Naujieji – nuo lazerių iki svogūnų

Naujųjų Metų sutikimas prabėgo kaip akimirka. Vieniems tai buvo metas nusibrėžti naujus tikslus ar susitikti su seniai matytais draugais ir pasilinksminti. Kiti lig šiol puoselėja itin unikalias tradicijas, pavyzdžiui, pro langus mėto nereikalingus baldus ar kabina ant durų svogūnus.

Štai Italijoje ir Pietų Afrikoje laikomasi įdomių papročių – žmonės, norėdami pradėti naujus metus be nereikalingų daiktų, pro langus išmeta senus baldus.

Tiesa, daugelyje vietų ši praktika jau uždrausta, nes pro langą krentanti kėdė ar televizorius gali sužaloti praeivius.

O Filipinuose per Naujuosius Metus žmonės dėvi drabužius su taškeliais, kadangi jie primena monetas ir simbolizuoja klestėjimą, o laikrodžiui išmušus vidurnaktį, suvalgo 12 vynuogių, jas per Naujuosius valgo ir ispanai.

Visoje Pietų Amerikoje, pasitinkant Naujuosius Metus, daugelis dėvi spalvotus apatinius, populiariausia spalva – geltona. Viliamasi, kad ji pritrauks sveikatą, gerovę ir meilę.

Danijoje į draugų, šeimos narių ir kaimynų duris tradiciškai mėtomos lėkštės ir indai. Tikima, kad kuo daugiau indų suduš, tuo didesnė sėkmė lydės ateisiančiais metais.

Jeigu norima, kad kitais metais netrūktų kelionių, Kolumbijos gyventojai tam turi tradiciją pasivaikščioti su tuščiu lagaminu.

Škotai tiki, kad pirmas žmogus, kuris Naujųjų Metų dieną po vidurnakčio peržengs namų slenkstį ir dar bus tamsiaplaukis, atneš ypač laimingus metus.

Vokietijoje, Suomijoje, Turkijoje, Bulgarijoje ir Čekijoje žmonės laikosi to paties naujamečio papročio: kaitina mažus švino gabalėlius ir vėliau juos meta į šaltą vandenį. Kodėl jie tai daro? Kad pagal švino formą galėtų nuspėti, kokie bus ateisiantys metai. Pavyzdžiui, jei natūraliai susiformuoja rutuliukas, jums lengvai "nusišypsos" sėkmė.

Baltų gėlių mėtymas į jūrą skamba kaip romantiška naujametinė tradicija, ir tai visiškai įprasta daryti Brazilijoje. Gyventojai meta baltas gėles ir žvakes į Atlanto vandenyną kaip auką vandens dievui Yemoja.

Esame girdėję, kad nuo vampyrų atbaido česnakai. O kaip svogūnai? Graikijoje tikima, kad svogūnai simbolizuoja atgimimą, todėl graikai per Naujuosius Metus kabina svogūnus ant durų, tikėdamiesi, kad metai bus kupini dvasinio augimo.


Šiame straipsnyje: Naujieji metaitradicijosšalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių