- Darius Sėlenis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
-
Mokslų daktaras iš Uzbekijos parsivežė 13 kg ryžių
"Svarbiausia – ryžiai. Jie – kaip moterys. Turi prie jų įprasti, – glostydamas sau barzdelę ragino nebijoti uzbekas. – Iš pradžių nesusivoksi, kiek reikia vandens, kada jie atsivers, kada duoti daugiau ugnies. Reikia apšokinėti, kaip ir moterį, nesvarbu, kokios rūšies ryžiai, – visi reikalauja ypatingo dėmesio. Bus labai sunku, jūs pyksitės, nesutarsite. Bet vėliau pajusite abipusį malonumą ir galėsite daryti tai, ką tik norite."
Įspūdį paliko ir apsilankymas uzbekų šeimoje Karakalpakijoje: prie senkančios Aralo jūros Arūną su sūnumi vežęs uzbekas taksistas pasikvietė į namus.
"Toje vietoje vyrai namuose nieko nedaro, maistą gamina moterys, vyrai virtuvėje nesilanko, tačiau įsiprašiau, kad mane įleistų, – moterys leido lietuviui pjaustyti morkas ir juokėsi iš jo nerangumo. – Morkas jos pjaustė lyg drožtų pieštuką – bulvių skustuku nedidelėmis, 4–5 cm ilgio, 1 cm pločio juostelėmis."
Kartu su moterimis ir vaikais Arūnas, it patekęs į baždžionių būrį, blusinėjo – perrinko ryžius. Ten įprasta, kad tarp ryžių gali rasti akmenukų, kurie gali nulaužti dantį.
Beje, uzbekų šeimoje lietuvis vienintelį kartą kelionėje plovą valgė rankomis: jam aiškino, kaip tai daryti taisyklingai, kaip laikyti nykštį, kaip pasinaudoti lėkštės – legano – krašteliu.
"Galbūt dėl tvyrančios savitos atmosferos ir valgymo rankomis tai buvo skaniausias plovas", – šyptelėjo A.Požėra ir pabrėžė, kad jam patiko visoks plovas, kurio teko ragauti. Uzbekišką plovą pagal 100 balų sistemą vertino labai aukštai – 95–100 balų.
"Tėti, Uzbekijoje sužinojau, kad plovas gali būti labai skanus", – atvirai tarė Arūnui sūnus, paklaustas, kas labiausiai jam patiko kelionėje. "Kadaise būčiau labai įsižeidęs, tačiau dabar suprantu, kad kažkam viena plovo rūšis gali patikti, kažkam – ne. Pijui patiko paprastesnis plovas, o ne mano gaminamas šventinis, sodrus, kuriame daug kumino, razinų, avinžirnių", – kalbėjo Arūnas.
Beje, kelionėje Arūnas plovo taip ir negamino: jis tik padėdavo: pjaustydavo, kūrendavo ugnį. Pagal tradicijas šogirdui, mokiniui, pirmus metus špazas, meistras, duoda teisę tik kūrenti ugnį.
Nuostabus išradimas – tandyras
Uzbekijoje atradimu Arūnui tapo juoda, saldyta arbata su apelsino spalvos, šiek tiek kitokio skonio citrinomis.
Pijui labai patiko šiek tiek kibinus ar nedidelius čeburekus primenančios samsos – tandyruose, prilipinti ant molinių sienų, kepami trikampiai plonos tešlos pyragėliai su sultinga aviena arba jautiena.
Tandyras – prieš daug šimtmečių Rytuose sugalvota molinė krosnis, kurioje gaminami įvairiausi, neįtikimai skanūs patiekalai.
Tandyro viduje užkuriama ugnis, malkos sudega iki angliukų, šilumą išlaiko ilgai. Įkaitusio tandyro keraminės sienos padeda išlaikyti vienodą temperatūrą visuose ovalo ar apvalios formos molinės krosnies dalyse.
"Virėjas pakabina mėsos gabalus vertikaliai ir kepa aklinai uždarytą. Kartais mėsą laiko nuo kelių valandų iki paros, – pasakojant apie dar vieną tandyro paskirtį Arūnui sublizgo akys. – Tandyre gaminama mėsa tandyr gušt labai sultinga ir skani. Net dabar tįsta seilės."
Uzbekijoje šašlykai šiek tiek skiriasi nuo mums įprastų: nedideli mėsos gabaliukai maunami ant trumpų, apie 20 cm ilgio, iešmų.
Traškučius, saulėgrąžas ir kitokius užkandžius uzbekai keičia rūgštaus sūrio rutuliukais, vadinamais kurt.
"Beje, alkoholio jie vartoja nemažai, nors yra musulmonai, – pastebėjo A.Požėra. – Ten islamas nuosaikesnis ir nuo 2006 m. netgi uždraustas azanas – viešas, garsus kvietimas melstis."
"Machaloje" – 200–300 žmonių
Didžiausiu nuotykiu kaunietis pavadino 400 km kelionę baltos spalvos Uzbekijoje surenkamu "Chevrolet" iš Chyvos į Bucharą.
Ten stabdai pakeleivingą automobilį ir tave veža, – 400 km kelionė su vairuotoju, sūnumi ir dar dviem keleiviais kiekvienam kainavo po 50 tūkst. sumų – apie 7–8 eurus.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
L. Suodaitis – apie persikūnijusios N. Bunkės panašumą į V. Siegel: praeidamas net krūptelėdavau
Apie įdomybes, nutikusias trečiadienį Klaipėdoje praūžusių, o balandžio 1-ąją ir televizijos eteryje pasirodysiančių „Auksinių svogūnų“ apdovanojimų užkulisiuose. Įdomu buvo išvysti tai, kas apdovanojimų metu v...
-
Mokytoja Veronika prisiminė vestuvių skandalą: kaip mokytoja sau gali leisti tokią prabangą?
Prieš metus garsiausia Lietuvos mokytoja Veronika su vyru Simu Kazilioniu susituokė saulėtuose Maldyvuose. Praėjus metams jauna pora vėl savo meilę atšventė Kenijoje. Ne paslaptis, kad meilės šventė vėl sulaukė daug susidomėjimo...
-
„Auksiniai svogūnai“ grįžo: suskaičiuoti ir apdainuoti ryškiausi politikos herojai ir nusidėjėliai5
Pandemijos pristabdyti, bet dar labiau subrendę, legendiniai, fantastiški, ryškiausiomis žvaigždėmis ir sąmoju spindintys, politikos nusidėjėliams akis graužiantys Lietuvos humoro apdovanojimai „Auksiniai svogūnai“ sugrįžo....
-
A. Pugačiova Rusijoje bus įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą11
Garsiai Rusijos dainininkei Alai Pugačiovai, kuri kartu su vyru Maksimu Galkinu ir vaikais yra palikusi Rusiją, turėtų būti suteiktas „užsienio agento“ statusas. ...
-
G. Savicko laimės recepto ingredientai: kiaušiniai ir A. Bružas2
Artėjant gražiausiai pavasario šventei, eksperimentinėje kulinarijos laidoje „Valgoma ar nevalgoma“ – duoklė Velykų karaliui kiaušiniui. Laidos vedėjas Giedrius Savickas į savo virtuvę šįkart pasikvietė seną bi...
-
A. Chošnau pasisakė apie šių metų atstovą „Eurovizijoje“ ir jo dainą: į finalą nepateksime2
Išgyvenantis tikrą muzikinį renesansą atlikėjas Alanas Chošnau vieną po kitos pristatinėja naujas dainas ir ruošiasi koncertiniam turui po Lietuvą. Paniręs į solinę karjerą, vyras atviravo, kad kartais gerai dainai parašy...
-
Po BMW gaisro Nyderlanduose prabilo Maybacho buvusioji: viską dėl jo atidaviau8
Praėjusią savaitę socialinių tinklų žvaigždė Laurynas Burovas-Maybachas išgarsėjo ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje – Nyderlanduose. Degalinėje sudegė jo automobilis BMW. Lietuvis buvo suimtas ir išvežtas teisėsaugos pareigūn...
-
Ar „Eurovizijos“ pusfinalyje Silvester Belt padės laimingas numeris?7
Antradienį oficialiai paskelbtas „Eurovizijos“ konkurso dalyvių sąrašas ir jų pasirodymų eiliškumas. Paaiškėjo, kelintas savo dainą „Luktelk“ atliks ir Lietuvos atstovas Silvester Belt. ...
-
A. Misiūnui – kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais: įtariamas užmigdęs nusibodusį augintinį9
Socialiniuose tinkluose plinta naujiena apie mišrių kovos menų atletą Arnoldą Misiūną, taip pat žinomą dėl dalyvavimo 2021 m. vykusiose riaušėse prie Seimo. Aiškėja detalės, kad sportininkas užmigdė savo augintinį, pitbuli...
-
Arabų pasaulio elitą sužavėjusi lietuvė apie skaudžią išdavystę: viskas buvo tvarkoma iš anksto5
Daugiau nei dešimt metų Monake gyvenančiai gemologei, juvelyrinių dirbinių kūrėjai, verslininkei Dovilei De Angelis pavyko įsitvirtinti išskirtinėje verslo nišoje arabų pasaulyje. Jos kasdienybe tapo auksas, deimantai, platina, o ...