N. Degutienės knygos pristatyme ragautas 55 kg tunas iš Indijos vandenyno

  • Teksto dydis:

Antradienio vakarą žuvies mėgėjai bei jūros gėrybių gurmanai rinkosi į Nidos Degutienės kulinarinės knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“.

Renginio šeimininkai – Kaune naujai duris atvėrusi specializuota žuvies parduotuvė „Šiaurės jūra“ – svečiams surengė netradicinę gurmanišką vakarienę, specialiai šiam vakarui užsakę 55 kilogramų tuną, pagautą Indijos vandenyne, ir kitus įspūdingus laimikius.

Į renginį susirinkę verslo bei pramogų pasaulio atstovai turėjo galimybę pamaloninti savo skonio receptorius neįprastais žuvies patiekalų skoniais. Čia pat, parduotuvėje, tarp daugybės šviežios žuvies ir egzotiškų jūros gėrybių buvo dorojamas, pjaustomas ir gaminamas didžiulis tunas. Svečiams šefas Gintaras Krutkevičius patiekė patiekalus iš žalios žuvies, taip pat iš trumpai kepto tuno. Specialiai šiam renginiui iš Šiaurės ir Norvegijos jūrų bei Islandijos krantų atkeliavo 14 kg svorio europinis jūrų velnias, 37 kg atlantinis paltusas, 4,5 kg dygioji raja ir kt. 

„Žmonės tampa vis žingeidesni ir įprastas ežerų žuvis keičia į  naujus jūrinių žuvų skonius. Tai ypač pastebime per didžiąsias metų šventes. Tiesa, kai kurie vengia egzotiškos žuvies ir neretai pasižiūri kaip į eksponatą, tačiau šviežią žuvį paruošti nėra sudėtinga, kai žinai pagrindinius principus. Todėl siekiame kuo daugiau šviesto pirkėjus, papasakoti apie žuvį ir jos gamybą, pasiūlyti naujų patiekalų idėjų, išpjaustyti bei paruošti ją patogiam gaminimui“, – kalbėjo „Šiaurės jūra“ savininkas, žuvies žinovas Žilvinas Pupkus. 

Noriai išbando naujoves

Žinoma keliautoja, tinklaraštininkė ir antrosios kulinarinės knygos autorė N. Degutienė pasakoja, kad kelionėse visada stengiasi išbandyti būtent žuvies patiekalus, nes Lietuvoje daugelio jų iki šiol nebuvo galimybės paragauti ar pasigaminti. Savo knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“ N. Degutienė pradėjo nuo pasakojimų apie gastronomines keliones. Anot kulinarės, daugelyje šalių žuvis užima labai svarbią mitybos raciono dalį, o atskiri žuvies turgūs Portugalijoje, Prancūzijoje ar Pietų Korėjoje tiesiog apsuka galvą nuo didžiulio asortimento ir nematytų jūros gyventojų.

„Pastebėjau, jog lietuviai vis drąsiau neria į naujų žuvies skonių atradimus. Labai svarbu, kad renkantis žuvis ar jūrų gėrybės, jos būtų šviežios, nes tik tada geriausia atsiskleidžia tikrasis jų skonis. Knygoje galima rasti daugybę receptų, pagardų ir patarimų, kaip pasigaminti įvairius jūrinės žuvies patiekalus patiems namuose“, – apie naująją knygą pasakojo N. Degutienė. „Ruošdama knygą džiaugiausi, kad lietuviai pagaliau gali gauti visus reikalingus šviežius patiekalų ingredientus“, – apie draugystę su „Šiaurės jūra“ sakė ji.

Žuvis tik iš patikimų ūkių

Į keletą gastronominių kelionių N. Degutienė leidosi kartu su parduotuvės „Šiaurės jūra“ vadovu Ž. Pupkumi, kuris visame pasaulyje ieško patikimų, šviežios žuvies ir jūros gėrybių tiekėjų. Viena tokių knygoje aprašytų išvykų – tai kelionė į austrių fermą Prancūzijoje, Šaivete, iš kurios tiekiamos šviežios ir kokybiškos austrės į Lietuvą.

Pasaulinės organizacijos duomenimis, žuvį svarbu valgyti mažiausiai du kartus per savaitę. Iš jos gauname reikiamą omega 3 riebalų rūgščių dozę, būtiną žmogaus smegenų, širdies veiklai ir imuninei sistemai stiprinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių