miesto gatvėmis iki miesto koridos aikštės, kur buliai nužudomi per koridą.

Praėjusiais metais bulių subadyti keturi amerikiečiai ir trys ispanai išgyveno, o dar dešimtys šio festivalio lankytojų patyrė įvairių sužalojimų. Paprastai per šiuos renginius daugiau žmonių susižeidžia griūdami arba ant jų užlėkus gyvuliams.

Kai kurie teisių aktyvistai tvirtina, kad tokie renginiai su buliais yra žiaurūs ir kelia nereikalingą žalą gyvūnams vien dėl pramogos žmonėms.

Tačiau šio renginio entuziastai ir bulių kautynių rengėjai tvirtina, kad buliai yra svarbiausia San Fermino festivalio dalis, kurią privalu išsaugoti.

Bulių kautynes kaip šalies kultūrinio paveldo dalį saugo netgi Ispanijos konstitucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
kad tiek nedaug.

...

... portretas
Ten buliai, Vilniuje BMW laksto...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių