- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kas jau kas, bet maistas prancūzams – tarsi atskira meno šaka, meilės kuriai mokoma nuo mažų dienų. Ir valgyti pastarieji mėgsta ne tik uždarose patalpose – vos žemę paliečia pirmieji vasariškos saulės spinduliai, prancūzai skuba krautis pintines ir pirmyn į parkus. Nenuostabu, kad piknikų pirmtake laikoma būtent Prancūzija, valgymo lauke malonumus atradusi dar 17 amžiuje. Šiandien, minint tarptautinę pikniko dieną, žvilgterkime, kokius įpročius galime perimti iš meilės šalies gyventojų ir ką derėtų pritaikyti Lietuvoje.
Pirmai pažinčiai – spontaniškas piknikas miesto centre
Daugiau kaip dvejus metus praleidusi Prancūzijoje, pašnekovė Rūta Kirstukaitė sako, jog iki persikeliant gyventi į Bordo miestą, buvo girdėjusi ir skaičiusi apie šalies gyventojų potraukį užkandžiauti gryname ore, tačiau vos spėjusi ten nuvykti, dar pirmą dieną įsitikino tuo pati.
„Į Bordo vykau mokytis. Dar pirmąją dieną turėjau integracijos programą su kitais studentais. Turbūt yra galybė būdų kaip tai padaryti, bet prancūzai pasiūlė tiesiog nueiti į parką ir visiems kartu pavalgyti. Pamenu, kad tuosyk mus vaišino Prancūzijos klasika vadinamomis sumuštinių bagetėmis, gaiviaisiais gėrimais. Tai nebuvo savo meniu ypatingas piknikas, tačiau pats procesas nuostabus: maistas visus atpalaidavo, daug kalbėjome, juokavome. Kuo dažniau tai praktikavau, tuo labiau pritapusi prie šalies kultūros jaučiausi“, – atsiminimais dalijasi Rūta.
Rūta Kirstukaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
Paryžiaus kasdienybė: iškyla kiekviename žaliame plote
Vėliau savo viešnagės Prancūzijoje metu Rūta nemažai laiko praleido Nicoje ir Paryžiuje. Būtent šarminga šalies sostinė pašnekovei paliko neišdildomą įspūdį savo piknikų kultūra.
Pasak jos, net ir nuolat skubantys, nuo darbų ir rūpesčių pervargę paryžiečiai, atokvėpio ieško būtent gryname ore. „Po sunkios darbo dienos su draugų kompanija prisėsti ant žolės, šalia pasitiesus didelį pledą bei nuklojus jį užkandžiais, vietos gyventojams labai įprasta praktika. Ten, rodos, kiekviena žalia erdvė atranda savo lankytoją – ypač savaitgaliais, kuomet parkuose tuščių vietų beveik nebūna“.
Tačiau bene labiausiai Rūtos atmintyje išlikę piknikai, kuriems vietos gyventojai skiria šiek tiek pasiruošimo. „Prancūzai dievina detales ir jei tik gali, tai ir paprastą pasėdėjimą gamtoje pavers tikra švente. Vietos gyventojams įprastą į pikniką atsinešti gražiausias lėkštes, įrankius, stiklines taures. Nors parduotuvių pasiūla piknikų kultūrai turi itin platų jau pagamintų užkandžių ar rimtesnių patiekalų pasirinkimą, ruošiantis iš anksto apgalvotam piknikui prancūzai mėgsta gaminti namuose ir pledus nukloja pačiomis gardžiausiomis vaišėmis“, – pasakoja Rūta.
Jokių dešrelių ar šašlykų – preciziškas prancūzų požiūris į pikniko meniu
Tipinį prancūzą turbūt nustebintų mūsų šalies iškyla, ypatingai ta, kurioje vietą randa iešmai, grotelės ir įvairūs mėsos gaminiai.
Privalomas akcentas, nesvarbu, tūpsite ant šaligatvio spontaniškai pertraukai ar ruošitės piknikui iš anksto, Prancūzijoje buvo ir bus bagetės bei sūriai.
„Iš tiesų, vietos gyventojai į maistą žiūri labai atsakingai ir bet ko nevalgo. Natūralu, kad ir pikniko meniu dažniausiai būna iki detalės išbaigtas. Prieš akis vis dar matau jų kepamus ir su savimi atsinešamus kyšus su įvairiais įdarais, sūrius, alyvuoges, užtepėles, kumpį, paštetus. Taip pat, joks piknikas neapsieina be gausybės šviežių daržovių, vaisių ir, žinoma, vyno. Jei jau švęsti, tai taip, kad būtų iš tiesų smagu, skanu ir įsimintina“, – prancūzų įpročius aptaria Rūta.
IKI nuotr.
Lietuviai perima gerąją praktiką – vasarą siūlo kuo daugiau piknikauti
Pašnekovė Rūta įsitikinusi, jog Lietuvoje, ypač didžiuosiuose miestuose, piknikų kultūra taip pat įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gryname ore, ieško smagių, rekreacinių zonų, mėgaujasi kompanija ir geru maistu.
Prekybos tinklas IKI šią vasarą piknikų kultūros puoselėjimui netgi pradėjo atskirą kampaniją „Visi į lauką!”, kurios metu žmonės raginami kuo mažiau tūnoti patalpose, atrasti gryno oro ir valgymo jame malonumą.
„Kada daugiau jei ne vasarą, galime pasiimti tiek daug iš gamtos? Renkime šventes, gimtadienius, minėkime įvairias progas ar tiesiog pasimėgaukime kokybiška pietų pertrauka – piknikas tam tiesiog ideali veikla. Pradėkite ne rytoj, o šiandien – juk tam nebūtina ruoštis, kartais užtenka spontaniškos idėjos“, – teigia Rūta ir, minint Tarptautinę pikniko dieną, ragina suskubti į lauką.
Idėjos piknikui: lengvai pagaminami receptai
Prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė Tarptautinės pikniko dienos proga siūlo namuose išsikepti kyšą. Pastarąjį tešlos pyragą tiesiog dievina prancūzai, tačiau, anot V. Juodkazienės, paragavę pamėgs ir tautiečiai.
Prancūziškas pyragas su lašiša
Reikės:
– 250 gramų sluoksniuotos bemielės tešlos;
– Šaldytų daržovių mišinio;
– 150 gramų šalto rūkymo lašišos;
– 150 gramų grietinėlės;
– Gabalėlio sūrio;
– Gabalėlio sviesto;
– Saujos miltų;
– 2 kiaušinių;
– 2 valg. šaukšt. grietinės
– Krapų ar kitų žalumynų
IKI nuotr.
Pagaminimas:
Pirmiausiai, sviestu ištepkite apvalią kepimo formą, tinkančią pyragams. Atvėsinkite sluoksniuotą tešlą, apibarsčius miltais ją gerai iškočiokite ir gražiai sudėkite į kepimo formą, kad padengtų visą paviršių ir sieneles. Toliau pasiruoškite įdarą. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir grietine. Į gerai išmaišytą masę įpilkite atšilusias daržoves, smulkintus krapus bei visą įdarą supilkite į tešla išklotą formą. Lašišą supjaustykite juostelėmis ir taip pat sudėkite į vidų. Ant viršaus užtarkuokite norimą kiekį sūrio. Pašaukite pyragą į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. Skanaus!
Makaronų salotos su tunu
Reikės:
– 100 g makaronų;
– 1 vnt. pomidoro
– 2 vnt. šviežių agurkų;
– 2 vnt. kietai virtų kiaušinių;
– 1 vnt. raudonojo svogūno;
– Saujos juodųjų arba žaliųjų alyvuogių;
– Salotų mišinio;
– Skardinės konservuoto tuno;
– Pusės vnt. citrinos;
– Alyvuogių aliejaus.
Pagaminimas:
Makaronus išvirkite, nusausinkite. Supjaustykite pomidorus, agurkus, kiaušinius ir alyvuoges. Į didelį dubenį dėkite salotų mišinį, makaronus ir pjaustytas daržoves bei viską išmaišykite. Tuomet nusausinkite nuo skysčio pertekliaus tuną ir sudėkite į salotų dubenį. Ant viršaus sudėkite žiedais pjaustytą raudonąjį svogūną, įspauskite šiek tiek citrinos bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Salotas taip pat galima paskaninti mėgstamais prieskoniais: druska, pipirais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Rusija: JAV „triukšmavimas“ nepadeda teisiamai WNBA žaidėjai B. Griner1
Maskva ketvirtadienį sakė, kad JAV „triukšmavimas“ dėl moterų krepšinio žvaigždės Brittney Griner (Britni Grainer), sulaikytos Rusijoje dėl kaltinimų narkotikų kontrabanda, jai nepadės. ...
-
Pavalgyti ir atsigerti pamiršęs gitaristas C. Santana susmuko scenoje
Garsus amerikiečių gitaristas Carlosas Santana (Karlosas Santana) vėlai antradienį per koncertą po atviru dangumi Mičigane susmuko scenoje ir buvo nuvežtas į ligoninę. ...
-
Šventę Raudondvaryje pradėjo D. Montvydas ir jaunieji talentai2
Antradienį tradicinė Lietuvos gimtadienio šventė „Lietuva Raudondvario dvare 2022“ prasidėjo amatininkų muge, Jaunųjų talentų konkursu ir Donato Montvydo koncertu. Vakarop į gėlėmis pasipuošusį Raudondvario dvarą traukė ...
-
Penktadienį Klaipėdos pajūryje startuoja „Drive-in“ kinas1
Liepos 8-10 dienomis startuoja „Drive-in“ seansai Klaipėdoje, neįgaliųjų paplūdimio automobilių aikštelėje. ...
-
JAV dešrainių valgymo čempionas apgynė savo titulą: per 10 minučių sukirto 76 bandeles3
Joey Chestnutas (Džojis Čestnatas) pirmadienį per 10 minučių suvalgė 63 dešrainius ir vėl laimėjo kasmet per JAV Nepriklausomybės dieną rengiamas valgymo varžybas Niujorke esančioje Konio saloje. ...
-
Vasaros pabaigoje Klaipėdos Jono kalnelyje – A. Mamontovo koncertas5
Rugpjūčio 26 dieną Klaipėdoje, Jono kalnelyje, savo pasirodymą surengs Andrius Mamontovas su grupe. ...
-
M. Kvietkutės širdis vėl laisva: išsiskyrė su į agresiją linkusiu sugyventiniu122
Dainininkė ir vizažistė Monika Kvietkutė išsiskyrė su mylimuoju Nerijumi. Žinoma moteris išsikraustė iš sugyventinio buto Palangoje ir sugrįžo į gimtuosius Šiaulius. Apie tai ji papasakojo DELFI TV laidoje „Nepatog...
-
Liepos mėnuo dedikuotas ledams
Veikiausiai nė vienas neįsivaizduoja karštos vasaros be skanių ir gaivinančių ledų. Tačiau retas žino, kad kai kuriose šalyse ledai užima ypatingą vietą ir jų suvartojama daugiausia iš visų pieno produktų. ...
-
Karalienė Elžbieta II turės mažiau oficialių pareigų2
Britų karalienė Elžbieta II dėl sveikatos problemų turės mažiau oficialių pareigų. Rūmai iš naujo apibrėžė karalienės vaidmenį, sekmadienį rašo laikraštis „The Telegraph“, remdamasis naujausia finansine ataskait...
-
Vilniuje rengiama spalvinga taikos šventė Rathajatra8
Šeštadienį Vilniuje rengiama džiaugsmo fiesta taikai pasaulyje pasiekti „Taikos formulė – Rathayatra“. ...