Nykstančių mėgėjiškų teatrų šventė

"Šiemet pasiūlysime spektaklių ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams, jaunimui", – taip mėgėjų teatrų šventės "Kauno rampa 2009" organizatoriai pabrėžia renginio išskirtinumą.

37-us metus rengiama "Kauno rampa" į mėgėjų teatrų pasirodymus pakvies balandžio pradžioje.

Šalia suaugusiųjų, "Kauno rampoje" pasirodys ir vaikų bei jaunimo teatrai, trupės iš Kauno, Birštono, Jurbarko.

"Šiemet renginiui visai negavome savivaldybės paramos. Dėl to negalėjome pakviesti tų trupių, kurios prašė kompensuoti kelionės išlaidas, suteikti nakvynę, sumokėti už atsivežamą apšvietimą. Taigi į šventę atvyksta tik kauniečiai ir kaimynai", – apgailestavo viena šventės rengėjų, Kauno kultūros centro "Tautos namai" meno vadovė Loreta Raudonikienė.

Renginio organizatoriai pastebi, kad mėgėjiškų teatrų Lietuvoje mažėja. "Tendencija tokia, kad provincijose mėgėjiški teatrai pavirsta profesionaliais municipaliniais teatrais. Matyt, jie yra stiprūs kultūros židiniai savo regionuose. Pavyzdžiui, Šilutės, Telšių mėgėjiški teatrai buvo ilgamečiai mūsų svečiai, o dabar jie jau – profesionalai, pas mus nebeatvyksta", – pasakojo organizatorė.

Kaune išliko vienintelis mėgėjiškas suaugusiųjų teatras – Kazio Binkio teatras, kurio ištakos siekia 1936 m., Juozo Miltinio teatro trupės įkūrimo laikus. Teatro vadovas Rimantas Štaras su suaugusiųjų trupe "Kauno rampai" pasiūlys paties režisuotą Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės pjesę "Pinigėliai".

"Šiemet švenčiame Lietuvos vardo tūkstantmetį – norėjosi lietuviškos pjesės. Be to, jos personažai – daugiausiai moteriški. O mūsų teatro trupę sudaro beveik vien moterys. Na, ir tema – pinigėliai – šiais laikais aktuali", – veikalo pasirinkimo motyvus aiškino R.Štaras.

Neseniai 60-metį atšventęs režisierius K.Binkio teatre dirba visuomeniniais pagrindais. Dalis kauniečių jį pažįsta kaip Kauno valstybinio dramos teatro administratorių. R.Štaras pastebėjo, kad mėgėjiški teatrai gyvybingesni mažesniuose miesteliuose: "Ten gal žmonės mažiau užsiėmę, ne taip skuba, lekia. O Kaune teatro entuziastų mažėja."


Mėgėjų teatrų šventė "Kauno rampa 2009" Kauno kultūros centre "Tautos namai" (Vytauto pr.79) vyks balandžio 1–4 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Chm, visi veržias į tą 'profesionalumą'... ech, pinigai pinigai... :-S
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių